Burnout signalen; neem ze serieus!

Burnout signalen…

Burnout signalen zijn zowel lichamelijk als geestelijk. Echter…Niet alles wat je voelt en ervaart hoeft meteen te betekenen dat je een burnout hebt. Een bepaalde mate van werkstress is normaal en soms zelfs fijn. Wordt deze echter te hoog of houdt het te lang aan, dan gaat je lijf burnout signalen afgeven. En welke signalen zijn dat dan…

…herken de signalen bij burnout…

Burnout signalen bouwen zich langzaam op. Een burnout heb je niet van de ene op de andere dag. Daar gaat meestal een periode van enkele maanden tot soms zelfs jaren aan vooraf. Helaas heb je het niet altijd zelf in de gaten. Vaak is het je directe omgeving, die burnout symptomen bij je opmerkt en je hiervan bewust maakt.

Signalen bij burnout: onderstaande opsomming is min of meer in chronologische volgorde:
Je ervaart /hebt een hoge werkdruk en bent daardoor snel geïrriteerd. Steeds sneller word je boos en je voelt je soms onmachtig. Je concentratie gaat naar beneden en je kunt je moeilijk tot zaken zetten. Er komt steeds minder uit je handen. Uit je bed komen voelt al als een hele opgave. Voor je gevoel krijg je het allemaal niet meer geregeld. Je omgeving ervaart je als prikkelbaar en steeds minder toegankelijk. Zelf voel je vooral boos en onbegrepen. Steeds vaker slaap je slecht, bent je vroeg wakker en je gedachten blijven malen over allerhande zaken. Zin om ‘leuke’ dingen te doen, wordt steeds minder. Je hebt steeds minder energie en je voelt je vooral erg moe.

Herken jij deze signalen bij burnout bij jezelf of iemand in je omgeving hierin? Check dan ook of je naast deze burnout signalen ook last hebt van de lichamelijke klachten, die bij burnout horen.

…burnout signalen zijn iets heel anders dan overspannen of depressie.

Er zit een groot verschil tussen burnout, overspannen en depressie, al kunnen de signalen bij burnout, depressie en overspannen erg op elkaar lijken. Niet alle hulpverleners kunnen het onderscheid hierin maken. En voor je het weet, wordt je behandeld voor een depressie terwijl je een burnout hebt. Zelf bewust zijn van het verschil tussen burnout signalen en andere aandoeningen, zorgt ervoor dat je kunt kiezen voor de juiste behandeling.

 

Vind je weg op onze site

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Vanaf 16 maart 2020 is het definitief: de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen gaat van 130 naar 100 km/uur.
Niet alleen op de snelweg maar ook in het (bedrijfs-) leven zitten veel mensen met plankgas op de linker baan…

Lees meer
Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd...

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken