Psycholoog bij burn-out....?

Je hebt een burn-out. Moet je dan naar een psycholoog?
Vergoeding?Symptoombestrijding?

Heb jij burn-out klachten?

check of je een burn-out hebt

Naar de psycholoog met je burn-out

Lees er hier alles over

burn-out ondernemer

Je hebt een burn-out en je zoekt hulp

Hulp van de psycholoog bij je burn-out?

Je hebt een burn-out en je zoekt een passende behandeling. Een psycholoog is dan meestal de meest logische weg om te bewandelen. Toch? Je huisarts verwijst je er in ieder geval naar door. Dus waarom zou dat verkeerd zijn, denk je. 

Een verkeerde diagnose en niet de juiste behandeling

We delen daarin graag de ervaringen van onze cliënten, die eerst dit pad zijn ingeslagen. Want er kleven een hoop nadelen aan vast. Het grootste nadeel van een behandeling bij een psycholoog, is dat je burn-out wordt gezien als een stoornis. En daar gaat het gelijk mis. Want een burn-out is geen stoornis. Ook al probeert de psycholoog jouw burn-out onder bijvoorbeeld angststoornis in je medisch dossier te noteren als diagnose. Want anders wordt je behandeling bij de psycholoog niet vergoed door de zorgverzekering.

Wat doet een psycholoog bij een burn-out?

Een psycholoog is iemand die vanuit een protocol een ziektebeeld analyseert. Je krijgt bij een diagnose van angststoornis dan ook een uitgebreide analyse op het symptoom angst waar je last van hebt. Voornamelijk zit deze analyse in ‘Wat doe je’. Om van daaruit cognitieve gedragstherapie te krijgen om te voorkomen dat je weer in je angst terechtkomt. Je burn-out lijkt er mee te zijn opgelost. Tot je weer aan het werk gaat, onder druk komt te staan en de angst weer terugkeert. 

Het is niet gezegd dat cognitieve gedragstherapie niet werkt. Er zijn mensen die hier enorm baat bij hebben. En gelukkig maar! Alleen wordt in de dieptestructuur van jouw gedrag het probleem niet opgelost. Waar wij naar kijken, is juist in deze dieptestructuur. En dat moet bij je passen. Want we wroeten als het ware in je DNA op zoek naar jouw ‘Waarom doe je wat je doet’. Want als je dit weet, krijg je de regie over je eigen gedrag. En hoeft een ander je niet te vertellen wat je moet doen. Dan komt er vanzelf nieuw gedrag, omdat jij jouw overtuiging hebt veranderd. 

De eerste stap is het krijgen van de juiste diagnose

Burn-out? Let op de diagnose van de psycholoog! 

Een passende burn-out behandeling begint met de juiste diagnose. Psychologen denken vaak in stoornissen. Hebben weinig tijd en moeten zich houden aan protocollen en procedures vanuit de zorgverzekering. Het gevaar hierin is dat alleen wordt gekeken naar de symptomen waar jij last van hebt. Op basis van een lijst, de zogenaamde DSM-5, krijg je dan een diagnose. Burn-out staat niet op die lijst. Wat je dan krijgt, is een onjuiste diagnose. Met een psychisch label, die je jouw leven lang blijft achtervolgen.

Een burn-out is geen psychische stoornis

Je krijgt vervolgens een behandeling gericht op de stoornis, die uit de DSM-5 naar voren is gekomen. En dus niet een behandeling, gericht op je burn-out. Je wordt geholpen in een problematiek die niet bij je past en die in veel gevallen niet leidt tot herstel.

burnout juiste diagnose

Een burn-out is geen stoornis. Goed nieuws dus: herken jij jezelf in deze burn-out symptomen, dan is er niet veel mis met je. Niet anders dan dat je last hebt van je patronen, die ervoor zorgen dat je over je grens heen gaat. En dat is al lastig genoeg.

Bij een burn-out wordt je psycholoog niet vergoed

DSM 5 is een lijst met een verzameling van psychische stoornissen, die vergoed worden door de zorgverzekering. In Nederland is burn-out al jaren geleden uit de DSM-5 gehaald. Daarmee wordt burn-out gezien als een werkgerelateerde ziekte. Ook de WHO erkent burn-out niet als een psychische ziekte, maar als een werkfenomeen. En daarmee valt burn-out ook internationaal al  jaren niet meer binnen de DSM-5.

En daarom krijg je een andere diagnose…

Waarom gebeurt het dan nog vaak dat je een DSM-5 diagnose krijgt. Terwijl je een burn-out hebt? Uit onwetendheid. Tijdgebrek. En omdat het lastig is om dan een behandeling te bekostigen. Dus om alsnog een vergoeding door de zorgverzekering te bewerkstelligen, worden er regelmatig anderelabels’ op burn-out symptomen geplakt. Labels, zoals depressie, paniekstoornis en angststoornis of somatische symptoomstoornis. Met alle gevolgen van dien… zoals een verkeerde burn-out behandeling of onnodig medicijnengebruik. Word jouw burn-out behandeling bij de psycholoog vergoed door de zorgverzekering, realiseer je dan dat je een stoornis opgeplakt hebt gekregen, waar je niet zo maar vanaf komt.

Psychologie: Het effect van verkeerde labels opgeplakt krijgen

met Pointer | KRO-NCRV

https://pointer.kro-ncrv.nl/verkeerde-labels-in-de-psychiatrie

Het KRO-NCRV radioprogramma Pointer liet onderzoek doen naar het labellen van psychische problemen bij mensen en de schadelijke gevolgen die dit heeft als er niet naar het persoonlijke verhaal wordt gekeken.

 “Eigenlijk ben ik op een verkeerd label volgestouwd met medicijnen. Een nieuw trauma. Er bleef weinig over van mij door die medicijnen…” 

“Ik verloor mijn vaarbewijs door de labels, die ik opgeplakt heb gekregen. En dat label raak ik dus nooit meer kwijt. Ik kan nu alleen nog maar vanaf de kade toekijken…”

burn-out en medicijngebruik

Als je de oorzaak niet oplost, blijft het probleem terugkomen

Een psycholoog bestrijdt de symptomen van burn-out

​​De meeste psychologen zijn beperkt in hun vrijheid als het om het geven van de juiste behandeling gaat. Ze moeten zich aan een protocol houden. Hebben te maken met een beperking in frequentie, waarin ze patiënten mogen zien. Zoals één keer in de twee weken een gesprek van drie kwartier.

 “Al maanden in therapie en nog geen stap verder”

We komen helaas vaak in onze praktijk mensen tegen, die deze uitspraak doen. 

Als je geluk hebt, helpen de gesprekken met de psycholoog. Maar veelal heeft het een kortstondig effect. Terug op je werk ga je merken dat de druk nog steeds even hoog is. En dat tot tien tellen en ‘Nee’ zeggen niet echt goed voelt. Van nature pak je dan weer je oude strategie op. De strategie, die je ook de burn-out heeft opgeleverd…

Medicatie bij burn-out

Als je pech hebt, krijg je ook gelijk medicatie geadviseerd door de psycholoog. Om de symptomen waar je last van hebt, te onderdrukken. Slaapmedicatie, tranquilizers zoals oxazepam, of zelfs antidepressiva. Wij schrikken van het gemak waarmee dit soort zware, verslavende medicatie voorgeschreven wordt. Want het is niet nodig!

Een burn-out is met een goede behandeling heel eenvoudig op te lossen

Het kost alleen tijd, aandacht en ruimte voor het individu. En helaas: bij de psycholoog is daar geen tijd voor.  Niet omdat de psycholoog je deze aandacht niet wilt geven. Ze worden beperkt in hun werk door de zorgverzekeraar. Daarom zit je niet vaker dan één keer in de twee weken ‘even’ bij de praktijkondersteuner of de psycholoog. In de korte tijd, die je dan krijgt, is het niet gek dat hetgeen dat besproken wordt redelijk aan de oppervlakte blijft. Terwijl de sleutel tot jouw oplossing in de oorzaak van je burn-out ligt.

Cognitieve gedragstherapie, tips, trucjes, medicatie

De psychologie leert je trucjes…

“Weet je wat jij moet doen! Je moet leren ‘NEE’ zeggen!”

Briljant! Toch?! Alles is nu opgelost….

Tja, je kunt jezelf allerlei trucjes aanleren. Om op die manier proberen situaties onder controle te krijgen. Op korte termijn werkt dit wellicht. Helaas werkt het niet zo makkelijk. Want ons gedrag wordt nou eenmaal door ons onderbewuste aangestuurd. Dus daarom voelt ‘nee’ zeggen op de één of andere manier niet echt goed. En jij weet ook dat als de druk van buitenaf maar groot genoeg is, je weer terugvalt in je oude gedrag. Je kunt kiezen voor een burn-out behandeling in vorm van cognitieve gedragstherapie, waarbij je een nieuw kunstje aangeleerd krijgt…

burnout of depressie

Of je kiest voor een behandeling die met jouw onderbewuste aan de slag gaat. Dan ga je aan de slag met het meest cruciale: waarom is de burn-out ontstaan. En dat is wat wij bij AANDACHT doen. Wij gaan voorbij aan gedrag- en symptoombestrijding: “Je moet tot tien leren tellen”, “Rust maar lekker uit” , “Ga maar leuke dingen doen” of nog erger “Maak een lijstje van energiegevers en energienemers”. We werken aan de oorzaak waarom je in een burn-out bent terechtgekomen. Zodat je jouw patroon doorbreekt. En je de regie over je eigen leven weer terug hebt.

Volledig gericht op wat jij nodig hebt

Daarom is onze burn-out behandeling maatwerk

Elk mens is uniek. De reden, waarom iemand in een burn-out terecht komt, is dat eveneens. Daarom heb je een burn-out behandeling nodig, die jou vanuit je eigen uniekheid bekijkt. Die naar jouw persoonlijke verhaal luistert.

Jouw persoonlijke verhaal is leidend

Daar past geen standaard behandelprogramma bij. Een burn-out ontstaat namelijk vanuit je eigen persoonlijkheid. De achterliggende problematiek, die hierbij hoort, is voor iedereen anders en dus op zichzelf staand. Onze aanpak van burnout is daarom per persoon verschillend en op maat gemaakt. Dat maakt onze behandeling bij burn-out succesvol: we maken je beter dan dat je was.

burn-out behandeling maatwerk

Als je hem goed weet uit te pakken is een burn-out een enorm cadeau! Het is de kans om naar jezelf te kijken.
Wie ben je? Waar sta je voor? Los van de mening, (be)oordeling en goedkeuring van de ander.

Onze filosofie
“Niet genezen maar BETER worden!”

AANDACHT,
de burnout herstel specialisten

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Pak het probleem bij de wortel

Burn-out bestrijden

Het behandelen van burn-out is als het bestrijden van onkruid.
Stel je voor je loopt in een mooie tuin. Deze tuin is gevuld met mooie bomen en struiken, bloeiende planten en het ruikt er heerlijk. Terwijl je door de tuin loopt en geniet, zie je een aantal plantjes, die ergens groeien waar jij ze niet wilt hebben.

Het onkruid moet weg, maar hoe? Wat is nou de meest effectieve manier om ervan af te komen? 

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!