Welke signalen horen bij burn out?

Burn out signalen…

Wij zeggen: ‘You have to be on fire to burn out’.

De meeste mensen, die in een burnout terechtkomen, zijn gedreven en enthousiast. Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor datgene wat zij doen en de organisatie waar ze voor werken. Het zijn mensen, die voor een organisatie “goud waard” zijn. Je hoeft maar een halve vraag te stellen en zij zijn vaak al onderweg om het antwoord te leveren. Ze doen vol overtuiging en passie hun werk. Proactief en altijd druk om maximaal resultaat te bereiken. Vaak ten koste van hunzelf. De grens aanvoelen en daar naar handelen, is moeilijk. Dan is het vaak te laat en kunnen ze, voor hun gevoel, ook niet meer terug.

…zijn ze voor jou van toepassing…

Heb jij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel? Ben je gevoelig voor verwachtingen, die je worden opgelegd? Kun je moeilijk ‘Nee’ zeggen? Heb je moeite met je grens aan te geven? Herken je eigenlijk wel je eigen grens? Is het voor jou lastig om prioriteiten te stellen. Ben je continu bezig in je hoofd met alles wat nog zou moeten? Vind je het belangrijk wat een ander van jouw resultaat vindt? Ligt er voor jouw gevoel voortdurend druk op je?

Als je de meeste vragen met ‘Ja’ kunt beantwoorden, dan heb je kenmerken van iemand die gevoelig is voor een burn-out.

Wees gerust! Dat je deze kenmerken hebt, hoeft niet te zeggen dat je een burnout hebt of krijgt. Wel heb je een verhoogde kans. Wees dus alert op de signalen. Luister naar jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Sla feedback van collega’s en je privé omgeving niet te snel in de wind.

…en wat moet je dan doen?

Dit wetende kun je ook preventief hulp zoeken. Je gevoeligheid voor een burn-out kun je met goede hulpverlening onder controle krijgen en zelfs voorgoed elimineren. Ook daar hebben wij aandacht voor en kunnen we je in helpen. Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We zijn graag met je in gesprek om je vragen te beantwoorden.

Wil je weten of je een burnout hebt, doe dan de test.

Heb ik een burnout?

Ik heb een burnout

Ik heb hulp nodig

Het Burnout Centrum

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out werkt niet, en toch wordt het regelmatig voorgeschreven... Ruim 1 miljoen mensen slikt antidepressiva, dat staat in een artikel van de Volkskrant uit 2017.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per...

Lees meer

Burnout specialist – Waarom wij afwijken….

Uit je burnout... Hulp, therapieën en behandelingen voor burnout zijn er "en masse"; van yoga retraites, talloze coaches tot ggz instellingen. Deze laatsten waren trouwens ivm frauduleuze diagnoses recent nog in het nieuws, maar dat terzijde... ...dankzij dé burnout...

Lees meer