Geen geld voor burn-out behandeling – de pot is leeg!
Het is het eind van het jaar. Je hebt symptomen van een burn-out, je voelt je vreselijk, kunt niets meer hebben, alles is teveel… Je wilt graag geholpen worden, maar je kunt nergens voor een behandeling terecht! Hoe kan dit?!?
Psycholoog
Door de bedrijfs- of huisarts wordt je doorverwezen naar een psycholoog. Deze stelt, naar aanleiding van een intake gesprek, de diagnose. Aangezien het ziektebeeld ‘Burn-out’ niet vergoed wordt door de zorgverzekeringen, wordt de behandeling “stiekem” onder een andere naam, bijvoorbeeld depressie of persoonlijkheidsstoornis, gedeclareerd.
Verkeerde potje
Hier gaat het dus mis! Afgezien van een stempel, die je de rest van je leven kan blijven achtervolgen, kennen de zorgverzekeringen aan de zorgverleners een bepaald budget per ziektebeeld toe. Val je onder de noemer “depressie”, worden de kosten voor de behandeling uit dit potje gehaald. “Een enorm probleem!” vindt Marcel, mastercoach bij Aandacht Burn-Out Herstel Centrum in Vaals. “Daarbij gaat het namelijk op meerdere vlakken vreselijk mis! Je krijgt een stempel, die helemaal niet bij jou klopt. En een nog veel groter probleem is dat je vergoeding uit het verkeerde potje komt.”
Het potje “depressie” raakt snel op, aangezien er veel mensen met een burn-out, onterecht, hierin ingedeeld worden. “Juist aan het eind van het jaar, als alle potjes langzaam opraken, is dit een serieus probleem!” Je kunt dan niet behandeld worden voor je burn-out, aangezien er geen budget meer is voor een behandeling bij instanties, die dit op verkeerde diagnose declareren. Hier stopt ook de behandeling voor de “verwarde persoon” waar we in de media steeds vaker over horen. Terwijl deze mensen echt hulp nodig hebben bij hun stoornis.
Aansprakelijkheid burn-out kosten
Maar wie is nu aansprakelijk voor de kosten van een burn-out? Volgens de wet horen deze helemaal niet bij de zorgverzekeraar te liggen. Leuk of niet, aansprakelijk voor de kosten is de werkgever. Een werknemer, die ziek thuis zit kost al snel €250/dag. De werkgever is er dus zelf ook bij gebaat om voor een snel en langdurig herstel te zorgen. Idealiter leidt de werkgever in zijn HR team speciale burn-out preventie coaches op. Deze kunnen signalen van werknemers op tijd waarnemen en meteen, wellicht nog vóór een burn-out bijsturen. Is de werknemer al ziek thuis, is het in het interesse van de werkgever om zelf, samen met de werknemer een keuze te maken voor het hersteltraject.
Burn-out Herstel Centrum in Vaals
Een belangrijke vraag blijft nog: Hoor je met een burn-out überhaupt wel bij een psycholoog?
“Nee!” aldus Marloes, coach en burn-out herstel specialist bij Aandacht Burn-out Herstel & Preventie Centrum in Vaals. “Aan psychologen worden, om aan de richtlijnen van de zorgverzekeraars te voldoen, bepaalde regels en manieren van werken opgelegd.” Elke behandeling volgt hetzelfde schema, de gesprekken hebben een vastgelegde duur en ze mogen maar een aantal keren (1x per week of 2 weken) binnen een bepaalde periode afspreken. “Bovendien heb je niet te maken met een persoonlijkheidsstoornis of gedragsstoornis als je een burn-out hebt.”
“Om te herstellen van een burn-out , is het nodig om tot de kern van iemand te komen. Dat gaat verder dan een standaard protocol op iemand toepassen. Iedereen is uniek. Iedere burn-out is uniek. Het gaat verder dan alleen analyse krijgen over je gedrag. Om iemand tot verandering te brengen, moet je in staat zijn om de persoon volledig te kunnen ‘ont-wikkelen’! Hiervoor is intensieve therapie van meerdere gesprekken per dag binnen een korte periode gewenst. Dan pas kun je doorpakken tot de essentie.”
“Onze specialistische aanpak, waarbij we de cliënt uit zijn eigen situatie halen, zorgt ervoor dat hij of zij helemaal teruggeworpen wordt op zichzelf. Dit combineren wij ook nog eens met een individueel bewegingsprogramma in samenwerking met onze bewegingsdeskundige. Dit kan (en vooral mag) een psycholoog, door alle regels en voorwaarden van de verzekeraar, niet bieden!”
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties