Aantal burn-outs stijgt schrikbarend
Als men in google zoekt op burn-out therapie krijgt men 13.800.000 resultaten!
Hulp, therapieën en behandelingen in overvloed, maar hoe vind je nu tussen dit aanbod de geschikte burn-out behandeling?
Volgens Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond, werkt 1 op de 5 mensen niet, als gevolg van stress en burn-out. Voor werkgevers betekent dit niet alleen het wegvallen van een werkkracht. Het is ook een behoorlijke kostenpost. Eén medewerker, die uitvalt met burn-out, kost de werkgever al snel meer dan €250,- per dag! Goede, adequate en duurzame burn-out behandeling is daarom van groot belang!
Van symptomen….
Een burn-out ontstaat niet van de één op de andere dag. In een periode van maanden tot jaren bouwen zich de symptomen steeds verder op. Vaak is het de directe omgeving, die iemand van een burn-out bewust maakt, aangezien de persoon zelf het niet in de gaten heeft.
Het begint met de typische klachten, die zowel lichamelijk als psychisch kunnen zijn, zoals o.a. lage rugpijn (tot zelfs hernia), hoofdpijn, migraine, duizeligheid, prikkelbaar zijn, maar ook het ervaren van een hoge werkdruk, irritatie en een gevoel van onmacht. Op een gegeven moment worden de klachten zo erg, dat de persoon er niet meer om heen kan. Vaak is het dan het lichaam dat ingrijpt.
….met de juiste diagnose…
De huisarts kan, op basis van de klachten en de context, de diagnose burn-out stellen. Het is belangrijk om de juiste diagnose te krijgen! In het Burn-out Herstel & Preventie Centrum AANDACHT in Vaals zien de coaches regelmatig dat er, op basis van onwetendheid of om een vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen, een verkeerde of zelfs frauduleuze diagnose gesteld wordt. Bijvoorbeeld depressie, een psychische stoornis of psychosomatische klachten. Dit zijn echter volledig andere ziektebeelden en vereisen ook een compleet andere behandeling.
… naar therapie bij burn-out…
De juiste diagnose bij het zoeken naar adequate therapie bij burn-out is dus essentieel. Verondersteld, dat de diagnose burn-out juist is gesteld, mag de persoon zelf aangeven waar zij graag geholpen wilt worden, aangezien wij in Nederland het recht tot vrije zorgkeuze kennen.
De meesten therapieën zijn gericht op gesprekken bij de praktijkondersteuner, de psycholoog of zelfs een behandeling bij een revalidatiekliniek, die horen bij mensen met lichamelijke klachten. Hierbij wordt vooral het verschijnsel aangepakt, door het benoemen van de symptomen en het analyseren van het vertoonde gedrag. Verder zijn deze behandelaars vaak gebonden aan protocollen van zorgverzekeraars, waardoor zij niet over de vrijheid beschikken om individueel te werk te gaan. De behandeling blijft vervolgens aan de oppervlakte van de problematiek hangen.
Stel je hebt een deuk in je auto gereden. De deskundige bij het schadebedrijf kijkt erna en reageert als volgt: “Vervelend zeg, die deuk in je auto”. “Ja inderdaad vervelend. Ik heb er ook behoorlijk last van”, roep jij. “Ja, dat kan ik me voorstellen, dat je er last van hebt”, is de reactie die je krijgt. “Hoe is die deuk erin gekomen dan?” is de vraag van de deskundige. En je begint te vertellen wat er is gebeurd. “Nou, vervelend zeg. Ik zou er wat aan doen, anders roest hij verder. Kom volgende week nog maar eens langs, dan kijken we er naar”.
Dit geeft jou een goed gevoel en je gaat gerust naar huis. Je wordt immers volgende week geholpen, toch? Een week later sta je weer met je auto bij het schadebedrijf. “Vervelend zeg, die deuk in je auto” is wederom de reactie die je krijgt. “Ja, dat weet ik ook!” roep jij ietwat geïrriteerd, aangezien dit al vorige week besproken is. Met een beetje pech mag je het zelfde verhaal over het gebeurtenis weer vertellen. Of je krijgt te horen: “Weet je wel dat je een deuk hebt? Daar moet je echt wel wat aan doen!” Vervolgens krijg je allerlei tips om te voorkomen dat de deuk gaat doorroesten.
Het blijft op het niveau van herkenning, erkenning en een aantal tips. In de hoop dat je al die tips kunt onthouden, ga je naar huis. En voor je het weet, ben je maanden verder, loopt je hoofd over van de tips en rijd je nog steeds rond met een deuk…
… bij de specialist…
Herkenning en erkenning zijn belangrijke eerste stappen bij een therapie bij burn-out, maar een duurzame behandeling gaat juist verder dan alleen het benoemen van de symptomen. Om van een burn-out te herstellen en een terugval te voorkomen, moet de behandelaar naar de kern van de cliënt. Wat zijn de onderliggende overtuigingen, die geleidt hebben tot het gedrag, dat wederom leidt tot een burn-out? De behandelaar moet in staat zijn de cliënt een spiegel voor te houden en hem, net zoals bij een ui, laagje voor laagje te ont-wikkelen. Elk burn-out is uniek en heeft daarom een specifieke, individuele behandeling nodig!
…met AANDACHT!
Burn-out Herstel & Preventie Centrum AANDACHT in Vaals is al jaren gespecialiseerd in de behandeling van burn-out. Door hun ervaring en de prachtige locatie hebben zij een uniek concept ontwikkelt. Hierbij is een multidisciplinaire aanpak, waarbij de cliënt niet alleen mentaal ont-wikkelt, maar ook weer in beweging wordt gezet. De sleutel tot succes!
De cliënt wordt uit zijn bekende omgeving gehaald en verblijft, afhankelijk van de behoefte en de mate van zijn burn-out, 1 tot 3 midweken op Hoeve de Linde in Vaals. In deze midweek volgt hij een intensief traject, waarbij ook een bewegingsdeskundige en, indien nodig, een voedingsdeskundige betrokken zijn. Door middel van verschillende coachingmethodes en oefeningen, die in meerdere gesprekken per dag toegepast worden, komt de cliënt steeds dichter bij zichzelf, zijn patronen en overtuigingen.
Marcel Rijntjes van AANDACHT legt uit: “Het doorbreken van gedragspatronen gaat gepaard met ervaring opdoen in de praktijk. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk ook weer aan het werk gaat om te ervaren hoe het nu voor je is om in het leven te staan met je nieuwe overtuigingen en dus ander, voor jou vanzelfsprekend, gedrag.”
Een burn-out hoeft met de juiste aanpak en therapie daardoor geen maanden te duren. “De cliënt plant zelf, na enkele weken, zijn re-integratie. Aangezien in het leven altijd dingen gebeuren die ons uit balans kunnen brengen en wellicht kunnen terugwerpen in oude patronen, blijven wij ook naar de re-integratie in contact met de cliënten.” vertelt Marloes Lamers.
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties