Tussen burnout en depressie zitten grote verschillen

Burnout of depressie?

Laten we gelijk een fabel uit de wereld helpen:

Burnout en depressie zijn twee totaal verschillende aandoeningen!

Hoewel er overlappingen zijn in de symptomen, zijn burnout en depressie niet met elkaar te vergelijken en is de behandeling ook geheel anders. Burnout is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis.

Natuurlijk leidt een verhoogd stresslevel tot depressieve gevoelens. Het heeft invloed op de aanmaak van serotonine, een belangrijke neurotransmitter in het lichaam die bepaalt hoe we ons voelen. Heb je veel van deze stof in het lichaam dan is er optimisme, lust in seks en eten, je voelt je zelfverzekerd. Je kan de wereld aan!

In het dagelijkse leven krijgen we te maken met problemen op het werk of thuis waardoor de mate van angst en stress toeneemt. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat juist het serotoninegehalte daalt. Het gevolg: je stemming wordt minder.

…het wordt vaak door elkaar gehaald…

Waarom worden mensen met burn-out dan zo vaak gediagnostiseerd met depressie? Simpelweg omdat veel behandelaars het verschil tussen burnout en depressie niet kennen. Behalve in fysieke zaken, denken artsen vaak in persoonlijkheids- en psychische stoornissen. Burn-out is daarin nog een vrij ‘jonge’ ziekte.  De erkenning voor burn-out als een ziekte bestaat nog niet zo lang.

Depressie valt onder de reguliere behandelplannen van de arts. Zij kiezen vaak voor de reguliere weg. Deze is hun bekend. De hulpverlener weet wat hij moet doen. Je wordt doorgestuurd en voor je het weet is je behandeling gericht op symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak.

…met alle gevolgen van dien, zoals niet de juiste behandeling krijgen.

Zelf weten wat de verschillen tussen burnout en depressie zijn en weten wat een burnout precies is, is niet alleen belangrijk wanneer je jouw huisarts gaat raadplegen, maar juist ook in de zoektocht naar de juiste behandeling. Ook daarin kunnen we je helpen!

Vind je weg op onze site:

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken