Je hebt een burn-out? Wat een cadeau!

Sneller, sneller, sneller en het liefst allemaal perfect – dat is de tijdgeest van tegenwoordig. Het mooie, nee zelfs perfecte plaatje is het streven voor velen. Door sociale media, de baas en het gezin voelen wij een constant beroep op onze beschikbaarheid. Het leven bestaat meer en meer uit moeten – wij worden geleefd. De cijfers liggen er niet om, steeds meer mensen lopen zichzelf voorbij.

Het resultaat: BURN-OUT! Velen durven er niet open voor uit te komen, aangezien het perfecte plaatje dan een deuk zou kunnen oplopen. Nog steeds heerst er een soort taboe op dit onderwerp, terwijl de fora en besloten facebook groepen overlopen met mensen die hun verhaal kwijt willen, ervaringen willen delen en eigenlijk met z’n allen roepen om erkenning.

…eindelijk de kans…

De diagnose burn-out lijkt op het eerste gezicht voor velen een ramp. Ze hebben gefaald. Kunnen de druk niet aan en doen onder aan collega’s. De normaal zo sterke doorzetter kan ineens niets meer en zit ziek thuis. Hoe moet het verder? Komt dit ooit nog goed? Op het moment dat iemand er midden in zit, lijkt het een hopeloze situatie. Maar een burn-out hoeft geen ramp te zijn. In tegendeel: een burn-out heeft altijd een betekenis. Het is een enorm cadeau!

…om naar jezelf te kijken!

Je moet hem alleen weten uit te pakken…. De burn-out zet je helemaal stil. Je kan en vooral moet even helemaal niets. Met behulp van de juiste therapie worden de kaarten opnieuw geschud. Je krijgt de kans om uit de molen van dagelijkse verplichtingen te stappen en stil te staan bij jezelf. Bij: Wie ben je? Waar sta je eigenlijk voor? Wat vind je belangrijk? Waarom doe je wat je doet? Door naar je eigen patronen en overtuigingen te kijken en bewust te worden van je belemmeringen, ontstaat ruimte voor jouw echte IK. Vanuit een ander perspectief ga je je leven opnieuw bekijken en bewuste keuzes maken. Je wordt dan niet meer geleefd door de ander, maar bepaalt zelf je eigen weg.

Als je hem goed weet uit te pakken is een burn-out een enorm cadeau!

Dit artikel is verschenen in het Spiegelbeeld Magazine.