Burn-out kliniek – echte hulp of bedden vullen?

Behandeling, Opinie

Herstellen van je burn-out…

Het aantal burn-out gevallen en de aandacht hiervoor in de media stijgt de laatste jaren explosief. Aangezien er geen richtlijnen zijn voor de behandeling van burn-out en iedereen zich “expert” kan noemen, zien wij een toename in het aantal therapieën en behandelingen, waarvan sommigen in een “burn-out kliniek”.
Sinds 2012 zit burn-out niet meer in het handboek van psychische stoornissen, de zogenaamde DSM-5. Hierdoor mag de zorgverzekering het behandeltraject van burn-out niet vergoeden. Toch zien wij, en de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) bevestigde onlangs in en gesprek deze bevinding, dat regelmatig reguliere zorginstellingen, met hele andere aandachtsgebieden, burn-out dankbaar in hun repertoire opnemen. Op deze manier kunnen zij, vanuit commercieel belang, profiteren van het grote marktaandeel van burn-out. Op basis van frauduleuze diagnoses wordt er vervolgens in de reguliere zorg vrolijk op los behandeld, met alle gevolgen van dien…

…in een verslavings- of revalidatiekliniek…

Voor je het weet zit je met een label “angststoornis” of “somatische symptoomstoornis” in een groepssessie tussen suïcidalen en (drugs-) verslaafden in een GGZ-“burn-out”- kliniek. Als je met een burn-out de kliniek verlaat om te wandelen, wordt je bij terugkomst verzocht over een stripje te plassen. Dat hoort immers bij hun procedure…
Een cliënt van ons werd door de bedrijfsarts, op basis van haar lichamelijke klachten die haar burn-out veroorzaakte, naar een revalidatie kliniek verwezen. Makkelijk toch? De bedrijfsarts is van haar af. De zorgverzekering betaald. Wat wil je meer?

“Schoenmaker blijf bij je leest” Wij veronderstellen niet, dat revalidatie- en verslavingsklinieken geen goed werk leveren… op hun eigen specifieke aandachtsgebied!

Een goede behandeling voor burn-out is echter gespecialiseerd in burn-out en individueel. Door enkel de lichamelijke symptomen te behandelen, kom je niet bij de oorzaak van het burn-out. Daarvoor moet je naar de kern van je overtuigingen, die leiden tot bepaalde gedachten en gedrag, dat wederom resulteert in een burn-out.

…klinkt logisch…., toch?!

Bij een revalidatie kliniek ben je dus niet aan het goede adres. Blijven de GGZ klinieken. Hier krijg je wel psychische hulp, maar door de frauduleuze diagnose is deze geënt op een psychische stoornis. Vaak zit je, om te herstellen van burn-out in een verslavingskliniek, samen met andere patiënten in een groepstherapie. Gezellig, soms geeft het (h)erkenning, maar wat moet je als burn-out patiënt met de verhalen van mensen met en verslaving of psychische stoornis?
Los je je eigen probleem op door te luisteren naar de problemen van een ander?

Een duurzame en adequate burn-out therapie is individueel, multidisciplinair en gespecialiseerd. Juist tijdens een van je meest kwetsbare momenten in je leven moet je voor jezelf opkomen. Bedenk wat voor jou bij een behandeling belangrijk is en waar jij je goed bij voelt!

Herstellen van burn-out of werken aan je verslaving, wat helpt jou?

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We zijn verhuisd naar Oostenrijk

Vanaf nu is het mogelijk om te herstellen van je burn-out in de Oostenrijkse Alpen.

Dit maakt het voor jou mogelijk om een uniek persoonlijk ontwikkelingstraject te volgen in de bergen.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!