Burn-out of Depressie

Er is wel degelijk een verschil
Het verschilDepressieve gevoelens

Maak kennis en start je herstel

Jouw eerste stap naar herstel

Burnout of Depressie?

Lees er hier alles over

burnout of depressie

Er is een duidelijk verschil

Heb je een burn-out of een depressie?

Hoewel er overlappingen zijn in de symptomen, zijn burn-out en depressie niet met elkaar te vergelijken en is de behandeling ook geheel anders. Burn-out is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis.

Burn-out en depressie zijn totaal verschillend

De symptomen van burn-out zijn: lichamelijke en geestelijke uitputting. Bij depressie is dat uitzichtloosheid, suïcidale gedachten, het leven letterlijk minder kleurrijk zien, het gevoel dat een zwarte deken over je heen ligt.

Wel willen, maar niet kunnen

Het verschil tussen Depressie en Burn-out

Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet door gebrek aan energie. Iemand met een depressie zou wel kunnen, maar wil niet. Het leven is het niet waard.

Een persoon met een burn-out is ’s morgens actiever en ’s avonds uitgeteld. Heeft iemand een depressie, dan komt diegene moeilijk uit bed en wordt juist ’s avonds actiever.

Iemand met een burn-out kan wel blij worden van andere dingen in het leven. Een persoon met een depressie voelt overal negatieve stemming over.

De oorzaak van burn-out ligt in een langdurige chronische overbelasting. Bij depressie is de oorzaak vaak onduidelijk en is meestal ook erfelijk.

burnout en werk

Het gevolg van een burn-out is een verstoring in de energiehuishouding. Bij depressie voel je onvermogen om ergens van te genieten. Gedachten aan de dood. Je ziet geen toekomst meer. Met als gevolg somberheid, stemmingsschommelingen, gevoelens van waardeloosheid, onzekerheid, negatief zelfbeeld, terugtrekken uit de (sociale) wereld.

klachten bij burn-out

Een burn-out is geen depressie

Depressieve gevoelens ervaren, is nog geen depressie hebben

Natuurlijk leidt een verhoogd stresslevel tot depressieve gevoelens. Het heeft invloed op de aanmaak van serotonine, een belangrijke neurotransmitter in het lichaam die bepaalt hoe we ons voelen. Heb je voldoende serotonine in je systeem, dan is er optimisme, lust in seks en eten, je voelt je zelfverzekerd. Je kan de wereld aan!

In het dagelijkse leven krijgen we te maken met problemen op het werk of thuis waardoor de mate van angst en stress toeneemt. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat juist het serotoninegehalte daalt. Je maakt dan teveel cortisol aan; het stress hormoon.

Het gevolg: je stemming wordt minder. Omdat je een tekort aan serotonine hebt. En dan voelt het alsof je jezelf moeilijk tot iets kunt aanzetten, je hebt geen zin, het voelt teveel en dat voelt als falen. Een negatieve spiraal, die, als er niet verder wordt doorgevraagd, gezien kan worden als depressief.

Je depressief voelen is iets anders dan een depressie hebben

Een burn-out zorgt voor depressieve gevoelens

​​Waarom worden mensen met burn-out dan zo vaak gediagnostiseerd met depressie? Simpelweg omdat veel behandelaars het verschil tussen burn-out of depressie niet (her)kennen. Want er wordt gekeken naar je symptomen. Behalve in fysieke zaken, denken artsen vaak in persoonlijkheids– en psychische stoornissen, waar je symptomen ‘het beste’ in passen. Dat maakt het maken van een juiste diagnose lastig. Daarbij is burn-out nog een vrij ‘jongeziekte.  De erkenning voor burn-out als een ziekte bestaat nog niet zo lang. De WHO ontkent zelfs dat burn-out een ziekte is en noemt het een “werkfenomeen“.

Burn-out valt niet binnen de DSM-V. Depressie valt wel onder de reguliere behandelplannen van de arts. En dat is de reden dat zij vaak kiezen voor de reguliere weg: de vergoeding. Dan valt de behandeling namelijk onder de ziektekosten. En voor je het weet is je behandeling gericht op symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak.

burnout of depressie

Het gevaar van een burn-out behandelen als depressie, is dat jij een label krijgt, waar je nooit meer vanaf komt. En dan wordt iets simpels als het verlengen van je rijbewijs een probleem. In het ergste geval krijg je ook nog medicatie voorgeschreven. En dat heb je bij een burn-out helemaal niet nodig. Wat je nodig hebt, is een behandeling gericht op burn-out. Je bent niet gek, je hebt een burn-out! En dat is gewoon op te lossen.

Zorg voor de juiste diagnose
Daardoor krijg je een verkeerde aanpak

Diagnose depressie in plaats van burn-out

Het verschil burn-out of depressie herkennen, zorgt ervoor dat je zelf in de regie blijft staan van je therapie.

Zelf weten wat de verschillen tussen burn-out en depressie zijn en weten wat een burn-out precies is, is niet alleen belangrijk wanneer je jouw huisarts gaat raadplegen. Maar juist ook in de zoektocht naar de juiste behandeling. Het verschil herkennen tussen depressie en burnout zorgt er voor dat je zelf in de regie blijft staan van je behandeling. Laat je dus niet ‘zomaar’ een depressie aanpraten en ben voorzichtig met Antidepressiva of andere medicatie. Helaas zien wij regelmatig dat huisartsen, door onwetendheid of bewust, een verkeerde diagnose stellen.

Een diagnose ‘Depressie’ bij Burn-out is fraude

Als burn-out wordt gediagnosticeerd als depressie, dan heb je te maken met een frauduleuze diagnose. Hulpverleners doen dit, omdat “depressie” onder de DSM-V valt en een behandeling dus wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Realiseer je dus, dat als jij geholpen kunt worden in je burn-out en de kosten vergoed worden door je zorgverzekering, dat je dan onder een ander label wordt behandeld. En ben je bewust dat je met een diagnose depressie ook behandeld wordt voor een depressie en dus een verkeerde therapie krijgt.

Vaak worden bij depressie en burn-out ook nog medicatie voorgeschreven. Volkomen onnodig en overbodig. Want antidepressiva, oxazepam, citalopram etc., ze werken bij een burn-out niet! Je onderdrukt het verschijnsel. Je probleem is er niet mee opgelost. Het brengt je uiteindelijk nog verder in moeilijkheden. Want wist je dat deze medicatie onder de opiaten valt. En dus net zo verslavend zijn als heroïne of cocaïne? En dan mag jij jezelf afvragen of je een lijntje coke of een spuit heroïne zou gebruiken. Nee toch?

Medicatie nemen of situaties vermijden; het is niet de oplossing. Je hebt een behandeling nodig, die de oorzaak wegneemt.

Burn-out geen cognitieve gedragstherapie

Je hebt een burn-out: dat is goed nieuws!

Een burn-out is gewoon te behandelen

Je hebt last van een burn-out. En dat is gewoon te behandelen. Zonder medicatie. Zonder langdurig sleepende trajecten. ​Wat jij nodig hebt, is een passende behandeling. Een specialist, die actief met je aan de slag gaat en doordringt tot de kern. 

Een specialist met aandacht voor jouw uniekheid

Kies je voor ons, dan kies je voor een gespecialiseerde behandeling van burn-out en persoonlijke ontwikkeling. Daarin leveren we maatwerk. Een burn-out is persoonlijk. Voor iedereen is de oorzaak anders. Ondanks dat de burn-out symptomen op elkaar lijken.

Je hebt last van jezelf; en dat is op te lossen!

Waar je last van hebt, zijn je patronen. Waardoor je over je grens heen gaat. En dus uitgeput bent geraakt. De kunst is om erachter te komen welke patronen dit zijn. En vooral: waarom zijn ze ooit ontstaan?

Waarom doe je wat je doet?

De sleutel tot de oplossing van je burn-out ligt in het antwoord waarom je doet wat je doet. Door er achter te komen waarom deze patronen zijn ontstaan, kun je ze veranderen. En dit proces is voor iedereen uniek. Daarom vraagt een behandeling van burnout om flexibiliteit en maatwerk. Gericht op het individu. Die je helpt om jezelf beter te begrijpen. Zodat je vanuit inzicht tot verandering komt. Je moet dus aan de slag in de fundamenten van je ZELF.

Een burn-out geeft je de kans om te investeren in jezelf.
Wie loskomt van zijn patronen, staat sterker in zichzelf en flexibeler in het leven. Alleen dan blijf je altijd overeind.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out!

Helaas zien wij in ons Burn-out Herstel & Preventie Centrum regelmatig dat er, door onwetendheid of om een vergoeding van de zorgverzekering te krijgen, door zorgverleners en bedrijfsartsen een verkeerde diagnose wordt gesteld.

De gevolgen hiervan zijn schrijnend. Iemand met een verkeerde diagnose krijgt een levenslange stempel en een inadequate behandeling, vaak worden er ook, onterecht, medicatie bij burn-out voorgeschreven.

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!