Bewegen bij burn-out
In beweging blijven bij burn-out is belangrijk voor je herstel Onze behandelingWat is een burn-outWaarom bewegen belangrijk is
Blijven bewegen bij een burn-out
Je lichaam grijpt in
Mentaal kunnen we als mens veel aan. Het is ons lichaam dat daarom ingrijpt. Om een duidelijke boodschap af te geven. Tot hier en niet verder. Je hebt een burn-out. En juist dan is in beweging blijven heel belangrijk. Ook al voelt het bijna als onmogelijk.
Vraag advies aan onze bewegingsdeskundige
In beweging blijven bij een burn-out op een goede manier
Door bij een burn-out te blijven bewegen, zorg je er voor dat de klachten niet nog erger worden. Wat daarbij wel nodig is, is aanpassing van de manier van bewegen aan je huidige status quo. Je kunt niet van je lichaam verwachten dat het een marathon kan lopen op het moment dat je een gebroken rib hebt. Lopen gaat, maar hardlopen is teveel gevraagd. Je zult rustig aan moeten doen, waarbij je wel blijft trainen. Goed luisteren naar je lichaam is daarbij belangrijk.
Ontdek jouw babbel-zone
Blijf op een goede en verantwoorde manier in beweging bij een burn-out. Hoe doe je dat? Zoek je eigen grenzen op, maar ga er niet over heen.
Wij hanteren daarbij de babbel-zone als richtlijn. En deze babbel-zone is niet meer of minder dan dat je tijdens het bewegen nog steeds kunt praten zonder buiten adem te zijn. Hierdoor blijf je binnen je comfortzone. Waarbij je gaat merken dat wanneer je vaker in beweging komt, je babbel-zone steeds verder oprekt. Je bent bezig om je conditie te verbeteren op een verantwoorde manier.
In beweging komen en blijven zorgt er voor dat jij je weer iets beter gaat voelen. En juist dan is een (mentale) behandeling van je burn-out een belangrijke volgende stap om te maken. Niet alleen fysiek moet je herstellen. Mentaal zul je ook de verandering moeten maken, die nodig is om niet nog een keer in dezelfde situatie te komen.
Last van vage onverklaarbare klachten?
Lichamelijke klachten bij burn-out
Je lichaam geeft een signaal af
De klachten beginnen klein en worden steeds erger. Tot het lichaam ingrijpt en doorgaan geen optie meer is. Rugklachten. Vermoeidheid. Slecht slapen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de signalen, die horen bij een burn-out. En hoewel de symptomen bij een burn-out vaak overeenkomen, verschilt de uitwerking per persoon. De een heeft er meer last van, dan de ander. Daarom kan de één langer doorgaan, dan de ander.
Onder hoge druk wordt alles lastig
Waarom raak je in een burn-out?
Zowel fysiek als mentaal kun je een hoge mate van stress lang volhouden. Maar na verloop van tijd begint ook het fysieke lichaam uitgeput te raken. Hoe kan dat?
Lichamelijke uitputting heeft invloed op je mentale gezondheid
In het kort uitgelegd: Bij een lange periode van hoge mate aan stress maak je een (te) lange tijd een hoog gehalte aan cortisol aan. Het stresshormoon. Hierdoor raakt je hormoonhuishouding uit balans. Met als gevolg dat je vermoeid raakt en lichamelijke klachten begint te krijgen. Uiteindelijk neemt de vermoeidheid de overhand en krijg je ook mentale klachten. Symptomen als een wattig gevoel in je hoofd. Niet meer helder na kunnen denken. Het bekende korte lontje.
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden
Waarom bewegen bij burn out belangrijk is
Een teveel aan het stresshormoon Cortisol in je brein, heeft een negatief effect op de aanmaak van endorfine. Er ontstaat een domino-effect in je hormoonhuishouding met als resultaat: uitputting. De energiereserves zijn op. Het lichaam is op.
Met alleen rust nemen, is je burn-out niet opgelost
Compleet tot stilstand komen is geen oplossing. Het zorgt voor een vicieuze cirkel op de lange termijn. Doordat je nauwelijks beweegt, voel je je minder fit. Daardoor ga je steeds minder bewegen. Je energie neemt verder af. Met als gevolg dat je uiteindelijk niet meer vooruit komt.
Daarom is in beweging blijven bij een burn-out belangrijk. Juist dat zorgt er voor dat je hormoonhuishouding de kans krijgt om enigszins weer in balans te komen. Echter: bewegen bij een burn-out is niet alleen de oplossing. Er is meer nodig.
Zowel fysiek als mentaal moet je herstellen
Blijf in beweging en kies voor een passende behandeling
Je weet nu: in beweging blijven is ontzettend belangrijk. Dat zorgt namelijk voor de aanmaak van een aantal essentiële hormonen (endorfine, dopamine en serotonine), waardoor je weer prettiger in je vel zit.
Kun je jezelf uit een burn-out sporten?
Was het maar zo eenvoudig! Het probleem bij een burn-out ligt dieper. Om een burn-out succesvol en langdurig te herstellen is er meer nodig. Een burn-out ontstaat omdat je zelf over je eigen grenzen heen gaat. Waarom je dit doet, komt voort uit ingesleten overtuigingen, denk- en gedragspatronen. Daarvoor kun je niet wegrennen door te gaan hardlopen! Je zult actief aan de slag moeten met jezelf om je patronen te doorbreken, die je in deze situatie hebben gebracht.
Multidisciplinaire aanpak bij een burn-out
Het is wetenschappelijk bewezen dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Ze hebben direct invloed op elkaar. Simpel gezegd: wie goed in zijn lijf zit, kan beter denkwerk verrichten. Wie goed in zijn hoofd zit, kan lichamelijk meer aan. Een psychosomatische aanpak, waarbij alleen de focus op het lichamelijke aspect ligt, is dan ook niet de juiste aanpak in het herstellen van een burn-out. Je slaat een belangrijk element van jezelf over: je brein.
Je brein als aandrijving van je burn-out
Om het niet al te ingewikkeld te maken: de endorfine aanmaak in je brein is onderverdeeld in een lichamelijk en mentaal niveau. Endorfine komt vrij door in beweging te zijn. Dat is het lichamelijke niveau. Daarnaast maak je endorfine aan door voldoening te halen uit de dingen, die je doet. Dat is het mentale niveau. Dus voldoening halen uit je werk. Uit je privéleven. Uit je sociale contacten. En vaak ligt hier de oorzaak waarom je in een burn-out terecht bent gekomen. Vraag jezelf maar eens af: haal ik nog wel voldoening uit dat wat ik doe? Is dat wat je doet gemotiveerd vanuit ‘willen’ in plaats van ‘moeten’? Er is in ieder geval ‘iets’ dat je onderuit haalt en dat heeft invloed op je gevoel van voldoening. Dat is waar wij naar kijken in onze behandeling. Want je bent niet wat je doet. Alleen, zo voelt het niet. Vanuit je gevoel moet je van alles. En dan vooral ‘voldoen’.
Een gezonde levensstijl is een goede basis voor fysieke en mentale weerbaarheid.
Zodat je niet uit balans raakt bij de eerste de beste windvlaag. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat jouw wortels in de grond goed en stevig zijn zodat je een stevige basis hebt om op te vertrouwen bij slecht weer en dus een marge hebt om te incasseren.
Naast een gezonde levensstijl staat een bewuste levensstijl. Het bewustzijn hierin zorgt ervoor dat je een naderende storm leert herkennen, nog voordat de eerste windvlaag je raakt.
Hoe we jou helpen
AANDACHT voor...
Beter worden door je burn-out?
neem dan contact op
Hier staan wij voor
AANDACHT betekent...
Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.
Individueel
Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!
multidisciplinair
Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.
Herstel in de Alpen
Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.
op maat gemaakt
Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.
Pak het probleem bij de wortel
Burn-out bestrijden
Stel je voor je loopt in een mooie tuin. Deze tuin is gevuld met mooie bomen en struiken, bloeiende planten en het ruikt er heerlijk. Terwijl je door de tuin loopt en geniet, zie je een aantal plantjes, die ergens groeien waar jij ze niet wilt hebben.
Het onkruid moet weg, maar hoe? Wat is nou de meest effectieve manier om ervan af te komen?