Kun je een burn-out krijgen door Corona?

Informatie over burn-out, Symptomen bij burn-out

Een burn-out door Corona?

Het antwoord op de vraag of je een burn-out kunt krijgen door Corona ligt een stuk ingewikkelder dan simpelweg ‘ja’.

Waar het om gaat, is dat je snapt waar de oorzaak ligt waarom een burn-out ontstaat. De korte versie van dat antwoord is: door een te lange periode waarin je veel, of teveel, stress hebt en je door de druk, die je hierdoor ervaart, last krijgt van lichamelijke en mentale klachten.

Corona zorgt ongetwijfeld voor veel stress bij ons allemaal.

Er wordt van alles van je verwacht, waar je geen invloed op lijkt te hebben. We zitten nu bijna twee jaar in deze situatie. En voor veel mensen is de koek op: met een burn-out als gevolg.

Hoe kan de koek op raken?

Dan is het handig om te weten hoe stress ontstaat. Simpel uitgelegd ontstaat stress doordat er een verandering optreedt waar we geen rekening mee hebben gehouden. Je moet iets anders gaan doen, dan je eigenlijk zou willen. En dat zorgt voor stress. Zo gaat dat ook met Corona. We hebben te maken gehad met een groot aantal opgelegde maatregelen, die onze bewegingsvrijheid voor een groot gedeelte heeft beïnvloed. De stress ontstaat omdat we deze maatregelen eigenlijk niet willen, maar we zullen ons wel moeten aanpassen in ons gedrag.

Het effect van de Corona op onze samenleving is goed te merken. In het begin is er nog tolerantie en begrip. Maar naarmate het langer duurt, begint het te wringen en ontstaat er door de stress wrevel. Mentaal en fysiek begin je deze stress te merken. De verschijnselen waar je last van krijgt, zijn onder andere een kort lontje, vermoeidheid, het gevoel dat je niet meer helder kunt nadenken, fysieke pijnklachten zoals hoofdpijn, nekklachten, lage rugpijn.

Hoe zorg ik er dan voor dat Corona geen stress geeft?

Eigenlijk gaat het er niet om HOE je er voor kunt zorgen dat je geen stress meer ervaart. Want de stress is eigenlijk een waardevolle boodschap van jezelf dat je iets aan het doen bent wat je eigenlijk niet wilt. Of dit nu komt door Corona of door iets anders. En de kunst is om te luisteren naar deze boodschap. Want, WAAROM ervaar jij stress door Corona? De sleutel tot vermindering van je stress zit in de vraag hoe flexibel jij bent in het omgaan met een veranderende situatie. Het is als survival. Daar kan het vermogen, om flexibel te kunnen handelen naar de situatie, het verschil maken tussen rust en stress, tussen overleven of doodgaan.

Word bewust van je eigen gedachten en de invloed, die deze op je hebben

Gaat dat zo makkelijk? Nou nee. Er kunnen nogal wat overtuigingen bij je zitten, die het je lastig kunnen maken om flexibel te blijven in een veranderende situatie. Als je het grondig aan wilt pakken, dan schuif je niet de stress voor je uit waardoor je uiteindelijk vastloopt in je eigen shit. Dan ga je aan de slag met de stress en vooral: wat zit daaronder waardoor je de stress ervaart. Want waar het om gaat is: hoe flexibel ben jij om met deze verandering om te kunnen gaan. Dan zet je jezelf terug in vrijheid.

Soms is stilstaan vooruitgang

Om je hier bewust van te worden, is het nodig om je te confronteren met jezelf. Met de juiste hulp kan dat! En dan is het nodig om soms even een versnelling terug te schakelen, zodat je weer vooruit kunt komen. Door stil te staan bij jezelf, creëer je de rust en de ruimte om bewust te worden zodat je weer vooruit kan.

Corona kan dus een trigger zijn om burn-out te krijgen

Interessant is om te ontdekken wat de dieperliggende oorzaak is, waardoor Corona zo’n impact op je leven heeft. Het antwoord hierop ligt in de manier waarop jij op dit moment in het leven staat, hoe je tegen de dingen aankijkt en hoe je met situaties omgaat. De stress lijkt te zijn veroorzaakt door Corona. Maar eigenlijk ligt de oorzaak dieper in jezelf. Jij bent zelf degene, die er een probleem van maakt. Op het moment dat jij je dat realiseert, heb je de regie weer over je leven. En kun je de stappen zetten, die nodig zijn om weer vooruit te komen.

Ook als je (nog) geen last hebt van een burn-out en je vindt omgaan met stress lastig. Ook dan kun je bij ons terecht in een persoonlijk ont-wikkelingsprogramma.

Stress door Corona…
Wat is voor jou de belangrijkste waarde, die jij hier uit haalt?

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!