Burnout en depressie; er zitten grote verschillen

Verschil burnout en depressie…

Laten we gelijk een fabel uit de wereld helpen:

Burnout en depressie zijn twee totaal verschillende aandoeningen!

Hoewel er overlappingen zijn in de symptomen, zijn burnout en depressie niet met elkaar te vergelijken en is de behandeling ook geheel anders. Burnout is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis.

De symptomen van burnout zijn: lichamelijke en geestelijke uitputting. Bij depressie is dat somberheid, stemmingsschommelingen, moedeloosheid, gevoelens van waardeloosheid, onzekerheid, negatief zelfbeeld, terugtrekken uit de (sociale) wereld.

Het gevolg van een burnout is een verstoring in de energiehuishouding. Bij depressie voel je onvermogen om ergens van te genieten. Gedachten aan de dood. Je ziet geen toekomst meer.

Natuurlijk leidt een verhoogd stresslevel tot depressieve gevoelens. Het heeft invloed op de aanmaak van serotonine, een belangrijke neurotransmitter in het lichaam die bepaalt hoe we ons voelen. Heb je veel van deze stof in het lichaam dan is er optimisme, lust in seks en eten, je voelt je zelfverzekerd. Je kan de wereld aan!

In het dagelijkse leven krijgen we te maken met problemen op het werk of thuis waardoor de mate van angst en stress toeneemt. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat juist het serotoninegehalte daalt. Het gevolg: je stemming wordt minder.

…het wordt vaak door elkaar gehaald…

Waarom worden mensen met burn-out dan zo vaak gediagnostiseerd met depressie? Simpelweg omdat veel behandelaars het verschil burnout en depressie niet kennen. Behalve in fysieke zaken, denken artsen vaak in persoonlijkheids- en psychische stoornissen. Burnout is daarin nog een vrij ‘jonge’ ziekte.  De erkenning voor burnout als een ziekte bestaat nog niet zo lang. De WHO ontkent zelfs dat burnout een ziekte is en noemt het een “werkfenomeen“.

Depressie valt onder de reguliere behandelplannen van de arts. Zij kiezen vaak voor de reguliere weg. Deze is hun bekend. De hulpverlener weet wat hij moet doen. Je wordt doorgestuurd en voor je het weet is je behandeling gericht op symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak.

…met alle gevolgen van dien, zoals een verkeerde behandeling!

Het verschil burnout en depressie herkennen, zorgt ervoor dat je zelf in de regie blijft staan van je behandeling.

Zelf weten wat de verschillen tussen burnout en depressie zijn en weten wat een burnout precies is, is niet alleen belangrijk wanneer je jouw huisarts gaat raadplegen, maar juist ook in de zoektocht naar de juiste behandeling.  Helaas zien wij regelmatig dat huisartsen, door onwetendheid of bewust, een verkeerde diagnose stellen. Een frauduleuze diagnose “depressie” kan ervoor zorgen dat een behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Ben je echter bewust dat je met een diagnose depressie ook behandeld wordt voor een depressie en dus een verkeerde behandeling krijgt. Vaak worden bij depressie en burnout medicatie voorgeschreven. Volkomen onnodig en overbodig. Want antidepressiva werken bij een burnout niet!

Vind je weg op onze site

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs

Stilstand… is vooruitgang!

Stilstand… is vooruitgang!

De natuur, die ons een les leert. Corona.... Het virus treft ons allemaal. Of het nu is omdat je er daadwerkelijk ziek van bent geworden. Of nog erger, dat je iemand hebt verloren. Of omdat je door het Corona virus thuis hebt moeten werken. Je zaak dicht hebt moeten...

Lees meer
Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Vanaf 16 maart 2020 is het definitief: de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen gaat van 130 naar 100 km/uur.
Niet alleen op de snelweg maar ook in het (bedrijfs-) leven zitten veel mensen met plankgas op de linker baan…

Lees meer
Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd...

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken