Is er een verschil in burn-out symptomen bij vrouwen en mannen?

We krijgen vaak de vraag of een burn-out anders is bij een vrouw dan bij een man. Simpelweg is daar het antwoord ‘Nee’ op. Er is geen verschil tussen de burnout symptomen bij vrouwen of bij mannen. Wat een burn-out uniek maakt, is de oorzaak van de burnout. Waarom ontstaat bij joú de burn-out. Dat staat los van of je een man of vrouw bent.

Er geldt geen standaard rij symptomen bij burn-out

De meest voorkomende symptomen bij burnout zijn onder te verdelen in lichamelijke en mentale klachten. Kijk hier voor een uitgebreide opsomming. Belangrijke kanttekening is dat bij een burn-out niet zoiets bestaat als een standaard rij klachten, die voor iedereen exact hetzelfde geldt. Het is vaak een combinatie van een aantal klachten uit deze opsomming, waar iemand, die tegen een burn-out aan zit, zich in meer of mindere mate in herkent.

Welke symptomen komen het meest voor?

Burnout symptomen bij vrouwen uiten zich, net als bij mannen, in klachten als vermoeidheid, prikkelbaar zijn, een kort lontje hebben. Stemmingswisselingen, snel emotioneel zijn, onverklaarbare huilbuien. Een vol en wattig gevoel in je hoofd, niet meer helder kunnen nadenken. Regelmatig last hebben van migraine aanvallen. Depressieve gevoelens, nergens meer zin in hebben, slecht slapen. Hartkloppingen, duizeligheid, psychosomatische pijnklachten, etc.

Vrouwen reageren emotioneler

Burn-out symptomen bij vrouwen kunnen zich wel meer emotioneel van aard uiten dan bij mannen. Dit heeft met het hormoonstelsel van vrouwen te maken. Vrouwen belanden nou eenmaal eerder in verdriet en emotie dan mannen. Echter, een burnout bij een man kan net zo vervelend en ernstig voelen als bij een vrouw. Alleen een man is in staat om zijn emotie wat langer te onderdrukken. En daardoor is het bij een man wat later zichtbaar dan bij een vrouw. Daarentegen gaat een vrouw vaak veel verder over haar grens heen dan een man. Een vrouw heeft van oudsher sterker de neiging om zichzelf opzij te zetten. En dat heeft te maken met een combinatie tussen een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en de zorg voor de ander, die van nature bij een vrouw sterker aanwezig is.

Alles tegelijk moeten willen doen…

Kun je de circusact nog voor de geest halen van de acrobaat, die op een lange stok een bord laat balanceren door deze een draai te geven. Hij krijgt het uiteindelijk voor elkaar om meerdere borden tegelijkertijd te laten draaien. Om vervolgens zoveel borden te hebben draaien dat hij van links naar rechts moet rennen om te voorkomen dat de borden op de grond vallen. De act kan hij even volhouden….

Herkenbaar? In meer of mindere mate is dit voor iedereen, die gewend is om over zijn grenzen heen te gaan, herkenbaar. En er is altijd een reden om dit vol te blijven houden. Ons brein is in dat opzicht briljant om het voor onszelf recht te breien dat dit ook oké is. Echter, dit gedrag kan leiden tot de ultieme zelfopoffering: burn-out.

Erkenning aan jezelf

Je krijgt daarbij in eerste instantie last van allerlei symptomen. Dat je dit nog niet bij jezelf hebt herkend als een burn-out, is wel begrijpelijk. Het is ook niet gelijk het eerste waar je aan zou denken. Echter, heb je last van meerdere van de symptomen, die we hier noemen, dan is het belangrijk dat je aan jezelf erkent dat het niet goed met je gaat. Dat is de eerste stap op weg naar herstel: berusting in de huidige situatie vinden.

Een burn-out ontstaat door hoe jij in het leven staat

Het is misschien helemaal niet fijn om dit te lezen: Een burn-out heeft met je persoonlijkheid te maken. En niet zozeer met de omstandigheden waar jij je in bevindt. Het gaat om jouw eigen overtuiging waarmee jij met de omstandigheden om gaat. Dus; je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen burnout. Want je doet zelf datgene wat er toe leidt dat je over je eigen grenzen heen gaat. Jij laat je grenzen niet zien. En de ander is zich daardoor ook niet bewust dat hij over jouw grens heen gaat. Op het moment dat jij je dit realiseert, ben je in staat om de juiste hulp te zoeken. Want weet dat bij een goede behandeling de focus niet zozeer ligt op de symptomen te bestrijden. Maar juist op het voor jezelf achterhalen van de trigger, die leidt tot het gedrag waardoor je in een burn-out terecht bent gekomen. En die is bij iedereen anders. Daarom is iedere burn-out uniek.

Wil je echt van je burnout af? Dan wordt het tijd om stil te staan bij jezelf in wie je bent en waarom je doet wat je doet.

Pas dan zorgt een burn-out voor de fundamentele verandering waar je lichaam en geest om smeken.

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels |

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!