Aandacht – Burn-Out Herstel in Vaals

Ervaringen

Burn-out. Ja daarvan had ik al eens gehoord, maar er nooit verder aandacht aan geschonken. Nu voelde  ik mij al weken, misschien zelfs maanden niet lekker in mijn vel – we hadden anderhalf jaar geleden een kindje gekregen en in allebei de families speelde heel veel. Ons zoontje werd elke nacht hysterisch en krijsend wakker. Het was niet te doen! Maar ja…bij iedereen speelt wel iets en anderen hebben meer dan maar één kind en redden het ook! Dus, ga door. Stel je niet aan. Je wilde het zo, dus zet maar een tandje bij. Constant had ik het gevoel te kort te schieten; thuis, op het werk, als moeder en partner. Ik wilde ALLES en dat perfect.

Perfectionisten

Gevoelig voor een burn-out zijn juist de perfectionisten. Mensen met hart voor de zaak of de familie. Zij hebben een uitermate groot verantwoordingsgevoel, zijn plichtsgetrouw en hebben hoge verwachtingen aan zich zelf. Verder zijn het mensen die de fout altijd eerst bij zichzelf zoeken en dus niet aan de werkdruk (of familieomstandigheden) maar aan zich zelf twijfelen. Het woordje “Nee” kennen zij niet. Zij gaan alsmaar door, nemen alle taken aan en schieten iedereen te hulp.

Hier lees je meer over de signalen.

Diagnose Burn-out

Ik ging aan alles twijfelen, mijn werk, mijn partner en relatie, mijn moederschap. Hoe deden anderen dit? Op die manier vond ik het allemaal niet meer leuk, maar ja wat moet je? Zet maar door… Het komt vast wel weer goed. Tot ik op een avond een post van een kennis las. Zij had een burn-out. Nou, de zoveelste dacht ik. Wat hoor je dat toch vaak. Ik ging het opzoeken. Wat houdt burn-out eigenlijk in?

Ineens vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Mijn ogen schoten vol tranen. Dit was het! Eindelijk wist ik wat er aan de hand was. Herkenning! Het lag dus wellicht niet aan mij! Op een dag kwam een collega naar mij toe om te vragen wat er aan de hand was, zij een andere collega’s maakten zich zorgen om mij. Op haar aandringen ging ik met mijn baas praten. “Dan meld je eens twee weken ziek, kom tot rust”. Eindelijk, die bevestiging had ik nodig! Vanuit mijzelf had ik mij nooit ziek gemeld!

Een burn-out ontstaat niet van vandaag op morgen, maar is een sluipend proces, dat zich binnen maanden of zelfs jaren ontwikkeld. Typische verschijnselen zijn irritatie, lusteloosheid, slaapproblemen en een gevoel van machteloosheid of zelfs wanhoop. Je vindt het steeds moeilijker om je te concentreren en leuke dingen te doen. In je hoofd blijven de gedachten en problemen malen. Als deze symptomen genegeerd worden kan het zelfs zijn dat het lichaam met lichamelijke klachten reageert, zoals hoofd- en rugpijn, hartkloppingen en maag- en darmklachten.

Meer over de symptomen van een burn-out lees je hier.

Bedrijfsarts

Het ging al meteen beter met mij en ook mijn zoontje werd iets rustiger nu ik thuis was. Maar dit was natuurlijk geen langdurige oplossing. Ik zou toch wel weer terug naar het werk moeten. “Maak je geen zorgen over de bedrijfsarts, die roept je pas op als ik hem inschakel” zei mijn baas. Wanneer ik weer kwam werken wilde hij weten. Ik heb toen besloten zelf in gesprek met de bedrijfsarts te gaan. Erger dan “stel je niet aan” kon het niet worden. “De komende 4 weken ga jij niet werken” zei hij tot mijn verbazing. Het was dus toch wel erg realiseerde ik mij. Mijn problemen stellen dus wel iets voor.

Psycholoog

Nog voor de ziekmelding was ik begonnen met gesprekken bij de psycholoog. Het had best wat telefoontjes gekost om er één te vinden waar ik op redelijk korte termijn terecht kon. De meeste namen geen nieuwe patiënten meer aan of pas over enkele maanden. Toch had ik er een gevonden en zo ging ik één keer per week, 50 minuten praten. We konden amper bespreken wat er de afgelopen week gebeurd was of de tijd was alweer om. Ik schoot niet op! Ik miste diepgang. Zo had ik nog eeuwig verder kunnen gaan. Ik wilde door!

Een burn-out verschilt op veel punten van een depressie. Toch wordt er vaak binnen de reguliere hulpverlening geen verschil gemaakt. In veel gevallen worden er zelfs antidepressiva voorgeschreven. Een burn-out heeft een andere oorzaak en daardoor een andere aanpak nodig. Aandacht heeft zich volledig op het behandelen van burn-out gespecialiseerd en hiervoor een unieke methode ontwikkeld!

Depressie of burn-out? De verschillen lees je hier.

Aandacht

Via een kennis kreeg ik het nummer van Aandacht. Tot mijn verbazing kon ik die zelfde week nog terecht voor een intake gesprek. Ik kwam aan op een mooie hoeve, midden in het prachtige heuvelland. De omgeving alleen al deed iets met mij. Na ca 1,5 uur intake gesprek met Marcel en Marloes was duidelijk: Ik had een burn-out en ik kon geholpen worden, zelfs binnen enkele weken.

Het voelde meteen goed. Er was een duidelijke klik, ik voelde mij op mijn gemak en wist instinctief dat dit goed was voor mij. Aandacht stelde een individueel plan voor mij op, precies toegespitst op wat ik nodig had om uit mijn burn-out te komen. Ik kon amper wachten om te beginnen!

Kosten

Samen met de bedrijfsarts heb ik het behandelplan en mijn wensen om bij Aandacht in behandeling te gaan besproken. Hij was het er mee eens en heeft mijn werkgever geadviseerd de kosten (gedeeltelijk) te overnemen. Het reguliere traject via de bedrijfsarts en de GGZ zou immers maanden kunnen duren.
Aandacht heeft van begin af aan in nauw contact gestaan met mijn werkgever en hun kunnen overtuigen mijn traject te financieren.

De werkgever is aansprakelijk voor het vergoeden van de burn-out behandeling, aangezien het hierbij om een door de overheid erkende beroepsziekte gaat, die is opgenomen in de Arbowet.
Aandacht heeft jarenlange ervaring in het aanvragen en regelen van een vergoeding voor burn-out en zal je hierbij ondersteunen.

Meer over de kosten en de aansprakelijkheid van de werkgever lees je hier.

Burn-out herstel traject

Ik kon onmiddellijk terecht en ben twee keer 5 dagen “intern” geweest. Ik verbleef in één van de leuke vakantie woningen op de hoeve, had geen contact naar huis en twee coaching sessies per dag!

Hierbij werd niet op de klok gekeken. We waren pas klaar als het gesprek of de behandeling afgelopen was en wij weer iets nieuws “ont-wikkeld” hadden. Laagje voor laagje kwamen wij dichter bij de oorzaak van mijn burn-out. Ik kreeg een behoorlijke spiegel voor gehouden. Jeetje wat was het soms confronterend. Aandacht gaf mij hierbij een heel beschermd gevoel waardoor ik mij volledig aan hen en hun manier van werken kon overgeven. Na de eerste dagen stuiterde ik bijna van de energie, ik voelde mij weer levend en stond veel steviger in mijn schoenen.

Tussen de twee interne weken ging ik een week naar huis om alle nieuwe inzichten te laten bezinken, te voelen en het geleerde toe te passen. Tot onze grote verbazing had mijn proces ook invloed op ons zoontje. Hij sliep ineens door. De rust was niet alleen in mij terug gekeerd maar ook in ons gezin.

Aan het einde van de tweede week “intern” ging ik zelf, in overleg met Marcel en Marloes, een re-integratie plan schrijven.

6 weken na ons eerste gesprek ging ik weer enkele uren werken. Het werden er met de week meer en binnen de kortste tijd was ik volledig hersteld op het werk.

Bij aandacht wordt gewerkt met een individuele behandeling volgens een 8 stappen plan. Het doel is om iemand blijvend en binnen korte tijd van zijn burn-out te bevrijden. Door de diepte in te gaan en iemand tot de kern te “ont-wikkelen” wordt het probleem, dus de oorzaak van het burn-out duidelijk. Gedrags- en denkpatronen die tot het burn-out geleid hebben worden zichtbaar. Door deze te spiegelen en de cliënt ervan bewust te maken kan een verandering in gedachten en gedrag teweeg worden gebracht.

Lees hier meer over de unieke aanpak van Aandacht.

Succes verzekerd

Tijdens mijn behandeling bij Aandacht heb ik mijn psycholoog afgebeld, aangezien het van begin af aan al niet goed voelde en ik nu de directe vergelijking had. Wat een wereld van verschil! Eindelijk voelde ik mij begrepen en in goede handen. Er werd volledig de tijd voor mij genomen en al na enkele sessies voelde ik verschil. Ik had niet verwacht zo snel weer terug op het werk te zijn. Tijdens mijn behandeling en re-integratie hebben Marcel en Marloes nauw contact gehad met mijn partner om hem in mijn groei mee te nemen en ook voor hem een luisterend oor te bieden. Een burn-out heb je namelijk nooit alleen!

Het traject (omgeving, coaches en de gesprekken) heeft mij positief verandert. Zij hebben mij laten inzien wie ik echt ben, waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind in het leven.

Ik blijf nu dicht bij mijzelf en hoef niet meer aan verwachtingen van anderen te voldoen.

Dit inzicht zorgt ervoor dat ik beter met stress en onverwachte gebeurtenissen om kan gaan en niet terug zal vallen in een burn-out!

Aandacht is gespecialiseerd in een individuele aanpak van burn-out. Zij combineren verschillende behandelmethoden en komen zo snel tot de kern van het probleem. Door de intensieve gesprekken, die soms wel meerdere uren kunnen duren, en het “uit-de-situatie-halen” kom je dicht bij jezelf en behaal je binnen enkele weken succes! Tijdens de re-integratie en ook daarna houden zij nauw contact met de cliënten en kun je op elk moment bij hun terecht. Daardoor ligt de terugval percentage bij <1%.

Meer over Aandacht en de coaches lees je hier.

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!