Burnout klachten, hoe herken je ze?

Burnout klachten en kenmerken…

Burnout klachten; steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Volgens de Arbobalans 2018 van TNO blijven de psychosociale arbeidsbelasting en burnout klachten toenemen.
Klachten bij burnout zijn tweeledig, zij uiten zich zowel psychisch als ook fysisch. Lichamelijk merk je dat je je steeds minder fit voelt. De wens om lekker actief bezig te zijn, verdwijnt steeds meer. Door drukte laat je juist als eerste de leuke dingen achterwege. Sporten en bewegen schiet er dan vaker bij in, aangezien je er geen tijd meer voor en eigenlijk ook niet zoveel zin meer in hebt.

Je begint lichamelijke symptomen te krijgen, zoals deze veel gehoorde klachten:

Lage rugpijn (tot zelfs hernia)  |  Hoofdpijn, migraine  |  Nekpijn  |  Maag- en darmklachten  |  Hartkloppingen  |  Duizeligheid, moeite met duidelijk zien  |  Benauwdheid (hyperventilatie)  |  Vergeetachtigheid  |  Prikkelbaar, agressief

…wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je burnout klachten hebt?

Bij een burnout heb je te maken met geestelijke en lichamelijke overbelasting, oftewel een overbelast stress systeem. Uitrusten alleen werkt niet meer. Vergelijk het met een kapotte accu van je telefoon. Je moet hem steeds langer en vaker opladen, de 100% haalt hij nauwelijks nog. Hij loopt heel snel leeg.

Zo is het ook bij een burnout. Je krijgt je eigen accu nauwelijks nog opgeladen. Er gaat meer energie uit dan dat erbij komt. Dit uit zich in burnout klachten zoals vermoeidheid, kort lontje, prikkelbaarheid en lusteloosheid.

Waarom iemand “leegloopt” is heel verschillend. We zien wel een aantal overeenkomende burnout kenmerken bij onze cliënten, zoals bijvoorbeeld een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Weten hoe een burnout ontstaat, zorgt ervoor dat je begrijpt wat er aan de hand is met jezelf. Pas als je de symptomen herkent en erkent dat het even niet meer gaat, kun je met je burnout klachten aan de slag gaan. Je weet dan ook waar de focus op moet liggen in de behandeling.

Meer over de symptomen bij burnout lees je hier.

Vind je weg op onze site

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs

Stilstand… is vooruitgang!

Stilstand… is vooruitgang!

De natuur, die ons een les leert. Corona.... Het virus treft ons allemaal. Of het nu is omdat je er daadwerkelijk ziek van bent geworden. Of nog erger, dat je iemand hebt verloren. Of omdat je door het Corona virus thuis hebt moeten werken. Je zaak dicht hebt moeten...

Lees meer
Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Vanaf 16 maart 2020 is het definitief: de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen gaat van 130 naar 100 km/uur.
Niet alleen op de snelweg maar ook in het (bedrijfs-) leven zitten veel mensen met plankgas op de linker baan…

Lees meer
Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd...

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken