Burnout door Corona; mentale golf komt eraan!

Nieuws, Opinie

Burnout door corona – door zorgen omtrent het virus en de gevolgen van de maatregelen stijgt bij veel Nederlanders het stressniveau.

Inmiddels houdt het corona virus ons al een half jaar lang in de greep. Waar het in januari nog allemaal ver weg leek en iedereen rustig zijn gang ging, zaten we halverwege maart ineens met z’n alleen verplicht thuis. Naast de zorgen om zieke familieleden heeft het virus ook op andere gebieden invloed op de samenleving en het individu. De volledige horeca branche moest sluiten, ouders moesten naast hun werk de kinderen les geven en sommigen raakten hun baan kwijt. Inmiddels gaat het leven volgens het “nieuwe normaal” weer zijn gang. Echter weet niemand hoelang dit nieuwe normaal blijft duren en welke gevolgen deze ongekende crisis nog gaat hebben.

Burnout door Corona

Iedereen wordt op de een of ander manier persoonlijk geraakt door het virus of de bijbehorende maatregelen.
Naast de zorgen om de eigen gezondheid en die van familie en vrienden houden ons ook andere zorgen bezig: “Heb ik aan het eind van de maand nog een baan?”, “Moet ik mijn (horeca) zaak sluiten?”, “Gaat onze bruiloft dit jaar door?”
Existentiële vragen die kunnen zorgen voor een slecht slaapritme, piekeren en een hogere uitstoot van adrenaline en cortisol. Als de stress te lang aanhoudt, ligt een burn-out op de loer!

“Mentale golf komt eraan”

Volgens een nieuwsartikel van RTL Nieuws heeft burnout door corona grote gevolgen voor de geestelijke gezondheid.
Door alle maatregelen en onzekerheden omtrent het Corona virus stijgt het stressniveau bij veel mensen. Volgens neuropsycholoog Erik Matser staan 4 miljoen Nederlanders op omvallen; 4 keer meer dan normaal!

“Als dit zo doorgaat hebben we over een half jaar niet alleen een virologische tweede golf, maar ook een mentale golf. En daar is de geestelijke gezondheidszorg niet klaar voor.” (Erik Matser, RTL Nieuws)

Geestelijke gezondheidszorg

Burnout valt niet onder de DSM-5 en wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekering. Regelmatig wordt er een ander label op geplakt, om alsnog een vergoeding te bewerkstelligen. De wachtlijsten in de GGZ zijn nu al enorm lang. Vaak duurt het weken of maanden voor men überhaupt op gesprek kan komen. Over de schrijnende gevolgen van een verkeerde diagnose en off-label medicijnen gebruik hebben wij al eerder bericht.
Wat een “mentale golf”, dus burnout door corona, voor de GGZ, maar vooral voor de patiënt betekent is dus niet te voorzien!

AANDACHT voor elkaar

Ook wij zien sinds het begin van de Corona maatregelen een toename van mensen die zich zorgen maken over hun toekomst. Als er te lang geen verbetering in zicht komt, kunnen deze zorgen omslaan in depressieve gevoelens, wanhoop en stress met als gevolg: burnout.
Het is juist in deze bijzondere situatie belangrijk om jezelf en je omgeving in de gaten te houden. Herken je bij jezelf of binnen familie, vrienden of collega’s burnout symptomen, onderneem dan actie. Zoek hulp voor jezelf of ga in gesprek met de betreffende persoon. Onze burnout test geeft een goede indicatie hoe het met jou gesteld is.

Jij hebt de regie!

Overkomt het leven jou en ben je “slachtoffer” van de situatie of pak je zelf de regie in handen en neem je de uitdaging aan?

De situatie is niet te veranderen, maar je hebt zelf de keuze hoe je ermee omgaat! (Marloes Lamers, AANDACHT)

Hierbij kan een coach, die jou de spiegel voorhoudt en je confronteert met je patronen en overtuigingen, helpen. Hij daagt je uit om anders naar je leven en de huidige situatie te kijken; kansen te zien in plaats van problemen.

Wacht dus niet tot je omvalt en op de wachtlijst komt bij een GGZ instelling, maar neem zelf de regie en zoek hulp die bij jou past.
Dan zul je niet alleen genezen, maar BETER worden!

Aan jou de keus: Laat jij je overspoelen door de golf of gebruik je hem om op te surfen?!

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!