Burn-out Symptomen

Wat zijn de verschijnselen bij burn-out?
Meestvoorkomend: paniekaanvalWat te doen?

Heb jij burn-out klachten?

check of je een burn-out hebt

Burn-out Symptomen

Lees er hier alles over

burn-out symptomen

Herken jij je hierin?

De symptomen bij burn-out

Je bent constant moe. Je hoofd voelt vol en wattig. Helder nadenken wordt steeds lastiger. Je geheugen lijkt wel een zeef. Er hoeft maar iets te gebeuren en je ontploft. Je hebt het gevoel dat je van alles moet, maar het lukt niet meer. Sterker nog; deze tekst lezen, is al een hele opgave voor je. Voor je gevoel verlies je de grip over je leven…

Symptomen op tijd signaleren, voorkomt erger

De symptomen bij burn-out herkennen is belangrijk. Je blijft anders doorgaan, waardoor het alleen maar erger wordt. En dan kan je lichaam uiteindelijk behoorlijk ingrijpen. Door bijvoorbeeld een paniekaanval of letterlijk niet meer uit je bed kunnen komen. Dus hoe eerder je door hebt dat je tegen jezelf aan loopt, hoe beter.

“Hoe ik uit het diepe dal van de burn-out kwam…”

quote“Ik was iemand, die altijd gedreven was en gemotiveerd. “Nee” bestond niet voor mij. Ik ben positief ingesteld. Altijd denkend in mogelijkheden en opties. Ik zie normaal gesproken kansen. Heb me jarenlang ingezet voor anderen. Mijn kracht was dat ik de controle had over zaken, het overzicht. Ik had alle touwtjes in handen en voelde me verantwoordelijk. Dat gaf me ook een goed gevoel over mezelf. En toen kwam de klap: het lukte ineens niet meer. Ik kon op een dag gewoon niet meer opstaan uit mijn bed. De druk werd te hoog. De emmer liep over. Het was, achteraf gezien, dweilen met de kraan open. Ik wilde wel, maar kon niet meer – ik had een burn-out! Waar ik achter kwam, is dat de verwachtingen van een ander belangrijker waren dan mijn eigen belang. Sterker nog, ik stond er niets eens bij stil. Het gaf juist voldoening om de ander tevreden te zien met wat ik had gecreëerd. Dankzij de coaching en begeleiding van de coaches van AANDACHT kwam ik uit dit diepe dal. Ik sta nu anders en veel meer vanuit mijzelf in het leven.”

Vertoon jij symptomen van burn-out?

– Het gevoel constant AAN te staan
– Last van een kort lontje
– Verlies van controle
– Moeite met helder nadenken
– Continu moe

Deze signalen geeft je lichaam om je iets duidelijk te maken: Je bent te ver gegaan met jezelf. En eigenlijk is dat goed nieuws. Deze symptomen zijn een uiting van een burn-out. En dat is gewoon te behandelen.

De sleutel naar jouw oplossing om hier uit te komen, is ontdekken waarom je in deze situatie terecht bent gekomen.

Een veelvoorkomend symptoom bij burn-out: Een paniekaanval

Wat wij veel zien, is dat mensen met een burn-out last hebben van paniekaanvallen. Terwijl je dit nog nooit eerder hebt gehad. Wees gerust, geen paniek: je lichaam reageert vanuit een overbelast stresssysteem. Een paniekaanval is niet anders dan een reactie van je brein, die in de veiligheidsmodus gaat. En wat is dan een hele logische en natuurlijke reactie? Je gaat situaties, waarin je dit gevoel ervaart, uit de weg. De vraag is: Is mijn probleem ook daadwerkelijk opgelost door de supermarkt voor altijd te vermijden?

Medicatie bij burn-out…

Reguliere zorg reageert op dit fenomeen met het voorschrijven van medicatie zoals Citalopram of Oxazepam. En dat is helemaal niet nodig. Je onderdrukt het verschijnsel. Je probleem is er niet mee opgelost. Eigenlijk brengt het je nog verder in moeilijkheden. Want wist je dat deze medicatie onder de opiaten valt. En dus net zo verslavend zijn als heroïne? Medicatie nemen of situaties vermijden; het is niet de oplossing. Je hebt een behandeling nodig, die de oorzaak wegneemt.

symptomen bij burnout

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden

Welk effect hebben symptomen van een burn-out op je?

Burn-out symptomen zijn tweeledig, zij manifesteren zich zowel mentaal als fysiek.  Bij een burn-out heb je last van een overbelast stress systeem. Daardoor raken lichaam en geest uit balans. Je voelt je niet echt meer blij en gelukkig. Weinig tot geen energie. Terwijl je normaal gesproken altijd gedreven en enthousiast bent. Voor je gevoel sta je continu onder druk.

Haal jij nog voldoening uit datgene wat je doet?

Wat je niet in de gaten hebt, is dat je teveel cortisol aanmaakt. Dit hormoon heeft een negatief effect op de aanmaak van endorfine. Juist dat hormoon, dat je nodig hebt, om serotonine aan te maken: je natuurlijk gelukshormoon.

Wat weinig mensen zich realiseren, is dat ze al langere tijd niet meer de voldoening halen uit datgene wat ze doen. En laat dit nou net hetgeen zijn, waar de balans in jezelf mee staat of valt. Daarom ligt in onze behandeling hier de focus op.

Je belangrijkste focus op beter worden van een burn-out

Voldoening voelen: je levenselixer

Voldoening halen uit de dingen, die je doet, is de voeding voor het hormoon endorfine. Voldoening is: plezier, enthousiasme, positieve energie. Wat voor jou belangrijk is om je te realiseren, is dat endorfine op twee verschillende manieren wordt aangemaakt. Door in beweging te zijn. En door voldoening te halen uit de dingen, die je in je dagelijks leven doet. En dat hoeft niet alleen werk gerelateerd te zijn.

Voldoening zorgt voor de aanmaak van endorfine

Te weinig endorfine in je systeem brengt een kettingreactie teweeg. Waardoor je uiteindelijk niet meer lekker in je vel voelt. Aandacht voor gezonde voeding, leuke dingen doen, hobby’s, in beweging zijn, sporten, sociale interactie etc. wordt steeds minder. Waardoor er nog minder endorfine wordt aangemaakt. En het effect is een neerwaartse spiraal.

burn-out symptomen

De belangrijkste vraag is: Waarom voel je geen voldoening meer?

Wat is er gebeurd in jouw leven, waardoor je in deze situatie bent gekomen. Welke overtuigingen zorgen ervoor dat je eigenlijk meer de focus legt op je omgeving dan op jezelf. En voor iedereen is de oorzaak waarom je in een burn-out terecht bent gekomen, anders. Een standaard behandeling werkt daarom niet. De focus moet liggen op het WAAROM. Dat is ingang naar de oplossing die jij uit jezelf kunt halen. Naar de verandering, die ervoor gaat zorgen dat je beter wordt.

Gevoelig voor burn-out

Burn-out symptomen beginnen vaak met vage lichamelijke en psychische klachten…

Doordat je te weinig endorfine aanmaakt en teveel cortisol ontstaat er een domino effect op je hormoonhuishouding. Met als gevolg: vage psychosomatische klachten. Lichamelijke klachten, die niet echt te verklaren zijn. Symptomen, waar je nog nooit last van hebt gehad. En dat is goed nieuws. Hoewel in de reguliere zorg jouw klachten passen binnen de DSM-V, betekent dit niet dat je een stoornis hebt. Je hebt ‘gewoon’ last van een burn-out. En dat is al lastig genoeg.

