Bore-out…
Bore-out – nieuwe modeziekte of serieus te nemen (werk-)fenomeen?
Stel je bent een gepassioneerde en getalenteerde hobby-bakker. Thuis maak je de mooiste creaties en verras je je vrienden en familie met de meest prachtige en smakelijke taarten. Je creativiteit kan niet op…
Je wilt graag van je hobby je beroep maken en solliciteert op de functie bakkerij-medewerker bij een horeca keten. Vol enthousiasme begin je aan je nieuwe functie…
De eerste dagen is het nog spannend en uitdagend. Alles is nieuw, de omgeving, de collega’s…maar al snel blijkt dat het standaard werk is. De recepten staan vast en worden door de hoofdvestiging wekelijks voorgeschreven. In het begin probeer je nog verbeteringen en ideeën aan te brengen, maar over de recepten valt niet te twisten. Of de presentatie mooier kan en of een vleugje vanille de taart extra lekker maakt – het kan niemand schelen. Er is geen ruimte voor eigen inbreng en eigen creaties. Niemand interesseert wat JIJ ervan vindt. Je werk verloopt volgens het principe “U vraagt, wij draaien.” Het moet er immers in alle vestigingen hetzelfde uitzien en smaken.
Je aanvankelijke enthousiasme en motivatie nemen met de dag af. Waar je jezelf in het begin nog probeerde in te brengen en ideeën aan te reiken, trek je jezelf nu steeds meer terug. Je verricht je werk, maar niet van harte. “Het zal wel…”, denk je steeds vaker.
Door een toenemende onverschilligheid en het gebrek aan motivatie ben je minder alert en betrokken en gebeuren er fouten. Je voelt de bevestiging: “Zie je wel… ik kan het niet… het maakt toch niet uit… Dit kun je een aap leren.”
Je gaat met steeds meer tegenzin naar het werk. Je talent komt niet tot zijn recht, je voelt je niet gewaardeerd en komt terecht in een impasse: Je vindt het niet meer leuk, maar ja wat moet je anders – er moet toch geld verdient worden. De situatie voelt uitzichtloos…
…lijkt op burn-out…
Voor het eerst beschreven Peter Werder en Philippe Rothlin dit fenomeen in 2007 in hun boek “Diagnose Bore-out“. Het beschrijft het verschijnsel van verveling en onderbelasting, veroorzaakt door te weinig uitdaging op de werkvloer. Hiermee is bore-out de tegenhanger van burn-out, die juist een overbelasting kenmerkt.
Hoewel bore-out de tegenhanger van burn-out is, heeft het exact dezelfde symptomen. Vermoeidheid, niet vooruit te branden, kort lontje, een vol hoofd, depressieve stemmingen vanuit een ongelukkig gevoel, etc. Bij een bore-out maakt je lichaam ook niet genoeg endorfine aan. Juist omdat je geen voldoening haalt uit datgene wat je doet. Je voelt je ongemotiveerd, onverschillig over je werkzaamheden en niet gewaardeerd. Je kunt letterlijk ziek worden. Een niet te onderschatten situatie dus.
…neem het serieus!
Door te weinig uitdaging en autonomie en de daarmee verbonden constante verveling ontstaat een gevoel van nutteloosheid met als gevolg een neerwaartse spiraal. Emotioneel trekt je je steeds verder terug. Je eigenwaarde lijdt enorm. Hierdoor presteer je minder en ga je je bevestigt voelen: Zie je wel…ik kan het niet.
Als het niet herkent en verholpen wordt, kan een bore-out dezelfde symptomen geven als een burn-out.
Bore-out is dus zeker een serieus te nemen probleem. Het is belangrijk dat jij je bewust wordt van je situatie en je eigen aandeel erin. Wat maakt dat je in deze situatie terecht bent gekomen? Welke patronen en overtuigingen zorgen ervoor dat dit gebeurt en je hierin blijft zitten? Door deze bewustwording wordt het mogelijk om uit het “bore-out” te stappen en bewuste keuzes te maken.
Zoals Albert Einstein ooit zei:
Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.
Dit artikel is verschenen in het Spiegelbeeld Magazine.
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties