Wat zijn de verschillen?

Burn-out of Depressie

Burn-out KlachtenBurn-out Symptomen

Vertoon jij burn-out symptomen?

Plan een kennismaking

Er is een duidelijk verschil

Burn-out of depressie

Laten we gelijk een fabel uit de wereld helpen:

Burn-out en depressie zijn twee totaal verschillende aandoeningen!

Hoewel er overlappingen zijn in de symptomen, zijn burn-out en depressie niet met elkaar te vergelijken en is de behandeling ook geheel anders. Burn-out is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis.

De symptomen van burn-out zijn: lichamelijke en geestelijke uitputting. Bij depressie is dat somberheid, stemmingsschommelingen, moedeloosheid, gevoelens van waardeloosheid, onzekerheid, negatief zelfbeeld, terugtrekken uit de (sociale) wereld.

Het gevolg van een burn-out is een verstoring in de energiehuishouding. Bij depressie voel je onvermogen om ergens van te genieten. Gedachten aan de dood. Je ziet geen toekomst meer.

Natuurlijk leidt een verhoogd stresslevel tot depressieve gevoelens. Het heeft invloed op de aanmaak van serotonine, een belangrijke neurotransmitter in het lichaam die bepaalt hoe we ons voelen. Heb je veel van deze stof in het lichaam dan is er optimisme, lust in seks en eten, je voelt je zelfverzekerd. Je kan de wereld aan!

In het dagelijkse leven krijgen we te maken met problemen op het werk of thuis waardoor de mate van angst en stress toeneemt. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat juist het serotoninegehalte daalt. Het gevolg: je stemming wordt minder.

Je depressief voelen is iets anders dan een depressie hebben

Burn-out zorgt voor depressieve gevoelens

​​Waarom worden mensen met burn-out dan zo vaak gediagnostiseerd met depressie? Simpelweg omdat veel behandelaars het verschil tussen burn-out of depressie niet kennen. Behalve in fysieke zaken, denken artsen vaak in persoonlijkheids- en psychische stoornissen. Burn-out is daarin nog een vrij ‘jonge’ ziekte.  De erkenning voor burn-out als een ziekte bestaat nog niet zo lang. De WHO ontkent zelfs dat burn-out een ziekte is en noemt het een “werkfenomeen“.

Depressie valt onder de reguliere behandelplannen van de arts. Zij kiezen vaak voor de reguliere weg. Deze is hun bekend. De hulpverlener weet wat hij moet doen. Je wordt doorgestuurd en voor je het weet is je behandeling gericht op symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak.

Diagnose depressie in plaats van burn-out

En daardoor krijg je een verkeerde aanpak

Het verschil burn-out of depressie herkennen, zorgt ervoor dat je zelf in de regie blijft staan van je therapie.

Zelf weten wat de verschillen tussen burn-out en depressie zijn en weten wat een burn-out precies is, is niet alleen belangrijk wanneer je jouw huisarts gaat raadplegen, maar juist ook in de zoektocht naar de juiste behandeling.  Helaas zien wij regelmatig dat huisartsen, door onwetendheid of bewust, een verkeerde diagnose stellen.

Een frauduleuze diagnose “depressie” kan ervoor zorgen dat een behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Ben je echter bewust dat je met een diagnose depressie ook behandeld wordt voor een depressie en dus een verkeerde therapie krijgt. Vaak worden bij depressie en burn-out medicatie voorgeschreven. Volkomen onnodig en overbodig. Want antidepressiva werken bij een burn-out niet!

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit. 

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

midden in de natuur

Ons centrum ligt midden in de natuur; in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Je krijgt wat je nodig hebt; niet meer en niet minder.

Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out!

Helaas zien wij in ons Burn-out Herstel & Preventie Centrum regelmatig dat er, door onwetendheid of om een vergoeding van de zorgverzekering te krijgen, door zorgverleners en bedrijfsartsen een verkeerde diagnose wordt gesteld.

De gevolgen hiervan zijn schrijnend. Iemand met een verkeerde diagnose krijgt een levenslange stempel en een inadequate behandeling, vaak worden er ook, onterecht, medicatie bij burn-out voorgeschreven.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Werknemer

Je hebt de diagnose burn-out. Hier vind je informatie over onze behandeling en hoe wij jou gaan helpen, zodat jij BETER wordt. 

Ondernemer met burnout

Ondernemer

Wanneer jijzelf uitvalt met een burn-out, is het natuurlijk belangrijk om weer zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.

Organisatie

Als een medewerker uitvalt met burn-out is het  belangrijk om te weten wat je zorgplicht is en hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Burn-out bedrijfsarts verwijzers

Verwijzer

Uiteraard werken wij graag samen met verwijzers; met het doel de cliënt BETER en duurzaam terug te laten keren in het arbeidsproces.

Contact

Burn-out Herstel Centrum AANDACHT

Schuttebergsweg 5 in Vaals

06-18 16 81 05

contact@burnoutherstel.info 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.