Burn-out Klachten

Welke klachten horen bij een burn-out?
Hoe herken je ze?Wat te doen?

Heb jij burn-out klachten?

check of je een burn-out hebt

Burnout klachten

Lees er hier alles over

burn-out klachten en blijven werken
Herken jij je hierin?

Burn-out klachten

Zowel mentale als fysieke klachten bij burn-out

Klachten bij burn-out zijn tweeledig. Ze uiten zich zowel mentaal als fysiek. Een burn-out sluipt er in. Vaak merk je niet eens dat je steeds minder fit en vrolijk bent. De wens om lekker actief bezig te zijn, verdwijnt langzaam. Als eerste laat je de leuke dingen achterwege.

Willen wordt MOETEN

De focus ligt op druk bezig zijn in je werk. Nog eerst even dit afmaken. Sporten en bewegen schiet er steeds vaker bij in. Geen tijd meer voor. Leuke dingen doen…. eigenlijk heb je er ook niet zoveel zin meer in. Wat je niet in de gaten hebt, is dat je in een neerwaartse spiraal terecht bent gekomen.

Lichamelijk klachten bij burn-out

Lage rugpijn (tot zelfs hernia)  |  Hoofdpijn  |  Migraine  |  Nekpijn  |  Maag- en darmklachten  |  Hartkloppingen  |  Duizeligheid  |  Moeite met duidelijk zien  |  Benauwdheid  |  Hyperventilatie  |  Vergeetachtigheid  |  Prikkelbaar  |  Agressief

Mentale klachten bij burnout

Zorgen maken  |  Piekeren  |  Snel geïrriteerd  |  Depressieve gevoelens  |  Angst- en paniekaanvallen  |  Een wattig gevoel in je hoofd  |  Niet meer helder na kunnen denken  |  Oververmoeidheid voelen  |  Slecht slapen  |  Vroeg in de nacht klaarwakker zijn  |  Moeite met inslapen  |  Continu AAN staan

Zijn de meeste van deze klachten voor jou herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van een burn-out. Klinkt misschien gek, maar eigenlijk is dit goed nieuws. Want een burn-out is heel goed te behandelen.

De klachten bij burnout verschillen per persoon

Bij een burn-out gelden eigenlijk geen standaard klachten. Wat je hierboven ziet staan, is een globale opsomming van de meest voorkomende. En zoals je zelf al merkt: niet alle klachten zijn op jou van toepassing. Je hebt last van een combinatie van een aantal van deze klachten.

Jij bent uniek; jouw burn-out is dat ook

Belangrijk dus om je te realiseren: de symptomen bij burn-out uiten zich bij iedereen anders. Waarom is dit belangrijk om te weten? Omdat iedereen uniek is. Dus gaat voor jou een standaard behandeling werken? Richt je de focus op de klachten en symptomen, die je voelt. Of ben je bereid dieper naar jezelf te kijken: Hoe komt het dat jij zo’n roofbouw op jezelf hebt gepleegd, waardoor je uiteindelijk in een burn-out terecht bent gekomen?

burnout depressie
Symptoombestrijding of pak je door?

Burn out begint bij vage klachten

Het herkennen van een burn out lastig. Het begint vaak bij vage psychosomatische klachten. Waar je nog nooit eerder last van hebt gehad.

Iedereen reageert anders op een burn-out

Als je met dergelijke klachten naar de huisarts gaat, dan wordt in eerste instantie gekeken naar de symptomen. Op basis daarvan word je doorverwezen. Meestal in eerste instantie naar de praktijkondersteuner. Daarna volgt een psycholoog of psychiater.
De behandeling richt zich op het bestrijden van de symptomen, gekoppeld aan een psychische stoornis. Helaas vaak in combinatie met medicatie, die de symptomen onderdrukken. De vraag is echter: is dit de oplossing voor je probleem? Je hebt een burn-out. Geen psychische stoornis
Vaak heb je het zelf nog niet door…

Hoe herken je burn-out klachten?

Burn out klachten; steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Volgens de Arbobalans 2018 van TNO blijven de psychosociale arbeidsbelasting en burnout klachten toenemen.

“Volgens mij heb jij last van een burn-out…”

Vaak heb je het zelf niet in de gaten. Het zijn meestal de mensen uit je directe omgeving, die je bewust moeten maken. Die je wijzen op de symptomen, die horen bij een burn-out. Je partner, vrienden, collega’s of klanten merken een verschil in gedrag.

De gedreven professional en doorzetter, die je altijd was, is plotseling de structuur en het overzicht kwijt. Wat voor jou onbewust is gegaan, is voor hun duidelijk merkbaar. En dan gaat het in hele kleine dingen zitten. Zoals sociale contacten, die ineens minder belangrijk worden. De focus ligt op je werk. Sporten en hobby’s, die je steeds minder doet. Geen tijd voor. Sociale contacten, die steeds meer op de achtergrond raken. Geen zin in….

Weten hoe een burn-out ontstaat, zorgt ervoor dat je begrijpt wat er aan de hand is met jezelf. Pas als je de signalen herkent en erkent dat het even niet meer gaat, kun je met je burnout klachten aan de slag gaan. Je weet dan ook waar de focus op moet liggen in de behandeling.
Gevoelig voor burn-out
burn-out ondernemer
Meer dan 14% van de Nederlandse beroepsbevolking

Steeds meer mensen met burn-out klachten

Het aantal mensen met burn-out symptomen en burn-out klachten stijgt steeds verder. Volgens cijfers van TNO hadden in 2018 1,3 miljoen Nederlandse werkenden burn-out klachten. Je zou bijna zeggen: ‘Gelukkig, ik ben niet de enige!’ Of je nu ondernemer bent of werknemer.

‘Standaard’ persoonlijkheidskenmerken

Waarom iemand “leegloopt” is heel verschillend. We zien wel een aantal overeenkomende persoonlijkheidskenmerken bij mensen met een burnout: Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Proactief en zelfstandig. Creatief en flexibel. Gedreven en enthousiast. Leergierig en resultaatgericht. Betrokken en perfectionistisch.

You have to be on fire to burn out

Eigenlijk de ideale medewerker

Vaak wordt een burn-out als een teken van zwakte gezien. Een vorm van kwetsbaarheid en dus niet goed. Een gevoel van falen. Terwijl, als je naar de eigenschappen kijkt van iemand, die gevoelig is voor een burn-out, dan moet je toch toegeven dat we hier te maken hebben met iemand, die meer dan zijn best doet. Iemand, die vanuit betrokkenheid niet bezig is met zijn eigen grenzen. Iemand, die er vol voor gaat. Mensen met een burn-out zijn juist de mensen, die goud waard zijn voor een organisatie. Lees de persoonlijkheidskenmerken nog maar een keer. Herken jij dan ook de ideale medewerker hierin? De ideale collega? En juist daarom zou het voor een organisatie belangrijk moeten zijn om te investeren in de juiste hulp.
Medicatie?!? Wat dacht je van een passende behandeling…

Burnout klachten: hoe kom je er vanaf?

Zo verschillend en individueel als elk mens, zo verschillend zijn ook de burn-out klachten. Als de druk te groot wordt en het stress systeem overbelast raakt, uit zich dit op de zwakste plek in het lichaam.

Een standaard aanpak is niet de oplossing

De een krijgt last van maag en darmen, de ander juist van zijn rug en weer een ander voelt een paniekaanval opkomen in de supermarkt… Iedere klacht van een burn-out heeft een onderliggende oorzaak: waarom voel jij je zoals jij je voelt. Dit is voor iedereen anders. Alleen dat, laat al zien dat een behandeling op maat nodig is.
burn-out zet je stil
Een burn-out krijg je niet ‘zomaar’

Zoek naar de ‘Waarom’

Je lijf geeft een belangrijk signaal af. En dat doet het niet ‘zomaar’. In de behandeling moet daar de focus op liggen. Een burn-out heeft altijd een onderliggende oorzaak.
Nog nooit last gehad van ‘vage’ klachten. En ineens: onverklaarbare lichamelijke en mentale verschijnselen
Waarom voel jij je zoals jij je voelt?

Hoe komt het dat je last hebt van deze klachten?

Wat heeft er voor gezorgd dat je in deze situatie bent terechtgekomen?

Wat moet jij bij jezelf veranderen om hier uit te komen?

Helaas maken wij vaak mee, dat mensen, voordat ze bij ons voor behandeling komen, al een lange weg hebben afgelegd van medicatie en psychische hulpverlening, gericht op symptoombestrijding. Aan de oorzaak van de symptomen wordt nauwelijks aandacht geschonken. Terwijl juist een burn-out eigenlijk heel eenvoudig is op te lossen: de sleutel zit in het vinden van de Waarom. En dat hoef jij niet zelf te doen. Daar heb je een specialist voor. Je mag van je hulpverlener verwachten dat dit iemand is, die precies weet en begrijpt wat er aan de hand is bij een burn-out. En die ook weet waar de focus op moet liggen. Een op maat gemaakte behandeling, is wat je nodig hebt. Want wat voor de één als oorzaak aangemeten kan worden, hoeft voor de ander niet zo te zijn.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Ik ben niet gek!

Ik heb een burn-out!

“Ik word helemaal gek!” dat denken wij allemaal wel eens. Maar wat, als je in dit gevoel blijft hangen, dagen, weken, misschien zelfs maanden? Wat, als je wanhopig wordt omdat niets meer lijkt te lukken en je leven stil lijkt te staan?

Een fantastische baan, een mooi huis, lieve kinderen en een fijne relatie… Je beschikt over alle ingrediënten, die voor jou belangrijk zijn om je gelukkig te voelen. En toch voel je je niet gelukkig. Wat is dit? Er ontstaat een strijd tussen twee stemmetjes in je hoofd. De één roept “ik kan niet meer” en de ander vindt “stel je niet zo aan, anderen kunnen het ook!”

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!