Burn-out coaching – durf jij naar je probleem te kijken?

Metafoor, Opinie

Met burn-out coaching ontdek je waarom je probleem er is

Je denkt er wellicht niet snel aan als je een burn-out hebt: coaching om hieruit te komen. Vaak word je naar de reguliere psychische zorg doorverwezen. Terwijl je van een burn-out heel goed kunt herstellen met behulp van coaching. Sterker nog: je wordt er beter van. Een goede coach kijkt bij een burn-out voorbij je gedrag. Samen met een coach ga je achterhalen waarom je in de burn-out terecht bent gekomen. Want deze stap heb je nodig om echt tot verandering te komen en dus beter te worden van je burn-out. Je zult bereid moeten zijn om naar je probleem te kijken.

Met tips je burn-out bestrijden?

Het verschil met een psycholoog is dat deze naar je gedrag kijkt, dit analyseert en je met tips en tricks probeert ander gedrag aan te leren. En dat is een lang proces. Een goede coach kijkt voorbij je gedrag in de diepte: waarom doe je wat je doet. Want daar ligt de sleutel tot verandering. Het is effectiever, en duurzamer.

Verder kijken dan de oppervlakte

Stel je hebt een auto. De auto rijdt niet meer lekker, dus je gaat naar de garage. Daar wordt de auto aan de laptop aangesloten, uitgelezen en er wordt van de buitenkant gekeken. De monteur komt naar je toe, presenteert je de checklist en bespreekt de bevindingen. Er zijn nieuwe remmen nodig, de olie moet vervangen worden en er is iets mis met de motor.

Ontrafel je patronen met burn-out coaching

Om erachter te komen wat er precies aan de hand is, is verder onderzoek nodig. Dan moet de auto op de brug, de motorkap open en alles binnenstebuiten worden gekeerd. Poeh, wie weet wat ze dan allemaal tegenkomen… En wat dat allemaal losmaakt. “Bedankt, graag alleen de remmen.” De auto kan weer even door, maar het eigenlijke probleem is niet opgelost.

Een aantal weken later sta je met je wagen weer bij de garage. De auto rijdt nog steeds niet lekker. Dus nu maar de olie verversen… En zo kun je weken, maanden misschien zelfs jaren bezig blijven. Maar het echte probleem wordt niet opgelost.

Let op: Burn-out coaching zorgt voor de echte verandering

De auto is een voorbeeld van hoe we dit regelmatig tegenkomen tijdens de coaching bij ons aan tafel in het Burn-out Herstel Centrum. Mensen, die al langere tijd bij een psycholoog lopen en niet het gevoel hebben dat ze verder komen. Het probleem dat hier ontstaat heeft twee kanten. Enerzijds is het confronterend om jezelf verantwoordelijk te maken voor je eigen probleem. Dan lijkt het veranderen van gedrag, zonder in de diepte naar jezelf te hoeven kijken, wel comfortabel. Niet wetende dat je hierdoor een belangrijk deel van de oorzaak van je probleem vermijdt. Het lijkt een snelle oplossing. Je kunt weer ‘even’ verder. Totdat je onder druk weer vervalt in je oude gedrag. Want dat is heel natuurlijk. Anderzijds lukt het een psycholoog vaak niet om in de diepte te komen. Daar zijn ze niet voor opgeleid. Zij leren gedrag analyseren. Een burn-out coach kijkt naar je overtuigingen, het fundament waar je gedrag uit voortkomt.

Durf onder je motorkap te kijken

Om echt tot verandering te komen, en dus beter te worden van je burn-out, is het noodzakelijk om de confrontatie met jezelf aan te gaan. En dus ook te durven kijken naar jezelf als geheel. Ook naar je niet zo prettige karaktereigenschappen. En dan vooral de ‘Waarom’ hier achter.

Pas als je de auto op de brug rijdt en deze van alle kanten durft te belichten, de motorkap opent en het binnenste bekijkt, worden niet alleen alle krassen en deuken zichtbaar. Maar ook de verborgen defecten. Je gaat dan verder dan alleen symptoombestrijding. Hierdoor wordt het mogelijk om het probleem in de diepte aan te pakken waardoor er een echte verandering mogelijk wordt.

Dus… laat je de motor repareren zodat je weer lang en goed verder kan. Of houd je het bij de remmen?!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!