Burn-out informatie

Burn-out symptomen

Hulp nodig?Over AANDACHT

Vertoon jij burn-out symptomen?

Plan een kennismaking

Herken jij je hierin?

Burn-out symptomen

Stel je was altijd gedreven en gemotiveerd. Het woordje “nee” bestaat voor jou niet. Je zet je in voor anderen, hebt het overzicht, springt bij waar nodig en houdt alle touwtjes in handen. Je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en zet de verwachtingen van een ander boven de belangen van jezelf. Als de ander tevreden is, ben jij dat ook…
Maar de laatste tijd is dat niet meer zo… je hebt geen energie meer, bent constant moe en piekert je suf. De druk wordt te hoog, je emmer loopt over, je dweilt met de kraan open… Je wilt wel, maar je kan niet meer – burn-out!

Meer dan 14% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burn-out verschijnselen

Burn-out: Het komt steeds vaker voor

Je bent niet alleen! Het aantal mensen met burn-out symptomen en klachten gerelateerd aan burn-out stijgt gestaag. Volgens cijfers van TNO hadden in 2018 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-out klachten. Vaak zijn het niet de personen zelf maar mensen uit de directe omgeving die iemand op de burn-out verschijnselen wijzen. De partner, vrienden of collega’s merken een verschil in gedrag. De gedreven medewerker en doorzetter is plotseling de structuur en het overzicht kwijt, kan “niets” meer aan en trekt zich steeds verder terug. Activiteiten zoals sporten, hobby’s en sociale contacten raken steeds meer op de achtergrond.

Aangezien de burn-out verschijnselen sterk kunnen lijken op die van andere aandoeningen zoals depressie en bore-out komt het regelmatig voor dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt – met alle gevolgen van dien… want elke aandoening heeft een andere, onderliggende oorzaak en behoeft daarom ook een andere behandeling.

Zo verschillend en individueel als elk mens, zo verschillend zijn ook de burn-out klachten. Als de druk te groot wordt en het stress systeem overbelast raakt, uit zich dit op de zwakste plek in het lichaam.
De een krijgt last van maag-darm klachten, de ander juist van zijn rug…

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden

Burn-out verschijnselen zijn tweeledig

Burn-out symptomen zijn tweeledig, zij manifesteren zich zowel psychisch als fysisch.  Door een overbelast stress systeem raken lichaam en geest uit balans. Doordat iemand zich steeds minder happy voelt en het idee heeft voortdurend onder druk te staan, schieten beweging en sport erbij in. Hierdoor wordt minder endorfine aangemaakt en er ontstaat een vicieuze cirkel met als gevolg psychosomatische klachten.

Denk bij psychische burn-out verschijnselen aan prikkelbaarheid zoals een kort lontje, negatieve gedachten, piekeren, zelftwijfel, nog harder werken, terugtrekken uit sociale kring, depressieve gevoelens en in zware gevallen zelfs paniek- en angstaanvallen.

Als iemand door zijn karaktereigenschappen, zoals hoog verantwoordelijkheidsgevoel, steeds maar door blijft gaan en de eerste burn-out symptomen negeert, zal uiteindelijk het lichaam ingrijpen en de persoon “stil zetten”. De last die iemand op zijn schouders draagt wordt te zwaar… letterlijk en figuurlijk.

Lichamelijke symptomen zijn o.a. slecht slapen, vermoeidheid, (lage) rugpijn, maag/darmklachten, hoofdpijn tot zelfs migraine en hartkloppingen.

Depressie, overspannen, bore-out of burn-out…

Er is een belangrijk verschil!

Terwijl de symptomen op elkaar lijken, is er een groot verschil tussen burn-out en depressie. Iemand met een burn-out kan periodes van depressieve stemmingen en een gevoel van wanhoop of paniek beleven, maar is dan niet per definitie depressief. Ook de symptomen van overspannen en bore-out lijken in grote mate op de symptomen bij burn-out maar hebben een andere oorzaak en daardoor ook een andere behandeling nodig. Het is cruciaal dat niet alleen de burn-out verschijnselen maar juist de patronen en overtuigingen die tot de symptomen leiden, aangepakt worden. Een juiste en adequate diagnose is daarom van groot belang!

Deze karaktereigenschappen zorgen voor een burn-out

Burn-out… En nu?!

Heb jij moeite met “nee” zeggen en je grens aangeven? Pieker je veel en vind je het lastig om prioriteiten te stellen en keuzes te maken? Heb jij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel? Ben je gevoelig voor verwachtingen en meningen die je worden opgelegd? Vind je het belangrijk wat een ander van jouw resultaat vindt?

Als het antwoord op de meeste vragen met ‘Ja’ kunt beantwoorden, dan heb je kenmerken van iemand die gevoelig is voor een burn-out.
Het is dan verstandig om preventief met je patronen en overtuigingen aan de slag te gaan om een burn-out te voorkomen.

Neem de burn-out verschijnselen serieus

Herken je naast deze karaktereigenschappen ook een aantal van bovengenoemde burn-out symptomen dan heb je kans dat je al in een burn-out zit.
Herkenning en erkenning zijn dan de eerste belangrijke stappen op weg naar herstel. Pas als je de burn-out symptomen serieus neemt en eraan toegeeft, in plaats van steeds nog harder je best te doen, ontstaat er ruimte voor een behandeling.

Luister goed naar je lichaam en je gevoel en durf verder te kijken dan alleen de burn-out verschijnselen.

Helaas zijn veel artsen geneigd alleen de burn-out symptomen te bestrijden door middel van medicatie bijvoorbeeld een pijnstiller of slaappilletje voor te schrijven. Dit werkt als een pleister op een botbreuk. Je ziet de burn-out verschijnselen niet meer, maar het probleem is niet verholpen.

Kies voor specialistische hulp

Je gevoeligheid voor een burn-out kun je met goede hulpverlening onder controle krijgen en zelfs voorgoed elimineren. Door niet alleen de symptomen bij burn-out te bestrijden maar in de diepte de oorzaak aan te pakken, is de kans op terugval nihil. Met een specialistische, multidisciplinaire aanpak, is een burn-out een enorm cadeau en de kans eindelijk naar jezelf te kijken!
Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We zijn graag met je in gesprek om je vragen te beantwoorden.

Wil je weten of je een burn-out hebt, doe dan de test.

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit. 

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

midden in de natuur

Ons centrum ligt midden in de natuur; in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Je krijgt wat je nodig hebt; niet meer en niet minder.

Heb jij een burn-out?

Burn-out – Kenmerken

Burn-out; je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Je hoeft de krant maar open te slaan of op social media te kijken voor dagelijkse artikelen, tips en nieuwe weetjes over dit onderwerp. Volgens de Arbobalans 2018 ervaren inmiddels 16% van de werknemers burn-out klachten. Het aantal mensen met burn-out symptomen nemen de laatste jaren alleen maar toe. Door het gevoel van constant beschikbaarheid, toenemende werkdruk, bovenop de maatschappelijke druk vanuit privé leven en social media, raken steeds meer mensen burn-out. Het is daarom erg belangrijk om de burn-out symptomen te herkennen en op tijd in te grijpen.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Werknemer

Je hebt de diagnose burn-out. Hier vind je informatie over onze behandeling en hoe wij jou gaan helpen, zodat jij BETER wordt. 

Ondernemer

Wanneer jijzelf uitvalt met een burn-out, is het natuurlijk belangrijk om weer zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.

Organisatie

Als een medewerker uitvalt met burn-out is het  belangrijk om te weten wat je zorgplicht is en hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Verwijzer

Uiteraard werken wij graag samen met verwijzers; met het doel de cliënt BETER en duurzaam terug te laten keren in het arbeidsproces.

Contact

Burn-out Herstel Centrum AANDACHT

Schuttebergsweg 5 in Vaals

06-18 16 81 05

contact@burnoutherstel.info 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.