Burnout symptomen; hoe herken je ze?

Burnout symptomen…

Niet alles wat je voelt en ervaart hoeft meteen te betekenen dat je een burn-out hebt. Een bepaalde mate van werkstress is normaal en soms zelfs fijn. Wordt deze echter te hoog of houdt het te lang aan, dan gaat je lijf signalen afgeven.

 

…dit zijn de signalen bij burnout…

Burnout symptomen bouwen zich langzaam op. Een burnout heb je niet van de ene op de andere dag. Daar gaat meestal een periode van enkele maanden tot soms zelfs jaren aan vooraf. Helaas heb je het niet altijd zelf in de gaten. Vaak is het je directe omgeving, die je bewust maakt.

Burnout Symptomen: onderstaande opsomming is min of meer in chronologische volgorde:
Je ervaart /hebt een hoge werkdruk en bent daardoor snel geïrriteerd. Steeds  sneller wordt je boos en je voelt je soms onmachtig. Je concentratie gaat naar beneden en je kunt je moeilijk tot zaken zetten. Er komt steeds minder uit je handen. Voor je gevoel krijg je het allemaal niet meer geregeld. Je omgeving ervaart je als prikkelbaar en steeds minder toegankelijk. Steeds vaker slaap je slecht, bent je vroeg wakker en je gedachten blijven malen over allerhande zaken. Zin om ‘leuke’ dingen te doen, wordt steeds minder. Je hebt steeds minder energie en je voelt je vooral erg moe.

Herken jij jezelf hierin? Check dan ook of je naast deze burnout symptomen ook last hebt van de lichamelijke klachten, die bij burnout horen.

 

…een burnout is iets heel anders dan overspannen of depressie.

Er zit een groot verschil tussen burnout, overspannen en depressie. Niet alle hulpverleners kunnen het onderscheid hierin maken. Zelf bewust zijn van het verschil zorgt ervoor dat je kunt kiezen voor de juiste behandeling.

Heb ik een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Ik heb hulp nodig

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Burn-out bestrijden – pak het probleem bij de wortel

Burn-out bestrijden... Het bestrijden van burn-out is als het verwijderen van onkruid. Stel je voor je loopt in een prachtige tuin. De tuin staat vol met mooie bomen en struiken, bloeiende planten en het ruikt er heerlijk. Terwijl je door de tuin loopt en geniet, zie...

Lees meer

Solliciteren tijdens burn-out en veranderen van baan

Solliciteren tijdens burn-out...Stel je voor, je zit thuis met een burn-out. De (werk-)druk werd te hoog.  Je kan niet meer. Maar je wilt zo graag door. Dus bedenk je je: " Wellicht is veranderen van baan de oplossing." Bij een andere werkgever, met andere collega's...

Lees meer

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out werkt niet, en toch wordt het regelmatig voorgeschreven... Ruim 1 miljoen mensen slikt antidepressiva, dat staat in een artikel van de Volkskrant uit 2017.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per...

Lees meer