Depressie, overspannen, angststoornis, sociale fobie of burn-out…

Burn-out symptomen of een psychische stoornis

Een burn-out kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Als een angstaanval, een gevoel van wanhoop, een paniekaanval, depressieve gevoelens etc. De werkwijze vanuit psychologie en psychiatrie is om naar het symptoom te kijken en daarop een behandeling in te richten. Je krijgt dan diagnoses te horen als depressie, angststoornis, aanpassingsstoornis. Zelfs een sociale fobie hebben wij al als alternatieve diagnose voorbij zien komen. En helaas, dan wordt er ook heel gauw medicatie voorgeschreven. Anti-depressiva, Citalopram, Oxazepam, slaapmedicatie etc. Terwijl een symptoom gewoon een uiting is van een overbelast stresssysteem. Je hebt geen psychische stoornis. Je lichaam heeft een boodschap voor je en het wordt tijd dat jij er naar luistert. En dat kost tijd en de bereidheid van jou om te graven in je eigen DNA structuur: wie ben ik?

Stel: je situatie lijkt uitzichtloos. Dat roept depressieve gevoelens op. Het is dan een hele logische reactie om te proberen dit gevoel zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Vraag jezelf af: Is mijn probleem ook daadwerkelijk opgelost als ik voor altijd anti-depressiva slik?

Symptomen vertellen een boodschap

Wat het ook is, waar je last van hebt: de sleutel tot herstel en beter worden, ligt in het vinden van de oorzaak: waarom reageert mijn lichaam op deze manier? Waarom voel ik mij zoals ik me voel? Wat je van je hulpverlening mag verwachten, is dat ze in staat zijn om jou te helpen in het vinden van antwoorden op deze vragen. En voor iedereen is dit een unieke zoektocht, die verder gaat dan het aanleren van een trucje (cognitieve gedragstherapie). We zijn een product van onze opvoeding en onze ervaringen. Dus wat heb jij meegemaakt in je leven, waardoor je doet wat je doet. En past dat eigenlijk wel bij wie je nu wilt zijn?

Burn-out geen cognitieve gedragstherapie

Je hebt een burn-out: dat is goed nieuws!

Een burn-out is gewoon te behandelen

Je hebt last van een burn-out. En dat is gewoon te behandelen. Zonder medicatie. Zonder langdurig sleepende trajecten. ​Wat jij nodig hebt, is een passende behandeling. Een specialist, die actief met je aan de slag gaat en doordringt tot de kern. 

Een specialist met aandacht voor jouw uniekheid

Kies je voor ons, dan kies je voor een gespecialiseerde behandeling van burn-out en persoonlijke ontwikkeling. Daarin leveren we maatwerk. Een burn-out is persoonlijk. Voor iedereen is de oorzaak anders. Ondanks dat de burn-out symptomen op elkaar lijken.

Je hebt last van jezelf; en dat is op te lossen!

Waar je last van hebt, zijn je patronen. Waardoor je over je grens heen gaat. En dus uitgeput bent geraakt. De kunst is om erachter te komen welke patronen dit zijn. En vooral: waarom zijn ze ooit ontstaan?

Waarom doe je wat je doet?

De sleutel tot de oplossing van je burn-out ligt in het antwoord waarom je doet wat je doet. Door er achter te komen waarom deze patronen zijn ontstaan, kun je ze veranderen. En dit proces is voor iedereen uniek. Daarom vraagt een behandeling van burnout om flexibiliteit en maatwerk. Gericht op het individu. Die je helpt om jezelf beter te begrijpen. Zodat je vanuit inzicht tot verandering komt. Je moet dus aan de slag in de fundamenten van je ZELF.

Een burn-out geeft je de kans om te investeren in jezelf.
Wie loskomt van zijn patronen, staat sterker in zichzelf en flexibeler in het leven. Alleen dan blijf je altijd overeind.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Heb jij een burn-out?

Burn-out – Kenmerken

Burn-out; je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Je hoeft de krant maar open te slaan of op social media te kijken voor dagelijkse artikelen, tips en nieuwe weetjes over dit onderwerp. Volgens de Arbobalans 2018 ervaren inmiddels 16% van de werknemers burn-out klachten. Het aantal mensen met burn-out symptomen nemen de laatste jaren alleen maar toe. Door het gevoel van constant beschikbaarheid, toenemende werkdruk, bovenop de maatschappelijke druk vanuit privé leven en social media, raken steeds meer mensen burn-out. Het is daarom erg belangrijk om de burn-out symptomen te herkennen en op tijd in te grijpen.

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!