Burnout medicijn – Antidepressiva?!?

Behandeling, Nieuws, Opinie

Antidepressiva als medicijn tegen burn-out…

Alsof een pilletje je probleem oplost…

Als je hoofdpijn hebt, dan pak je toch een Paracetamol? Dan kun je weer door. Als je keelpijn hebt, dan pak je toch een Strepcils? Dan heb je er geen last meer van.

Zo snel als dat we bij dit soort lichte lichamelijke ongemakken een pilletje of middeltje pakken, zo zijn we ook geneigd om naar zware lichamelijke ongemakken te kijken. Je voelt je moe, opgejaagd. Niet lekker in je vel. Je hoofd loopt over. Voor je gevoel zit je leven even niet mee. Dus dan stop je er ‘gewoon’ een Antidepressivaatje, Oxazepammetje of burnout medicijn in. Dan voel je het niet meer en is je probleem opgelost… Toch?!?

Dat zou makkelijk zijn!

Antidepressiva, Oxazepam: het zijn geen “wondermiddellen”. Ze lossen niet de oorzaak van het probleem op, maar werken in op lichamelijke processen, die op dat moment verstoord zijn. Ze vlakken de emotie af, waardoor je je weer enigszins ‘normaal’ lijkt te voelen. Maar een burn-out is geen angststoornis. Een burn-out is geen depressie. Bij een ernstige depressie kunnen antidepressiva een belangrijke bijdrage leveren in de behandeling. Aangezien burnout en depressie echter twee aparte aandoeningen met verschillende oorzaken zijn, vereisen zij ook een specifieke en gerichte aanpak.

We hebben er al vaker over bericht: de schrijnende gevolgen van antidepressiva bij een verkeerde diagnose…Iemand met een burn-out krijgt het label “depressie” en vervolgens een recept voor antidepressiva.

Uit een recente uitzending van Radar blijkt nu wat wij al langer vermoeden: Antidepressiva worden niet alleen op basis van een verkeerde diagnose, maar ook bewust bij niet depressie gerelateerde aandoeningen, zogenaamd “off-label”, voorgeschreven.

…Antidepressiva wordt snel voorgeschreven…

Dick Bijl arts-epidemioloog en medicijndeskundige constateert in de uitzending van Radar op 14 oktober 2019 dat artsen antidepressiva ook voor “hele lichte klachten voorschrijven, dus een beetje somber, een beetje interesseverlies, terwijl dit niet de bedoeling is.” In plaats van herkenning, tijd en therapie, krijgt de patiënt een pilletje.
Uit de enquête van Radar blijkt dat, van de bijna 8000 ondervraagde mensen met antidepressiva, 48% deze medicijnen “off-label” hebben gekregen; 17% voor burn-out, 22% bij vermoeidheid en slaapproblemen en 9% bij een rouwverwerking.

Alternatieve behandelingen, zoals gesprekstherapie blijven te vaak buiten beschouwing. Verder blijkt uit de enquête dat vooral huisartsen vaker antidepressiva voorschrijven dan psychiaters. Van de ondervraagden kreeg 56% een recept via de huisarts en 34% van een psychiater.

…met schrijnende gevolgen!

En dit terwijl bekend is, dat antidepressiva ernstige bijwerkingen hebben. Uit de ondervraagde “Radar-groep” blijkt: “63 procent heeft daar last van: van een afgevlakte belevenis tot suïcidale gedachten.”  en “in totaal zegt bijna de helft (49 procent) dat de antidepressiva negatief effect hebben op haar of zijn persoonlijkheid.” (zie het artikel)

Hoe kan het dat (huis-)artsen deze medicijnen bij burnout en andere niet-depressie gerelateerde aandoeningen dit zware middel zo makkelijk en laagdrempelig voorschrijven. Terwijl het middel daarvoor niet geregistreerd is en ook aantoonbaar geen werking heeft?

SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert geschrokken op de  enquête-uitslagen en gaat hierover Kamervragen stellen.

Wij vragen ons oprecht af:
We leven in een dynamische maatschappij. Een wereld vol prestatiedruk, waarin het hebben van een geweldige carrière en een druk sociaal leven het nieuwe statussymbool is geworden. Waarbij we de perfecte versies van onszelf op facebook en instagram laten zien, liefst met de juiste filter erover.
Mogen we, in deze wereld van ‘perfectie’ überhaupt nog met momenten stilstaan, het gewoon even niet meer weten, je niet fijn voelen, rouwen om verlies of dood, voelen dat door een groeiproces heen gaan lastig is en soms pijnlijk, maar wel nodig? Ben je dan minder mens, minder interessant, een zeur?

Of gaat het er alleen maar om zo snel mogelijk weer te functioneren… Anders tel je niet meer mee…. Dus niet zeiken en door!

Pilletje erin – probleem opgelost… Volgende patiënt!

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

2 Reacties

 1. ALIES lANGEMEIJER

  Ik ben 72 jaar en heb een enorme hoeveelheid werk verzet daarbij 2 verhuizingen en een tegenvallend nieuw huis , ik was op een bepaaald moment een vulkaan die explodeerde , angst ,paniek ,sloeg door in emoties.
  Eerst kreeg ik een slaapmiddel , deze is vervangen door een antidepressivum, een medicijn waarop ik goed inslaap maar ook veel last van heb , somber en alles wat daarbij hoort.
  Heb slechte dagen maar de huisarts( praktijkondersteuner zegt dat er eerst een spiegel moet komen en dat het dan gaat helpen .
  Ik voel me soms heel goed maar ook vaak heel slecht , niet te onderdrukken somberheid wat ik een vreselijk gevoel vind.
  Wat te doen?

  Antwoord
  • Marloes Lamers

   De medicatie, die voorgeschreven wordt, heeft als doel om de symptomen te onderdrukken waar je last van hebt. De bijwerkingen van de medicatie (zie Google en de bijsluiter) zijn vaak erger dan het probleem. Het klopt dat dit moet stabiliseren. Je lichaam went dan aan het gif, dat je slikt en de verschijnselen worden onderdrukt. De vergissing, die veel gemaakt wordt, is dat dit geen medicijn is waar je beter van wordt. Maar een middel om het probleem niet meer te hoeven voelen. Als je dit niet wilt, dan zul je moeten werken aan de oorzaak.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!