Een goede burnout behandeling is cruciaal

Burn-out behandeling is een specialisatie…

Burnout behandeling; er zijn veel methodes binnen de psychologie en revalidatie, die op burn-out worden losgelaten. Slechts enkele zijn in staat om de oorzaak van de burnout in de diepte te raken. De meesten beperken zich tot hulp door middel van een paar gesprekken bij de praktijkondersteuner, de psycholoog of zelfs een behandeling bij een revalidatiekliniek, die horen bij mensen met bijvoorbeeld rugklachten.

…enkele gesprekken en lichamelijke beweging als burnout behandeling is niet voldoende…

Al deze behandelmethodes gaan voorbij aan het meest cruciale: hoe is de burn-out ontstaan. Ze zijn gericht op symptoombestrijding: “Rust maar lekker uit” of “Ga maar leuke dingen doen”. Het werkt even, maar het haalt je niet uit de burn-out. Het neemt niet de oorzaak weg waardoor je in een burn out bent terechtgekomen. En dat is juist waar wij heel veel aandacht aan besteden.

Een voorbeeld: “Door veel te sporten, kom je uit je burnout”. Gedeeltelijk is dit waar. Je zorgt er voor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Als je dit een aantal weken tot maanden volhoudt, keer je de chemische processen in je lichaamweer om naar het positieve. Alleen, je hebt dan alleen de lichamelijke overbelasting aangepakt en niet de oorzaak van je burn-out. Deze liggen op het mentale vlak.

…om de oorzaak weg te nemen, moet je de diepte in.

We zeggen dit heel stellig, omdat we steeds vaker mensen behandelen, die voor de tweede of zelfs derde keer een burn-out krijgen. En waarbij de oorzaak van de burn-out door de vorige hulpverlening of door de cliënt zelf is genegeerd. Jouw overtuigingen leiden tot het gedrag waardoor je een burn-out krijgt. En ja, dit kun je niet zelf oplossen. Daarvoor heb je een gespecialiseerde hulpverlener nodig, die je de spiegel durft voor te houden. Die verder gaat dan alleen analyseren wat er met je aan de hand is. Die je inzicht geeft in wie je bent en je patronen bloot legt. Die je verstand en je gevoel op 1 lijn weet te brengen. Die dus doordringt tot jouw kern, waar je overtuigingen liggen opgeslagen. Want alleen dan kun je tot verandering komen. En daarom ligt hier onze aandacht en de focus van onze succesvolle aanpak.

Heb ik een burnout?

Ik heb een burnout

Ik heb hulp nodig

Het Burnout Centrum

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out werkt niet, en toch wordt het regelmatig voorgeschreven... Ruim 1 miljoen mensen slikt antidepressiva, dat staat in een artikel van de Volkskrant uit 2017.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per...

Lees meer

Burnout specialist – Waarom wij afwijken….

Uit je burnout... Hulp, therapieën en behandelingen voor burnout zijn er "en masse"; van yoga retraites, talloze coaches tot ggz instellingen. Deze laatsten waren trouwens ivm frauduleuze diagnoses recent nog in het nieuws, maar dat terzijde... ...dankzij dé burnout...

Lees meer