Verwarring tussen burnout en depressie

Informatie over burn-out

Waarom een burn-out vaak wordt verward met depressie

“Ik word helemaal gek!” dat denken wij allemaal wel eens. Maar wat, als je in dit gevoel blijft hangen, dagen, weken, misschien zelfs maanden? Wat, als je wanhopig wordt omdat niets meer lijkt te lukken en je leven stil lijkt te staan?

Een fantastische baan, een mooi huis, lieve kinderen en een fijne relatie… Je beschikt over alle ingrediënten, die voor jou belangrijk zijn om je gelukkig te voelen. En toch voel je je niet gelukkig. Wat is dit? Er ontstaat een strijd tussen twee stemmetjes in je hoofd. De één roept “ik kan niet meer” en de ander vindt “stel je niet zo aan, anderen kunnen het ook!”

Je kijkt om je heen en ziet alleen maar gelukkige mensen, bij hun lijkt wel alles goed te gaan, de energie straalt eraf, terwijl jij je alleen nog maar moe, lusteloos en depressief voelt. “Hier klopt iets niet” denk je, maar je kunt er geen vinger opleggen wat nu precies het probleem is. “Stel je niet zo aan! Ga door!” roept je innerlijk duiveltje. “Je collega’s hebben het veel drukker dan jij en zij redden het ook” En zo push je jezelf er doorheen. Doorgaan…op overlevingsmodus en karakter.

Negatieve spiraal

Ondertussen worden de wanhoop en de twijfels steeds groter. “Hier klopt iets niet. Met mij klopt iets niet”, denk je steeds vaker. Je begint aan alles te twijfelen: jezelf, je relatie, je baan en je kinderen. Je belandt in een neerwaartse spiraal. Alles is te veel, zelfs van de leuke dingen kun je op een gegeven moment niet meer genieten. Je zit gevangen in je eigen hoofd met alle stemmetjes en (negatieve)overtuigingen.

Jouw partner en je omgeving registreren dat jij niet lekker in je vel zit, maar ook zij krijgen er geen hoogte van wat er met jou aan de hand is. Jij bent juist altijd de sterke, die alle balletjes omhoog houdt en voor iedereen klaar staat. Zij staan aan de zijkant en begrijpen je irritatie en prikkelbaarheid niet.

Per toeval lees je over burn-out. Wat is dat eigenlijk? Wat voor symptomen horen erbij? En ineens valt de puzzel in elkaar! “Ik ben niet gek! Ik heb een burnout!” Wat een enorme opluchting! Het ligt helemaal niet aan jou! Je bent niet gek of depressief! Het is een burnout en daar kan iets aan gedaan worden. Eindelijk… (H)erkenning!

Herken de symptomen burn-out

Marcel Rijntjes, specialist op het gebied van burn-out, legt uit: Een burnout kan op verschillende manieren tot uiting komen. Vaak herkennen wij typische symptomen, zoals vermoeidheid, piekeren, hoofdpijn, gevoelens van boosheid en irritatie. Maar er zijn ook minder typische verschijnselen. Sommigen reageren met lichamelijke klachten of krijgen paniekaanvallen. Iets wat we vaak zien bij onze cliënten zijn depressieve gevoelens.”

Burn-out of Depressie?

Juist het laatste is volgens hem een enorme valkuil. Doordat een burn-out kan leiden tot depressieve stemmingen wordt er door huis- en bedrijfsartsen regelmatig een verkeerde diagnose gesteld. Er zit echter een groot verschil tussen een “echte” depressie en depressieve gevoelens als gevolg van een burn-out!

“Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet.
Iemand met een depressie zou wel kunnen, maar wil niet.”

Meer informatie over de verschillen vindt je hier.

Artsen denken vaak in stoornissen en/of (onder)kennen de verschillen niet. Aangezien depressie al lang in het reguliere behandelplan zit, kiezen veel artsen voor het hun bekende traject. Voor je het weet zit je bij een psycholoog en krijg je wellicht zelfs antidepressiva voorgeschreven. “Zorgwekkend!” vindt Marloes Lamers, coach bij hét Burnout Herstel & Preventie Centrum van Nederland. “Door de duidelijke verschillen met een depressie is voor burn-out juist een andere, specifieke behandeling nodig. Je plakt toch ook geen pleister op een gebroken been?”

Specifieke behandeling

“(H)erkenning is de eerste en wellicht moeilijkste stap bij het herstellen van een burn-out.” In Vaals, op een unieke locatie in het Heuvelland, behandelen Marloes Lamers en Marcel Rijntjes al jaren succesvol cliënten met een burn-out. Zij hebben zich jaren geleden in deze ‘ziekte’ verdiept en een succesvolle individuele en multidisciplinaire behandeling ontwikkeld. Hierbij ligt de aandacht volledig op het herstel van de cliënt. Er wordt, volgens een 8 stappen plan, multidisciplinair aan lichaam en geest gewerkt.

Succes verzekerd!

Door het unieke concept herstellen de cliënten binnen enkele weken van hun burn-out. Aansluitend plannen zij zelf, samen met de coaches de re-integratie. Hierbij worden zij voortdurend begeleid en worden ook de partner en de werkgever bij het verloop van het herstel betrokken. De kans op terugval is daardoor minder dan 1%.

Tijdens het herstel gaat de cliënt zich zelf opnieuw ontdekken. “Wie ben ik, wat zijn mijn waarden en waar sta ik voor?” zijn hierbij centrale vragen. De coaches helpen bij het ont-wikkelen, waardoor de cliënt laagje voor laagje steeds dichter bij zijn kern komt en dat is volgens ervaringsdeskundigen een enorm cadeau!

Dus wees gerust, er is niets mis met je – je hebt ‘gewoon’ een burn-out…

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!