Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Nieuws, Opinie

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd te gaan stoppen. De druk van een vol tourschema werd hem te groot. Begin van dit zelfde jaar werd de muziekindustrie op een harde manier bewust gemaakt van de enorme druk die dj’s ervaren door de zelfmoord van Avicii, die “niet langer verder” kon vanwege de toornhoge druk van het succes.

Burn-out bij BN’ers

De lijst van BN’ers met burn-out is lang – presentatrice Sophie Hilbrand, radio dj’s Rámon Verkoeijen en Coen Swijnenberg, reality- ster en vlogger Bibi Breijman, musical- en televisieproducent Joop van den Ende.

Deze keer zijn het Jan Smit en Marco Borsato, die al weken in de media zijn, niet vanwege hun nieuwste projecten, maar vanwege een onvermijdelijke pauze. Een stap terug, omdat het zo niet meer verder kan. Wat deze mensen gemeen hebben is hun succes en het leven in de spotlights.

Succes

Nummer één hits, TV optredens, samenwerkingen met andere artiesten, shows en op tournee door het hele land. Aan de buitenkant lijkt het een geweldig spannend en interessant leven. Maar de prangende vraag ‘Is dit het wel?’ komt zelfs bij de meest succesvolle BN’ers naar boven. Geld; succes; roem; iedereen droomt hier toch van? Dus als dit bereikt is, dan moet je toch gelukkig zijn? Of zorgt succes, roem, geld en het leven onder de loep van de media er juist voor dat de passie onder druk komt te staan. Het succes eist ook zijn tol. Ineens komen vrijheid en privacy onder druk te staan van de hele machine, die rondom de artiest, is ontstaan om zijn succes te blijven faciliteren.

Grote druk

Marcel Rijntjes, Mastercoach bij AANDACHT legt uit wat hem opvalt bij veel bekende Nederlanders en personen die in de spotlights staan: “Als je ambitie hebt en gedreven bent dan komt daar op een zeker moment succes uit. Heb je succes, dan leidt het ertoe dat je dingen anders moet organiseren.” Denk hierbij aan het aannemen van managers, administratie, planners, podiumbouwers, maar ook de immense verwachtingen van de fans. “Het draait dan niet meer om het muziek maken of presenteren, maar om de hele machine en de verwachtingen, die eromheen zijn ontstaan, draaiende te houden.”
Een vicieuze cirkel ontstaat: “Succes kan dus leiden tot je eigen wurggreep, waarbij je steeds meer creëert, wat continue in leven gehouden moet worden.”

Wat is geluk?

Volgens Marcel zijn veel mensen zich, op het moment dat ze ergens aan beginnen, niet bewust van de consequenties van hun potentieel succes. Het is daarom heel belangrijk al van te voren erbij stil te staan wat succes voor iemand betekent en wat diegene gelukkig maakt.

Marcel: “Het is belangrijk om steeds weer stil te staan bij de eigen situatie en hierop te reflecteren: is dit – een zware tourschema, deadlines, interviews en releasedatum’s – wel waar ik gelukkig van word?”
De cruciale vraag is volgens burn-out specialist Marcel: “Wanneer is iemand eigenlijk tevreden en voor zichzelf succesvol, los van wat anderen daarvan vinden? Als je daarbij niet stilstaat, kan het zijn dat je vastloopt in je eigen succes!”

Cadeau burn-out!

Gelukkig worden zich steeds meer succesvolle mensen, met behulp van coaching, bewust van de valkuil van hun succes. Een maand naar Spanje, uitrusten, stress voorkomen en een appartement huren om aan het eigen gezin te ontsnappen, is echter vooral gebaseerd op symptoombestrijding.
Pas als men naar de oorzaak van het probleem durft te kijken en in de diepte een verandering ondergaat, herstelt men duurzaam van een burn-out!”

Marcel: “Een burn-out is, indien men het goed weet uit te pakken, een enorm cadeau! Eindelijk de kans om naar jezelf te kijken en ZELFBEWUST te worden!”

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!