Burn-out bestrijden…

Het bestrijden van burn-out is als het verwijderen van onkruid.
Stel je voor je loopt in een prachtige tuin. De tuin staat vol met mooie bomen en struiken, bloeiende planten en het ruikt er heerlijk. Terwijl je door de tuin loopt en geniet, zie je een aantal plantjes, die ergens groeien waar jij ze niet wilt hebben.
In het begin is het er maar één en lijkt het klein en onschuldig, maar met de tijd worden het steeds meer en worden ze groter. Je hebt er steeds vaker last van en ze staan je in de weg. Het onkruid moet weg, maar hoe? Wat is nou de meest effectieve manier om ervan af te komen?

…met de juiste strategie…

Zoals bij de bestrijding van onkruid, zo zijn er ook verschillende manieren in het bestrijden van burn-out. Laten we voorop stellen:
Niet alle strategieën zijn even succesvol.

Symptoombestrijding
Je kunt ervoor kiezen het onkruid met de schaar net boven de grond af te knippen, waardoor het kortdurend niet meer zichtbaar is.
Dan doe je aan symptoombestrijding…te vergelijken met het bestrijden van burn-out met behulp van een cursus mindfulness of een rondje hardlopen als burn-out therapie.

Vergif of medicatie
Zoals je de plantjes met vergif kunt bestrijden, zo kun je ook je burn-out bestrijden met chemicaliën, denk hierbij aan medicatie zoals antidepressiva.
Het onkruid is niet weg. Wat overblijft zijn verdorde restjes. Ze staan niet meer in de weg, maar de tuin ligt er wat troosteloos bij. En is het onkruid dan ook echt verdwenen. Hoe vaak moet je het gebruiken? Wat gebeurt er als je ermee stopt? Wat zijn de gevolgen voor de omgeving? Bloeit er dan überhaupt nog wel iets in de tuin?

Met deze twee strategieën kom je al snel tot de conclusie: “Onkruid vergaat niet”

…pak je het probleem bij de wortel…

De enige effectieve manier om het onkruid te bestrijden en de tuin tot bloei te brengen, is de aanpak bij de wortel. De oorzaak van het probleem moet gevonden en verholpen worden. Afhankelijk van de diepgang en de vertakking van de wortels kan dit nogal een behoorlijke klus met de nodige inspanning zijn. Maar het resultaat is het absoluut waard!
Net als bij het bestrijden van burn-out: De enige effectieve manier is naar de diepte gaan. Daar waar de kern van je gedachten en overtuigingen, die tot jouw patronen leiden, vandaan komen. Oftewel: wat is de voedingsbodem waarop jouw onkruid goed gedijt?

…voor duurzaam resultaat!

Door naar de wortel, oftewel de kern te gaan, wordt een duurzaam en ecologisch resultaat bereikt. De kans op terugval is minimaal. Door de voedingsbodem te analyseren en het probleem bij de wortel te pakken, bereik je een duurzame verandering en komt jouw tuin weer tot volle bloei.

Na het analyseren van de voedingsbodem kun je zelf beslissen, wat onkruid is, wat je wilt bestrijden en wat je juist tot bloei wilt brengen!