Burn-out! En nu?

Je hebt een burn-out.... wat moet je doen?
Onze aanpakBurn-out Symptomen

Online adviesgesprek bij burn-out

Kom in contact met onze specialisten

Je hebt een burn-out…. En nu?

Om je duidelijkheid te geven over onze aanpak, hebben we hieronder onze 8 Stappen naar Herstel uiteen gezet. Deze stappen geven een beeld van onze behandeling en de manier waarop we dit aanpakken.

Ons Burn-out Herstel Programma uitgelegd in acht stappen

Bekijk hier de acht stappen naar herstel…

…Of lees en bekijk hieronder onze burn-out aanpak: ons 8 stappenplan

Acceptatie is de eerste stap op weg naar herstel

Stap 1: (H)erkennen dat je een burn-out hebt

Burnout en nu? Wellicht één van de moeilijkste momenten, is toegeven dat er iets mis is. Juist mensen met een burnout hebben karaktereigenschappen, waardoor zij pas toegeven aan hun gevoel als het echt niet meer kan.

Vaak herken je niet eens bij jezelf de verschijnselen die horen bij burn-out. Het is meestal iemand anders, die je er bewust van maakt dat je niet meer functioneert. En dan hebben we het niet alleen over prestaties op je werk. Ook in de privésfeer kan je burn-out raken en kan alles te veel worden. Uiteindelijk lukt het niet meer om alle ballen in de lucht te houden. Je kunt er niet meer omheen: hebt een burnout en nu?

Kijk voor een behandeling specifiek gericht op burn-out

Stap 2: De juiste hulp bij burn-out zoeken

Een goede klik tussen jou en je hulpverlener is essentieel voor een goed burnout herstel. Daarom kom je bij ons altijd eerst op een kennismakingsgesprek. Deze is gratis en vrijblijvend. Tijdens deze kennismaking kunnen wij een inschatting maken of jij inderdaad een burnout hebt en of wij in jouw geval de juiste hulp bij burnout kunnen bieden.

Adequate diagnose bij burn-out

Voor jouzelf is belangrijk dat je eerst de juiste diagnose  gesteld krijgt. Ben je daarbij bewust van het grote verschil tussen een depressie  en burnout. Je kunt hiervoor het beste terecht bij je huisarts. Voor het krijgen van de juiste behandeling  en daarmee de best hulp bij burnout is de diagnose ‘Burn-out’ op papier van je huisarts ontzettend belangrijk. Daarmee kun je naar de bedrijfsarts om samen te bespreken welk traject het beste bij jou past.

Onze unieke werkwijze in de hulp bij burnout is dat we in samenwerking met je werkgever, je bedrijfsarts en/of arboarts bouwen aan jouw herstel. Waarbij niet alleen je werkgever op de hoogte blijft van jouw vooruitgang, juist ook je partner betrekken we er intensief bij.

Burnout vraagt om een gespecialiseerde behandeling.

Het ‘behandelen’ van burnout vraagt om een gespecialiseerde aanpak. Dat is voor iedereen anders, omdat de oorzaak van de burn-out of werkstress per persoon verschilt. Neem niet zo maar genoegen met een doorverwijzing naar een standaard traject. Maak voor de juiste hulp bij burnout eerst kennis met de hulpverleners om te bepalen of ze ook bij jou en jouw hulpvraag passen. Alleen dan krijgen zij ook de kans om je echt te helpen.

In ons Burn-out Herstel Centrum verblijven met intensieve coaching

Stap 3: Herstellen door afstand te nemen

Van je burnout herstellen, kun je het beste door afstand te nemen en uit je dagelijkse sleur en verplichtingen te komen. Zo voorkom je letterlijk dat je nog verder terugvalt. Niet alleen je werk, maar ook je privéleven zorgt voor de nodige druk en afleiding. Door je uit je gewende situatie en de dagelijkse sleur te halen kun je optimaal herstellen van burnout. Je valt hierdoor terug op jezelf, het proces in je hoofd gaat na de gesprekken nog door, zonder vertroebeling en goed bedoelde adviezen van buitenaf.

Snel tot de essentie van je probleem komen

Herstellen van burnout doe je door goed te reflecteren op jezelf. Om tot de essentie van je gedragspatronen te komen, is het nodig om je uit jouw bekende omgeving te halen en daardoor alle dagelijkse verantwoordelijkheden en omstandigheden weg te nemen. Dit zorgt ervoor, dat je helemaal terug komt bij jezelf en dat je zonder druk van je omgeving kunt herstellen van burnout, om laagje voor laagje steeds dichter bij jezelf te komen.

Met de volledige focus op jezelf

Op onze locatie Hoeve de Linde  heb jij de mogelijkheid om te herstellen van burnout door intern in één van onze appartementen te verblijven. Daardoor ben je helemaal met jezelf bezig, los van je omgeving. Je krijgt een intensieve behandeling, waarbij je gaat merken dat we snel tot de kern van je probleem komen. Met meerdere sessies per dag en een multidisciplinaire aanpak, waarbij onze bewegingsdeskundige je ook lichamelijk in beweging brengt, lukt herstellen van burnout binnen enkele weken en met duurzaam resultaat. Bij ons kom je tot verandering, waarbij wij bij jou het vermogen naar boven halen om het probleem zelf op te lossen. Hierdoor zet je enorme stappen in het herstellen van burnout.

Burn-out: het overkomt je niet zo maar. Waarom ben je er in terecht gekomen?

Stap 4: Zelfreflectie bij burn-out

Weten waarom je in de burn-out terecht bent gekomen, is misschien wel de belangrijkste stap, die je kunt zetten. Om hier achter te komen, is het nodig om jezelf de spiegel voor te houden.

Jezelf beter begrijpen

Je krijgt bij ons deze spiegel voorgehouden. Je overtuigingen, die ten grondslag liggen aan je gedrag, leggen we bloot. Hierdoor ga je jezelf veel beter begrijpen. Je krijgt inzicht in wie je bent. In wat het effect van jouw communicatie op jezelf en de ander is.

Inzicht opent de weg naar verandering

Zelfreflectie zorgt ervoor dat je zelf het vermogen ontwikkelt om je overtuigingen te veranderen. Deze stap wordt helaas vaak overgeslagen in de reguliere hulpverlening. En dat is meteen het verschil met ons: we doen niet aan symptoombestrijding. We helpen jou om de burnout betekenis en het probleem bij de kern aan te pakken en het daar ook op te lossen, zodat jij kunt veranderen.

Op deze manier ben jij in staat om jezelf gezond te houden. Je zet jezelf terug in je eigen kracht. Alle ballast, die je tot nu toe hebben tegengehouden om datgene te doen wat je eigenlijk heel graag wilt bereiken, daar neem je definitief afscheid van. Om van daaruit aan iedereen te laten zien wie je bent, wat voor jou belangrijk is en waar je talent ligt. Op die manier krijgt je burnout betekenis

Juist jezelf uitdagen in je patronen en het doorbreken hiervan, is in je herstel belangrijk

Stap 5: Opbouw naar activiteit

Rustig aan doen bij een burn-out is juist datgene wat je niet moet doen. Ook al heb je bij burn out naast geestelijke ook last van lichamelijke overbelasting. Ook je lichaam heeft actie nodig om beter te worden. Dit heeft te maken met de stoffen, die in je hersenen normaal gesproken aangemaakt worden en waar nu nog onbalans in is. Door in beweging te zijn, zorg je er voor dat de aanmaak van deze stoffen, zoals endorfine, weer in balans komt, waardoor jij je weer beter voelt. Daarom werken wij met een bewegingsdeskundige. Eveline brengt jou, op jouw eigen niveau, weer letterlijk in beweging. Ook hierin hanteren wij geen standaard, maar kijken we individueel naar jouw mogelijkheden en behoeften.

