Burnout symptomen; herken de burnout verschijnselen

Burnout symptomen ontstaan door een overbelast stress systeem, waardoor lichaam en geest uit balans raken. Aangezien geen mens hetzelfde is, zijn ook de burnout verschijnselen verschillend. Er zijn echter een aantal typische burnout symptomen die wij regelmatig bij onze cliënten tegen komen.

Burnout symptomen…

Stel je was altijd gedreven en gemotiveerd. Het woordje “nee” bestaat voor jou niet. Je zet je in voor anderen, hebt het overzicht, springt bij waar nodig en houdt alle touwtjes in handen. Je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en zet de verwachtingen van een ander boven de belangen van jezelf. Als de ander tevreden is, ben jij dat ook…
Maar de laatste tijd is dat niet meer zo… je hebt geen energie meer, bent constant moe en piekert je suf. De druk wordt te hoog, je emmer loopt over, je dweilt met de kraan open… Je wilt wel, maar je kan niet meer – burnout!

…komen steeds vaker voor…

Je bent niet alleen! Het aantal mensen met burnout symptomen en klachten gerelateerd aan burnout stijgt gestaag. Volgens cijfers van TNO hadden in 2018 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burnout klachten. Vaak zijn het niet de personen zelf maar mensen uit de directe omgeving die iemand op de burnout verschijnselen wijzen. De partner, vrienden of collega’s merken een verschil in gedrag. De gedreven medewerker en doorzetter is plotseling de structuur en het overzicht kwijt, kan “niets” meer aan en trekt zich steeds verder terug. Activiteiten zoals sporten, hobby’s en sociale contacten raken steeds meer op de achtergrond.

Aangezien de burnout verschijnselen sterk kunnen lijken op die van andere aandoeningen zoals depressie en bore-out komt het regelmatig voor dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt – met alle gevolgen van dien… want elke aandoening heeft een andere, onderliggende oorzaak en behoeft daarom ook een andere behandeling.

Zo verschillend en individueel als elk mens, zo verschillend zijn ook de burnout klachten. Als de druk te groot wordt en het stress systeem overbelast raakt, uit zich dit op de zwakste plek in het lichaam.
De een krijgt last van maag-darm klachten, de ander juist van zijn rug…

…zijn individueel en tweeledig…

Burnout symptomen zijn tweeledig, zij manifesteren zich zowel psychisch als fysisch.  Door een overbelast stress systeem raken lichaam en geest uit balans. Doordat iemand zich steeds minder happy voelt en het idee heeft voortdurend onder druk te staan, schieten beweging en sport erbij in. Hierdoor wordt minder endorfine aangemaakt en er ontstaat een vicieuze cirkel met als gevolg psychosomatische klachten.

Denk bij psychische burnout verschijnselen aan prikkelbaarheid zoals een kort lontje, negatieve gedachten, piekeren, zelftwijfel, nog harder werken, terugtrekken uit sociale kring, depressieve gevoelens en in zware gevallen zelfs paniek- en angstaanvallen

Als iemand door zijn karaktereigenschappen, zoals hoog verantwoordelijkheidsgevoel, steeds maar door blijft gaan en de eerste burnout symptomen negeert, zal uiteindelijk het lichaam ingrijpen en de persoon “stil zetten”. De last die iemand op zijn schouders draagt wordt te zwaar… letterlijk en figuurlijk.

Lichamelijke symptomen zijn o.a. slecht slapen, vermoeidheid, (lage) rugpijn, maag/darmklachten, hoofdpijn tot zelfs migraine en hartkloppingen.

…typische burnout verschijnselen…

Alhoewel een burnout zich op verschillende manieren kan uiten, zijn er we een aantal vaak voorkomende klachten.

