Burnout bij jong volwassenen?!

Nieuws, Opinie

We komen het steeds vaker tegen: jong volwassenen, die vastlopen of zelfs worstelen met een burn-out. Volgens recent onderzoek van TNO kampen steeds meer jongeren met mentale klachten.

De clichés van Generatie Z ‘De sneeuwvlokjes’

Nieuwsuur deed er nog een schepje bovenop en schreef een artikel over ‘De verwende sneeuwvlokjes van de Generatie Z’. Waarin de jong volwassenen zich op de arbeidsmarkt begeven en het toch wel erg lastig vinden allemaal. Werkgevers hebben moeite met deze ‘rubberenstoeptegel jongeren’. Ze tonen weinig weerbaarheid. Zijn bijzonder veeleisend. Zijn gewend dat het allemaal voor hun geregeld wordt zoals zij zich dat wensen. Lijken ongemotiveerd met een korte spanningsboog. Zijn te gevoelig voor kritiek en zetten moeilijk hun schouders ergens onder. Dank aan Nieuwsuur voor dit bijzonder scherp artikel waarin treffend de problematiek van de huidige generatie nieuwkomers op de arbeidsmarkt haarfijn uiteen wordt gezet.

De jeugd ‘kan niks hebben’ en loopt vast

Deze jongeren hebben steeds meer moeite om zich staande te houden. Ze zwichten onder de prestatiedruk. Voelen zich onzeker over hun bestaan. Zijn continu in competitie met anderen. Ervaren een enorme sociale druk. Worstelen met de verwachting, die hen worden opgelegd. Oudere generaties kijken er naar en oordelen hard: ‘Ze kunnen niks hebben!’

Hoe kan het dat deze generatie zo in de knoop lijkt te zitten met zichzelf? Een simpel antwoord hierop is er niet. Behalve dat deze generatie opgroeit met ouders, die het allemaal voor hun kroost hebben geregeld. De generatie leert hierdoor dat alles maakbaar is. En vooral: als er problemen zijn, dan lost mijn omgeving dat wel voor mij op. En de reality check, die ze nu krijgen, is dat er op het werk verwachtingen zijn. Doelen, die behaald moeten worden. En waarin van je verwacht wordt, dat je jouw eigen verantwoordelijkheid draagt. Opeens komt deze generatie er achter: ik moet zelf aan het werk om iets voor elkaar te krijgen. De ouders zijn er niet meer om het voor hun op te lossen. Maar hoe doe je dat, als je dit niet geleerd hebt?

Met dank aan de ‘Curlingsouders’

Ik kan het de generatie niet echt kwalijk nemen dat er een stuk onvermogen zit. Deze generatie is niet lui, ongeïnteresseerd en incompetent. Deze generatie mist een stuk opvoeding. Met welgemeende excuses voor de ‘curling ouders’, die altijd bezig zijn geweest om de problemen voor hun kroost weg te poetsen. Zij dachten hier goed aan te doen. Niet wetende dat dit het effect van hun opvoeding op hun kind is. Anders hadden ze het wel anders gedaan, toch?

Waarom overnemen als je kunt helpen

Dus hier is ook geen schuldvraag. Absoluut onzinnig om hier aandacht aan te besteden. Wat veel belangrijker is, voor deze generatie jong volwassenen, is het bieden van de juiste hulp. Veel bedrijven duiken er meteen bovenop en bieden trainingen aan voor werkgevers in hoe om te gaan met deze nieuwe generatie werknemers. Werkgevers opgelet! Je bent dan wederom, net als dat hun ouders dat voor hun deden, hard aan het werk om de wereld rondom deze jongeren aan te passen zodat het voor hun wel gaat matchen. Daarmee neem je de verantwoordelijkheid, die bij de jongeren zelf hoort, van hun over. Dat is geen helpen. Dat is het patroon, waar je juist zo ontzettend last van hebt, faciliteren en voeden.

Jeugd: word volwassen!

Waar zit dan de oplossing? De jongeren moeten zelf aan de slag met zichzelf. Zo simpel is het. Ze mogen gaan ervaren dat het niet hun omgeving is, die zich moet aanpassen aan hun onvermogen. Ze moeten hier zelf mee aan de slag. Daarmee krijgen ze ook gelijk een belangrijk aspect terug dat hun, onbedoeld, is afgenomen: hun eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Of kort gezegd: word volwassen. Dus werkgevers: stuur je aanstormend talent naar een coach. Zodat ze hun stap naar volwassenheid kunnen maken door in hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Pas wanneer je zelf gaat ervaren dat je de verantwoordelijkheid over hoe jij je voelt, niet (meer) buiten jezelf neer kunt leggen, krijg je de regie (terug) over je eigen leven. En dan ga je richting de oplossing. Of het nu een burn-out is of dat je ‘gewoon’ vastloopt, de situatie is een duidelijk teken om jezelf eens goed te gaan onderzoeken in wie je bent. Het vraagt om een persoonlijkheidsverandering. Het geeft jezelf de gelegenheid om eens los te komen van alle clichés en vooroordelen waarin je jezelf hebt geprogrammeerd. Je wordt gevormd door je opvoeding, de plek en rol binnen het gezin, je sociale achtergrond, de school waar je op hebt gezeten, de vrienden die je had; kortom je bent de som van al je ervaringen en de conclusies, die je daaraan hebt gekoppeld. Door hier in de diepte naar te kijken, kom je tot de verandering, die nodig is om je verantwoorlijkheid te voelen en je zelfstandigheid te omarmen.

Hoezo moeilijk? Het wordt juist makkelijker!

Werken aan jezelf, je eigen verantwoordelijkheid voelen en ook durven nemen. Het gaat je leven een stuk makkelijker maken. En het leek zo makkelijk om je omgeving verantwoordelijk voor jou te maken. Dat anderen jouw problemen voor je oplostten. Maar in werkelijkheid was je afhankelijk van je omgeving in hoe jij je voelde en wat je deed. En de vraag is, met deze bewustwording in gedachten: is dat wat ik wil?

Wat is gemak: de ander voor jou laten bepalen of zelf de regie over je eigen leven pakken?

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
Persoonlijke ontwikkeling

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!