Welke klachten horen bij een burn-out?

Burn-out Klachten

Onze aanpakBurn-out symptomen

Heb jij burn-out klachten?

Plan een kennismaking

Herken jij je hierin?

Burn-out klachten en kenmerken

Burn-out klachten; steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Volgens de Arbobalans 2018 van TNO blijven de psychosociale arbeidsbelasting en burn-out klachten toenemen.

Klachten bij burn-out zijn tweeledig, zij uiten zich zowel mentaal als ook fysiek. Lichamelijk merk je dat je je steeds minder fit voelt. De wens om lekker actief bezig te zijn, verdwijnt steeds meer. Door drukte laat je juist als eerste de leuke dingen achterwege. Sporten en bewegen schiet er dan vaker bij in, aangezien je er geen tijd meer voor en er eigenlijk ook niet zoveel zin meer in hebt.

Lichamelijk klachten bij burn-out: 

Lage rugpijn (tot zelfs hernia)  |  Hoofdpijn, migraine  |  Nekpijn  |  Maag- en darmklachten  |  Hartkloppingen  |  Duizeligheid, moeite met duidelijk zien  |  Benauwdheid (hyperventilatie)  |  Vergeetachtigheid  |  Prikkelbaar, agressief

Mentale klachten bij burn-out:

Zorgen maken  |  Piekeren  |  Snel geïrriteerd  |  Depressieve gevoelens  |  Angst- en paniekaanvallen  |  Een wattig gevoel in je hoofd  |  Niet meer helder na kunnen denken  |  Oververmoeidheid voelen  |  Slecht slapen  |  Vroeg in de nacht klaarwakker zijn  |  Moeite met inslapen  |  Continu AAN staan

De symptomen bij burn-out uiten zich bij iedereen anders. Hierboven staat een globale opsomming. Waarschijnlijk herken jij jezelf hier voor een groot gedeelte in als je de klachten leest. Omdat het per persoon verschilt hoe jouw lichaam en geest reageert op een burn-out, is het herkennen van een burn-out lastig. Want het begint bij vage klachten zoals hierboven omschreven. Als je met dergelijke klachten naar de huisarts gaat, dan wordt in eerste instantie gekeken naar de symptomen waar je last van hebt. En daarop wordt je doorverwezen of komt er een behandeling. Een doorverwijzing is meestal in eerste instantie naar de praktijkondersteuner. En pas in een later stadium naar een psycholoog of psychiater. Echter, je hebt last van een burn-out. Je hebt geen psychische stoornis

Wat gebeurt er precies in je lichaam wanneer je last hebt van een burn-out

Burn-out klachten: wat gebeurt er?

Waarom iemand “leegloopt” is heel verschillend. We zien wel een aantal overeenkomende klachten en kenmerken bij onze cliënten, zoals bijvoorbeeld een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Weten hoe een burn-out ontstaat, zorgt ervoor dat je begrijpt wat er aan de hand is met jezelf. Pas als je de signalen herkent en erkent dat het even niet meer gaat, kun je met je burnout klachten aan de slag gaan. Je weet dan ook waar de focus op moet liggen in de behandeling.

Meer over de symptomen bij burn-out lees je hier.

Meer dan 14% van de Nederlandse beroepsbevolking

Steeds meer mensen met burn-out klachten

Het aantal mensen met burn-out symptomen en burn-out klachten stijgt steeds verder. Volgens cijfers van TNO hadden in 2018 1,3 miljoen Nederlandse werkenden burn-out klachten. Je zou bijna zeggen: ‘Gelukkig, ik ben niet de enige!’ Of je nu ondernemer bent of werknemer.

Hoe herken je burn-out symptomen?

Vaak heb je het zelf niet in de gaten. Het zijn meestal de mensen uit je directe omgeving, die je bewust moeten maken. Die je wijzen op de symptomen, die horen bij een burn-out. Je partner, vrienden, collega’s of klanten merken een verschil in gedrag. 

De gedreven professional en doorzetter, die je altijd was, is plotseling de structuur en het overzicht kwijt. Wat voor jou onbewust is gegaan, is voor hun duidelijk merkbaar. En dan gaat het in hele kleine dingen zitten. Zoals sociale contacten, die ineens minder belangrijk worden. De focus ligt op je werk. Sporten en hobby’s, die je steeds minder doet. Geen tijd voor. Sociale contacten, die steeds meer op de achtergrond raken. Geen zin in….

Verkeerde diagnose bij burn-out

Wat goed merkbaar is, is dat burn-out symptomen sterk kunnen lijken op die van andere aandoeningen. Zoals depressie, angststoornis of sociale fobie. Dit zorgt er voor dat het helaas regelmatig voorkomt, dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt. Met alle gevolgen van dien. Want als je een burn-out hebt, dan werkt een behandeling gericht op depressie niet. Wij zijn ons bewust dat elke aandoening een andere, onderliggende oorzaak heeft. En dat het daarom belangrijk is om een specifieke behandeling toe te passen.

Medicatie?! Een passende behandeling, dat heb je nodig

Zo verschillend en individueel als elk mens, zo verschillend zijn ook de burn-out klachten. Als de druk te groot wordt en het stress systeem overbelast raakt, uit zich dit op de zwakste plek in het lichaam. De een krijgt last van maag en darmen, de ander juist van zijn rug en weer een ander voelt een paniekaanval opkomen in de supermarkt… Dit alleen al laat zien dat een standaard aanpak niet de oplossing is. Je lijf geeft een belangrijk signaal af, en dat doet het niet ‘zo maar’. En daar moet de focus op liggen. Want ieder symptoom van burn-out heeft een onderliggen oorzaak: waarom voel jij je zoals jij je voelt. Terwijl je nooit in je leven last hebt gehad van dergelijke ‘vage’ klachten. Helaas maken wij vaak mee, dat mensen, voordat ze bij ons voor behandeling komen, al een lange weg hebben afgelegd van medicatie en psychische hulpverlening, gericht op symptoombestrijding. Aan de oorzaak van de symptomen wordt nauwelijks aandacht geschonken. Terwijl juist een burn-out eigenlijk heel eenvoudig is op te lossen: en dat hoef jij niet te doen. Daar heb je de specialist voor, die precies weet en begrijpt wat er aan de hand is en waar de focus op moet liggen. Een op maat gemaakte behandeling, is dan wat je nodig hebt. Want wat voor de één als oorzaak aangemeten kan worden, hoeft voor de ander niet zo te zijn.

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit. 

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

midden in de natuur

Ons centrum ligt midden in de natuur; in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Je krijgt wat je nodig hebt; niet meer en niet minder.

Ik ben niet gek!

Ik heb een burn-out!

“Ik word helemaal gek!” dat denken wij allemaal wel eens. Maar wat, als je in dit gevoel blijft hangen, dagen, weken, misschien zelfs maanden? Wat, als je wanhopig wordt omdat niets meer lijkt te lukken en je leven stil lijkt te staan?

Een fantastische baan, een mooi huis, lieve kinderen en een fijne relatie… Je beschikt over alle ingrediënten, die voor jou belangrijk zijn om je gelukkig te voelen. En toch voel je je niet gelukkig. Wat is dit? Er ontstaat een strijd tussen twee stemmetjes in je hoofd. De één roept “ik kan niet meer” en de ander vindt “stel je niet zo aan, anderen kunnen het ook!”

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Werknemer

Je hebt de diagnose burn-out. Hier vind je informatie over onze behandeling en hoe wij jou gaan helpen, zodat jij BETER wordt. 

Ondernemer met burnout

Ondernemer

Wanneer jijzelf uitvalt met een burn-out, is het natuurlijk belangrijk om weer zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.

Organisatie

Als een medewerker uitvalt met burn-out is het  belangrijk om te weten wat je zorgplicht is en hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Burn-out bedrijfsarts verwijzers

Verwijzer

Uiteraard werken wij graag samen met verwijzers; met het doel de cliënt BETER en duurzaam terug te laten keren in het arbeidsproces.

Contact

Burn-out Herstel Centrum AANDACHT

Schuttebergsweg 5 in Vaals

06-18 16 81 05

contact@burnoutherstel.info 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.