hoe wij jou gaan helpen

Burn-out behandeling

Alles over burn-outOver AANDACHT

Vertoon jij burn-out symptomen?

Plan een kennismaking

Het begint bij de juiste diagnose

Burnout behandeling

Een adequate burnout behandeling begint met de juiste diagnose. Artsen denken vaak in stoornissen, hebben weinig tijd en moeten zich houden aan protocollen en procedures vanuit de zorgverzekering. Zij bekijken de symptomen op basis van een lijst, de zogenaamde DSM-5. Dit is een verzameling van psychische stoornissen, die vergoed worden door de zorgverzekering. Burnout is volgens de WHO geen ziekte, maar een werkfenomeen en valt daarom niet onder de DSM-5.

Uit onwetendheid, of om alsnog een vergoeding door de zorgverzekering te bewerkstelligen, worden er regelmatig andere “labels” op burnout symptomen geplakt, zoals depressie, paniek en angststoornis of  somatische symptoomstoornis. Met alle gevolgen van dien… zoals een verkeerde burnout behandeling of onnodig medicijnengebruik.

Geen cognitieve gedragstherapie

Wij doen niet aan symptoombestrijding

​​De meeste hulpverlening is beperkt tot hulp door middel van een paar gesprekken waarbij je jouw worsteling kan delen. Verder dan die worsteling wordt niet gevraagd. Daar is ook geen tijd voor. Je zit dan bij de praktijkondersteuner, de psycholoog of zelfs in een revalidatiekliniek, tussen anderen die last hebben van bijvoorbeeld rugklachten.

“Weet je wat jij moet doen? Je moet ‘Nee’ leren zeggen!” Je kunt jezelf van allerlei trucjes aanleren, om op die manier proberen situaties onder controle te krijgen. Maar jij weet ook dat als de druk van buitenaf maar groot genoeg is, je weer terugvalt in je oude gedrag. Je kunt kiezen voor een burnout behandeling in vorm van cognitieve gedragstherapie, waarbij je een nieuw kunstje aangeleerd krijgt…

Al deze behandelmethodes gaan voorbij aan het meest cruciale: waarom is de burnout ontstaan. Ze zijn gericht op symptoombestrijding: “Rust maar lekker uit” of “Ga maar leuke dingen doen”. Het werkt even, maar het haalt je niet uit de burnout. Het neemt niet de oorzaak weg waardoor je in een burnout bent terechtgekomen.
Slechts enkele behandelaars zijn in staat om de oorzaak van de burnout in de diepte te raken en op te lossen: en juist dat doen wij!

Weten waarom je doet wat je doet

Wij zoeken naar de oorzaak

​Helaas zien wij veel cliënten, die voor de tweede of zelfs derde keer een burnout krijgen. En waarbij de oorzaak van de burnout door de vorige hulpverlening of door de cliënt zelf is genegeerd.

Jouw overtuigingen leiden tot het gedrag waardoor je een burnout krijgt. En ja, dit kun je niet zelf oplossen. Daarvoor heb je een gespecialiseerde hulpverlener nodig, die je de spiegel durft voor te houden. Iemand die verder gaat dan alleen analyseren wat er met je aan de hand is. Die je inzicht geeft in wie je bent en je patronen bloot legt. Die je verstand en je gevoel op 1 lijn weet te brengen. Die dus doordringt tot jouw kern, waar je overtuigingen liggen opgeslagen. Want alleen dan kun je tot verandering komen. En daarom ligt hier onze aandacht en de focus van onze succesvolle aanpak.

Tijdens onze behandeling burnout wordt het probleem bij de kern aangepakt. Een burnout vraagt om een persoonlijkheidsverandering. Een nieuwe en betere versie van je oude ‘IK’ omdat je snapt dat je niet meer terug moet naar wat je deed maar dat je het juist anders wilt. En dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Door de spiegel voor te houden

De vraag: “Waarom ben je in de ze situatie terecht gekomen” staat hierbij centraal.

We spiegelen je, we maken je bewust van je gedrag en laten je zelf ontdekken of dit ook matcht met wie je echt bent. Daarbij creëren we voor jou de ruimte om tot verandering te komen, zodat het ook daadwerkelijk anders wordt.

Je komt erachter waarom je in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert, dus welke overtuiging tot dit gedrag leidt. Door kritisch na deze overtuiging te kijken en deze aan te passen, verandert ook automatisch je gedrag. Het is dan geen van buitenaf aangeleerd trucje, maar een intrinsieke overtuiging.

Volledig gericht op wat jij nodig hebt

Onze burnout behandeling is maatwerk

Elk mens is uniek. De reden waarom iemand in een burnout terecht komt is dat eveneens. Daarom heb je een burnout behandeling nodig, die jou vanuit je eigen uniekheid bekijkt.
Daar past geen standaard behandelprogramma bij. Een burnout ontstaat namelijk vanuit je eigen persoonlijkheid. De achterliggende problematiek, die hierbij hoort, is voor iedereen anders en dus op zichzelf staand. Onze aanpak van burnout is daarom per persoon verschillend en op maat gemaakt. Dat maakt onze behandeling burnout succesvol: we maken je beter dan dat je was.

Je traject bij ons is op maat gemaakt – je krijgt wat je nodig hebt, niet meer en niet minder. Omdat het fijn is om houvast te hebben, hebben we de basis van ons programma in acht stappen samengevat. Over de kosten van de behandeling burn-out hoef jij je verder geen zorgen te maken, daar is je werkgever wettelijk verantwoordelijk voor. Wij ondersteunen jou en je werkgever in dit proces.

Op een unieke locatie, helemaal buitenaf in de heuvels

Een belangrijke pijler van onze succesvolle burnout behandeling is de locatie en het feit dat we jou uit je situatie halen. Wij werken in sessies van midweken. In deze tijd zit je “intern” in een appartement in ons Burnout Herstel en Preventie Centrum, in de prachtige heuvels van Zuid Limburg.

Het verblijven in ons centrum tijdens de burnout behandeling heeft meerdere voordelen:

  • Je wordt uit je gewende situatie en de dagelijkse druk en verplichting gehaald
  • Je komt los van de mening, tips en adviezen van je omgeving
  • Je hebt meerdere coach-/contactmomenten per dag

Dit zorgt ervoor dat je tot rust komt en terugvalt op jezelf. Hierdoor kunnen wij doorpakken en komen wij tot de essentie! Dit maakt onze behandeling burnout zo succesvol!

Waarom wij uniek zijn

Individuele burnout behandeling met een multidisciplinaire aanpak

Een burnout en de daarbij behorende symptomen zijn tweeledig: je hebt te maken met geestelijke en lichamelijke overbelasting. Daarom is het belangrijk om beide aspecten aan te pakken. Door weer letterlijk in beweging te komen, zet je de lichamelijke processen in gang die zorgen voor de aanmaak van endorfine. Door mindfulness en yoga breng je je lichaam tot rust.

Sporten en bewegen zijn een belangrijke onderdeel van een burnout behandeling, maar zijn niet voldoende om te herstellen. Je pakt dan namelijk alleen de lichamelijke overbelasting aan en niet de oorzaak van je burnout.

Wij werken daarom met een combinatie van coaching, waarbij we jou de spiegel voorhouden en aan je patronen en overtuigingen werken, en beweging. Waarbij onze bewegingsdeskundige je weer letterlijk in beweging zet.

We coachen je ook in je werk

Onze re-integratiebegeleiding

Solliciteren tijdens een burnout of tijdens de behandeling burnout heeft geen zin. Pas na de burnout behandeling, als je je bewust bent van je patronen en overtuigingen, kun je kijken hoe je verder wilt en indien nodig veranderen van baan. Het is dan een bewuste keuze en geen vlucht.
De meeste cliënten kunnen en willen na twee midweken weer aan het werk.

Samen met jou stellen wij een re-integratie schema op, waarbij je de regie hebt over de werkzaamheden en je verantwoordelijkheden. Natuurlijk zijn wij ook een aanspreekpunt voor jouw werkgever en directe collega’s.

De re-integratie vindt plaats op je oude werkplek. Het is juist de kunst om niet de trigger te vermijden, maar er, vanuit nieuwe overtuigingen, anders mee om te gaan. Al na een aantal weken kun je beginnen met re-integreren, want een burnout hoeft geen maanden te duren!

Wij begeleiden jou tijdens de re-integratie en daarna. Het leven blijft uitdagend en er zullen situaties komen, waarbij je even uit het lood gelagen wordt. Geen probleem – dit hoort erbij – wij begeleiden daarom ook je nazorg!

De unieke combinatie van coaching en beweging, het verblijf in ons centrum en onze jarenlange ervaring maken onze burnout behandeling zo succesvol! De kans op terugval is bij ons < 1%.

Als je hem goed weet uit te pakken is een burnout en enorm cadeau!
Het is de kans om eindelijk naar jezelf te kijken. Wie ben je? Waar sta je voor? Los van de mening, beoordeling en goedkeuring van de ander.

Onze filosofie

“Niet genezen maar BETER worden!”

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Een standaard methode met een vast programma hanteren we niet.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen daarom lichaam en geest.

midden in de natuur

Ons centrum ligt midden in de natuur; in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Je krijgt wat je nodig hebt; niet meer en niet minder.

Pak het probleem bij de wortel

Burn-out bestrijden

Het bestrijden van burn-out is als het verwijderen van onkruid.
Stel je voor je loopt in een prachtige tuin. De tuin staat vol met mooie bomen en struiken, bloeiende planten en het ruikt er heerlijk. Terwijl je door de tuin loopt en geniet, zie je een aantal plantjes, die ergens groeien waar jij ze niet wilt hebben.

Het onkruid moet weg, maar hoe? Wat is nou de meest effectieve manier om ervan af te komen?

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Werknemer

Je hebt de diagnose burn-out. Hier vind je informatie over onze behandeling en hoe wij jou gaan helpen, zodat jij BETER wordt. 

Ondernemer

Wanneer jijzelf uitvalt met een burn-out, is het natuurlijk belangrijk om weer zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.

Organisatie

Als een medewerker uitvalt met burn-out is het  belangrijk om te weten wat je zorgplicht is en hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Verwijzer

Uiteraard werken wij graag samen met verwijzers; met het doel de cliënt BETER en duurzaam terug te laten keren in het arbeidsproces.

Contact

Burn-out Herstel Centrum AANDACHT

Schuttebergsweg 5 in Vaals

06-12 96 24 86

contact@burnoutherstel.info