Burnout klachten, hoe herken je ze?

Burnout klachten en kenmerken…

Burnout klachten; steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Volgens de Arbobalans 2018 van TNO blijven de psychosociale arbeidsbelasting en burnout klachten toenemen.
Klachten bij burnout zijn tweeledig, zij uiten zich zowel psychisch als ook fysisch. Lichamelijk merk je dat je je steeds minder fit voelt. De wens om lekker actief bezig te zijn, verdwijnt steeds meer. Door drukte laat je juist als eerste de leuke dingen achterwege. Sporten en bewegen schiet er dan vaker bij in, aangezien je er geen tijd meer voor en eigenlijk ook niet zoveel zin meer in hebt.

Je begint lichamelijke symptomen te krijgen, zoals deze veel gehoorde klachten:

Lage rugpijn (tot zelfs hernia)  |  Hoofdpijn, migraine  |  Nekpijn  |  Maag- en darmklachten  |  Hartkloppingen  |  Duizeligheid, moeite met duidelijk zien  |  Benauwdheid (hyperventilatie)  |  Vergeetachtigheid  |  Prikkelbaar, agressief

…wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je burnout klachten hebt?

Bij een burnout heb je te maken met geestelijke en lichamelijke overbelasting, oftewel een overbelast stress systeem. Uitrusten alleen werkt niet meer. Vergelijk het met een kapotte accu van je telefoon. Je moet hem steeds langer en vaker opladen, de 100% haalt hij nauwelijks nog. Hij loopt heel snel leeg.

Zo is het ook bij een burnout. Je krijgt je eigen accu nauwelijks nog opgeladen. Er gaat meer energie uit dan dat erbij komt. Dit uit zich in burnout klachten zoals vermoeidheid, kort lontje, prikkelbaarheid en lusteloosheid.

Waarom iemand “leegloopt” is heel verschillend. We zien wel een aantal overeenkomende burnout kenmerken bij onze cliënten, zoals bijvoorbeeld een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Weten hoe een burnout ontstaat, zorgt ervoor dat je begrijpt wat er aan de hand is met jezelf. Pas als je de symptomen herkent en erkent dat het even niet meer gaat, kun je met je burnout klachten aan de slag gaan. Je weet dan ook waar de focus op moet liggen in de behandeling.

Meer over de symptomen bij burnout lees je hier.

Vind je weg op onze site:

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Oxazepam bij burn-out – Huisarts als drugsdealer

Oxazepam bij burn-out – Huisarts als drugsdealer

Als je medicatie van de arts krijgt voorgeschreven, wees dan kritisch. Maak een goede afweging tussen “kosten en baten”. Kijk naar de gevolgen op lange termijn. En vraag eens aan je huisarts of hij zijn eigen voorgeschreven medicatie zelf zou innemen.

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken