Burn-out bestrijden – pak het probleem bij de wortel

Behandeling, Metafoor

Van een burn-out goed herstellen…

Het bestrijden van burn-out is als het verwijderen van onkruid. Stel je voor je loopt in een prachtige tuin. De tuin staat vol met mooie bomen, struiken en bloeiende planten. Het ruikt heerlijk. En terwijl je door de tuin wandelt en geniet, zie je ook het onkruid dat hier en daar de kop op steekt. In het begin zijn het er maar een paar. Het lijkt klein en onschuldig. Maar als je de tuin niet bijhoudt, worden ze steeds meer en groter. Voor je het weet, heb je er steeds meer last van. Het onkruid begint te woekeren. En overwoekerd straks je hele tuin. Het moet weg. Maar hoe? Wat is nou de meest effectieve manier om ervan af te komen?

…met de juiste strategie…

Zoals bij de bestrijding van onkruid, zo zijn er ook verschillende manieren in het bestrijden van burn-out. Laten we voorop stellen: Niet alle strategieën zijn even succesvol.

Bijvoorbeeld: het onkruid weghalen door het met de schaar net boven de grond af te knippen. Dan ben je er even vanaf. Echter, je doet aan symptoombestrijding…te vergelijken met het bestrijden van burn-out met behulp van een cursus mindfulness of een rondje hardlopen als burn-out therapie.

Met vergif: zoals je het onkruid met vergif kunt bestrijden, zo kun je ook je burn-out bestrijden met medicatie zoals antidepressiva. Het onkruid is niet weg. Wat overblijft zijn verdorde restjes. Ze staan niet meer in de weg, maar de tuin ligt er wat troosteloos bij. En is het onkruid dan ook echt verdwenen. Hoe vaak moet je het gebruiken? Wat gebeurt er als je ermee stopt? Wat zijn de gevolgen voor de omgeving? Bloeit er dan überhaupt nog wel iets in de tuin?

Met deze twee strategieën kom je al snel tot de conclusie: “Onkruid vergaat niet”

…is net als onkruid wieden…

De enige effectieve manier om het onkruid te bestrijden en de tuin tot bloei te brengen, is de aanpak bij de wortel. De oorzaak van het probleem moet gevonden en verholpen worden. Afhankelijk van de diepgang en de vertakking van de wortels kan dit nogal een behoorlijke klus met de nodige inspanning zijn. Maar het resultaat is het absoluut waard!
Net als bij het bestrijden van burn-out: De enige effectieve manier is naar de diepte gaan. Daar waar de kern van je gedachten en overtuigingen, die tot jouw patronen leiden, vandaan komen. Oftewel: wat is de voedingsbodem waarop jouw onkruid goed gedijt?

…met wortel en al uit de grond trekken

Door naar de wortel, oftewel de kern te gaan, wordt een duurzaam en ecologisch resultaat bereikt. De kans op terugval is minimaal. Door de voedingsbodem te analyseren en het probleem bij de wortel te pakken, bereik je een duurzame verandering en komt jouw tuin weer tot volle bloei.

Na het analyseren van de voedingsbodem kun je zelf beslissen, wat onkruid is, wat je wilt bestrijden en wat je juist tot bloei wilt brengen!

Meer informatie over:

Onze behandeling | Burn-out Symptomen | Burn-out Klachten

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

2 Reacties

 1. Agaath Stomphorst

  Ik wil graag meer weten!
  Zit al drie jaar in een burn-out en slik medicijnen antidepressiva, en het gaat zo nu en dan wat beter en dan weer slechter, zou graag een Ballans zien! Heb therapie gehad en EMDR gehad
  En nu weer bij een artsondersteunde psycholoog!

  Antwoord
  • Marina Willen

   Hey Agaath,

   Wat wil je precies weten?
   Op onze site en bij de FAQ vind je informatie over onze aanpak.
   Mocht je nog meer informatie nodig hebben, kun je graag contact met ons opnemen (bijvoorbeeld via onze chat functie).

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!