Geestelijke burnout symptomen:

 • Besluiteloosheid
 • Angst- en paniekklachten
 • Geheugenproblemen
 • Concentratieverlies
 • Gevoelens van paniek
 • Agressie/Snel kwaad worden
 • Gevoelens van irritatie
 • Gevoel van machteloosheid
 • Opgejaagd gevoel
 • Neerslachtigheid
 • Wantrouwen
 • Lusteloosheid
 • Gevoelens van onzekerheid
 • Verslavingsgevoeligheid

Lichamelijke burnout symptomen:

 • Constante moeheid
 • Slapeloosheid
 • Gevoel van uitputting
 • Spierpijn
 • Nek- en schouderpijn
 • Maag- en Darmklachten
 • Hoge ademhaling
 • Vergeetachtigheid
 • Geen of weinig zin in seks
 • Snel ziek
 • Hoge hartslag
 • Hoge bloeddruk

…belangrijk verschil met depressie, overspannen, bore-out…

Terwijl de symptomen op elkaar lijken, is er een groot verschil tussen burnout en depressie. Iemand met een burnout kan periodes van depressieve stemmingen en een gevoel van wanhoop of paniek beleven, maar is dan niet per definitie depressief. Ook de symptomen van overspannen en bore-out lijken in grote mate op de symptomen bij burnout maar hebben een andere oorzaak en daardoor ook een andere behandeling nodig. Het is cruciaal dat niet alleen de burnout verschijnselen maar juist de patronen en overtuigingen die tot de symptomen leiden, aangepakt worden. Een juiste en adequate diagnose is daarom van groot belang!

…burnout symptomen en wat nu…

Heb jij moeite met “nee” zeggen en je grens aangeven? Pieker je veel en vind je het lastig om prioriteiten te stellen en keuzes te maken? Heb jij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel? Ben je gevoelig voor verwachtingen en meningen die je worden opgelegd? Vind je het belangrijk wat een ander van jouw resultaat vindt?

Als het antwoord op de meeste vragen met ‘Ja’ kunt beantwoorden, dan heb je kenmerken van iemand die gevoelig is voor een burnout.
Het is dan verstandig om preventief met je patronen en overtuigingen aan de slag te gaan om een burnout te voorkomen.

…neem de burnout verschijnselen serieus…

Herken je naast deze karaktereigenschappen ook een aantal van bovengenoemde burnout symptomen dan heb je kans dat je al in een burnout zit.
Herkenning en erkenning zijn dan de eerste belangrijke stappen op weg naar herstel. Pas als je de burnout symptomen serieus neemt en eraan toegeeft, in plaats van steeds nog harder je best te doen, ontstaat er ruimte voor een behandeling.

Luister goed naar je lichaam en je gevoel en durf verder te kijken dan alleen de burnout verschijnselen.

Helaas zijn veel artsen geneigd alleen de symptomen te bestrijden door middel van medicatie bijvoorbeeld een pijnstiller of slaappilletje voor te schrijven. Dit werkt als een pleister op een botbreuk. Je ziet de burnout verschijnselen niet meer, maar het probleem is niet verholpen.

…er is hoop!

Je gevoeligheid voor een burnout kun je met goede hulpverlening onder controle krijgen en zelfs voorgoed elimineren. Door niet alleen de symptomen bij burnout te bestrijden maar in de diepte de oorzaak aan te pakken, is de kans op terugval nihil. Met een specialistische, multidisciplinaire aanpak, is een burnout een enorm cadeau en de kans eindelijk naar jezelf te kijken!
Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We zijn graag met je in gesprek om je vragen te beantwoorden.

Wil je weten of je een burnout hebt, doe dan de test.

Vind je weg op onze site

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs

Stilstand… is vooruitgang!

Stilstand… is vooruitgang!

De natuur, die ons een les leert. Corona.... Het virus treft ons allemaal. Of het nu is omdat je er daadwerkelijk ziek van bent geworden. Of nog erger, dat je iemand hebt verloren. Of omdat je door het Corona virus thuis hebt moeten werken. Je zaak dicht hebt moeten...

Lees meer
Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Vanaf 16 maart 2020 is het definitief: de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen gaat van 130 naar 100 km/uur.
Niet alleen op de snelweg maar ook in het (bedrijfs-) leven zitten veel mensen met plankgas op de linker baan…

Lees meer
Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd...

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken