Burn-out kenmerken – Heb jij een burnout?

Informatie over burn-out

Heb jij last van een burn-out? Om daar achter te komen, is het handig om te weten welke burn-out kenmerken, oftewel welke symptomen bij een burn-out horen.

Burn-out: het aantal mensen met kenmerken en klachten stijgt!

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen – burn-out! Je hoeft de krant maar open te slaan of op social media te kijken voor dagelijkse artikelen, tips en nieuwe weetjes over dit onderwerp. Uit de Arbobalans 2018 blijkt dat inmiddels 16% van de werknemers burn-out klachten ervaart. Daarbij blijven de aantallen de laatste jaren alleen maar toenemen. Door de constante beschikbaarheid, die geëist wordt door toenemende werkdruk, bovenop de maatschappelijke druk vanuit privé leven en social media, branden steeds meer mensen op. Het is daarom erg belangrijk om de kenmerken burn-out te herkennen en op tijd in te grijpen.

Door de kenmerken van burn-out te signaleren…

Een burn-out kenmerkt zich door zowel psychische als ook lichamelijke symptomen. Vaak is het niet de persoon zelf, maar de omgeving, die de burn-out kenmerken signaleert. Iemand herkent zijn partner, vriend of collega niet meer terug. De gedreven medewerker en doorzetter, is ineens het overzicht kwijt, kan “niets” meer aan en trekt zich steeds verder terug.

Denk bij psychische burn-out symptomen aan prikkelbaarheid zoals een kort lontje, negatieve gedachten, piekeren, zelftwijfel, als maar nog harder werken, terugtrekken uit sociale kring, depressieve gevoelens en in zware gevallen zelfs paniek- en angstaanvallen.

Lichamelijke burn-out kenmerken zijn o.a. slecht slapen, vermoeidheid, (lage) rugpijn, maag/darmklachten, hoofdpijn tot zelfs migraine en hartkloppingen.

Aangezien ieder individu uniek is, is ook elke burn-out uniek, waardoor de bijbehorende burn-out kenmerken heel verschillend kunnen zijn. Een juiste en adequate diagnose is belangrijk voor het herstel. Bij de behandeling is het essentieel dat de behandelaar verder kijkt dan alleen de verschijnselen en in staat is het probleem achter het probleem te ontdekken en aan te pakken.

…en een adequate behandeling toe te passen…

Belangrijk voor een adequate behandeling is het aanpakken van de overtuigingen in plaats van alleen de burn-out kenmerken. Bij hét Burn-out Herstel & Preventie Centrum van AANDACHT werken wij met een unieke aanpak. Door de cliënt uit de eigen omgeving te halen, valt diegene automatisch terug op zichzelf. Daardoor komt hij los van alle verplichtingen en verwachtingen van het dagelijkse leven. Samen met een bewegingsdeskundige pakken wij zowel de psychische als ook de lichamelijke burn-out kenmerken aan, waarbij wij niet gebonden zijn aan vaste protocollen en procedures. Dit stelt onze coaches in staat om door te pakken en al binnen enkele dagen de oorzaak van de burn-out “boven water” te halen. De opening tot verandering is ontstaan.

…ben je goed op weg naar duurzaam herstel.

Door terug te gaan naar de kern wordt een burn-out blijvend aangepakt. De cliënt is dan in staat om anders om te gaan met prikkels en zijn eigen waarden en grenzen te bewaken. Het terugval percentage is daardoor minder dan 1%.

Door de burn-out kenmerken serieus te nemen en hulp te zoeken, zet je de eerste stappen richting herstel!

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

2 Reacties

 1. Muradin

  Mijn vader heeft op dit moment burnout kunt u ons hierbij helpen

  Antwoord
  • Marina Willen

   Hallo, om te kunnen beoordelen of we je vader kunnen helpen, is het noodzakelijk om hem eerst zelf te spreken/te zien, om meer over hem en de situatie te weten te komen. Hij mag ons graag bellen of ons via de chat functie zijn telefoonnummer sturen, dan bellen wij hem asap.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!