Je zet jezelf niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk in beweging

We zetten je dus ook lichamelijk aan het werk. Waarbij je een combinatie krijgt van inspanning en ontspanning. Hier gaan we vrijwel direct mee aan de slag. De kracht in onze behandeling ligt in de combinatie van je geestelijk uitdagen, door onze reflectie en de inzichten die je hiermee krijgt, en je lichamelijk in beweging te zetten door middel van een bewegingsprogramma. Dit bewegingsprogramma is volledig ingericht op wat jij nodig hebt en wat daarin jouw wensen zijn.

Langzaam terugkeren op je werk, bevordert je herstel.

Nadat je bij ons je tweede midweek intern hebt afgesloten, ben je toe aan re-integreren. Samen met jou, je werkgever en je bedrijfsarts gaan we kijken naar de opbouw van uren en werkritme. Voor jou is deze stap terug op je werk een belangrijk onderdeel van je herstel. Je gaat ervaren hoe je nieuwe overtuigingen in de dagelijkse realiteit tot uiting komen. Andere overtuigingen leiden tot ander gedrag en dus ook tot een ander resultaat in je communicatie. Door dit te ervaren, kom je verder in je ontwikkelingsproces.

 

Dankzij de burn-out leer je jezelf kennen

Stap 6: Ontwikkelen van toekomstperspectief

We omschrijven onze behandeling graag als een reis, die je maakt naar jezelf waarin je door de inzichten, die je krijgt, jezelf (opnieuw) leert kennen. Voor jou wordt duidelijk wie je bent, wat jij belangrijk vindt en waar je talent ligt. Wij staan hier heel bewust bij stil. Want de vraag, die jij jezelf automatisch in deze fase van je herstel gaat stellen, is: “Wat wil ik nu eigenlijk? Waar wil ik naar toe?”. In de reguliere hulpverlening wordt hier vaak geen aandacht aan besteed. Terwijl het wel een belangrijk onderdeel is van je herstel.

Door bewustwording verandert het

Door de inzichten, die je krijgt en je overtuigingen, die daardoor veranderen, ga je ervaren wie je bent en dat je het anders wilt gaan doen. De bewustwording van je burn out. De reden waarom je hierin terecht bent gekomen. De inzichten, die je daardoor hebt gekregen. Je overtuigingen, die je belemmerde en die je hebt veranderd. Dit hele proces zorgt er voor dat je datgene wat je altijd deed, niet meer kan en wilt doen. Je staat er ook daadwerkelijk op een hele andere manier in. Daarom is het tijd om te kijken naar de toekomst. Je gaat je burn out zien als een wake-up call, een cadeautje om je leven anders aan te pakken.

Burn out zorgt voor een andere kijk op je leven en je werk

Het hoeft niet automatisch te betekenen dat je ook ander werk gaat doen. We maken dit in slechts enkele gevallen mee. Wat je wel anders gaat doen, is de manier waarop je in je werk staat en in je leven in zijn algemeenheid. Je krijgt vanuit jezelf behoefte om jezelf en je talenten te laten zien. Samen met jou gaan wij daarom kijken waar jij met deze talenten naar toe wilt. Het vraagt om een hernieuwde blik op je leven. Hoe ga je hier invulling aan geven? Belangrijkste wat je tijdens deze stap gaat ontdekken, is je eigen missie en visie. Wat dit inhoudt voor jezelf en je omgeving. En hoe jij ze mee mag nemen, zodat je omgeving je blijft begrijpen.

Re-integreren is een belangrijk onderdeel van je herstel

Stap 7: Re-integratie bij burn-out

Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen. Maar gegarandeerd dat ook jij, na je tweede midweek van de behandeling, weer heel graag aan het werk wilt. Natuurlijk bouwen je re integratie heel langzaam op. We monitoren dit samen met jou, je bedrijfsarts en je werkgever. Ons opbouwschema is daarin flexibel en past zich aan, al naar gelang de mate van je herstel. Het tempo bepaal jij zelf. Belangrijk is dat je het arbeidsritme opbouwt en daarin begeleiden we je. Je werkgever en je collega’s kunnen daarin altijd op ons terugvallen met vragen of advies.

Jezelf opbouwen en uitdagen

Wekelijks bouw je steeds verder aan je uren. We houden tijdens deze fase contact met je, waarbij je kunt klankborden met ons. Zelf houd je reflectieverslagen bij, zodat je bewust blijft van je eigen ontwikkeling. Ook met je partner en je manager houden we contact om zo het beeld over jouw re-integratie en herstel compleet te krijgen. We grijpen in, als dat nodig is. We dagen je uit, als dat kan.

Juist door te ervaren krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf

Tijdens deze fase kom je steeds meer op je eigen benen te staan. Door de inzichten, die je hebt meegekregen en je overtuigingen, die je hebt aangepast, sta je anders in het leven en in je werk. Terwijl je omgeving nog steeds hetzelfde van je vraagt. Logisch, want zij weten niet beter. Jij bent veranderd, waardoor je ook ander gedrag laat zien. Jouw persoonlijke groei zorgt ervoor dat je nieuwe ervaringen gaat krijgen in verbinding met jezelf en met anderen. Daarom blijven we je begeleiden met ambulante coachsessies zodat je het vertrouwen in jezelf blijft houden. En dat, wanneer je tegen nieuwe uitdagingen aanloopt, je onder begeleiding deze voor jezelf weg kunt nemen, waardoor je in je kracht blijft staan en niet meer terugvalt. De coachsessie liggen steeds verder uit elkaar en nemen verder af naarmate jij steeds beter herstelt.

Evaluatie en begeleiding na je behandeling: tot een jaar lang blijven we je volgen en ondersteunen

Stap 8: Evaluatie & Nazorg

Ons uitgangspunt is dat je niet opnieuw in een burn-out terechtkomt. Daarom evalueren we na een bepaalde tijd, ongeveer een jaar, hoe het met je gaat. We kijken naar wat jij hebt kunnen bereiken door de stappen, die je hebt gemaakt. En we helpen je eventueel nog verder, als dat nodig is.
Je mag altijd op ons terugvallen. We bieden dan ook de mogelijkheid dat je altijd met ons kunt klankborden. En dan zijn we niet zo flauw om daar gelijk een rekening voor te sturen.

Wil je ons leren kennen? Voel je vrij om een afspraak  te maken!

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

burn-out klachten zet je stil

Werknemer

Je hebt de diagnose burn-out. Hier vind je informatie over onze behandeling en hoe wij jou gaan helpen, zodat jij BETER wordt. 

Ondernemer met burnout

Ondernemer

Wanneer jijzelf uitvalt met een burn-out, is het natuurlijk belangrijk om weer zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.

burn-out werkgever

Organisatie

Als een medewerker uitvalt met burn-out is het  belangrijk om te weten wat je zorgplicht is en hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Burn-out bedrijfsarts verwijzers

Verwijzer

Uiteraard werken wij graag samen met verwijzers; met het doel de cliënt BETER en duurzaam terug te laten keren in het arbeidsproces.

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Pak het probleem bij de wortel

Burn-out bestrijden!

Het bestrijden van burn-out is als het verwijderen van onkruid.
Stel je voor je loopt in een prachtige tuin. De tuin staat vol met mooie bomen en struiken, bloeiende planten en het ruikt er heerlijk. Terwijl je door de tuin loopt en geniet, zie je een aantal plantjes, die ergens groeien waar jij ze niet wilt hebben.

In het begin is het er maar één en lijkt het klein en onschuldig, maar met de tijd worden het steeds meer en worden ze groter. Je hebt er steeds vaker last van en ze staan je in de weg. Het onkruid moet weg, maar hoe? Wat is nou de meest effectieve manier om ervan af te komen?

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een adviesgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!