Chronische stress…
Wanneer een gezonde mate van stress omslaat in chronische stress ligt een burnout op de loer.
We kennen het allemaal. Periodes in ons leven, waarin we net dat stapje extra moeten zetten. We staan allemaal wel eens in die ene file waar je nou net even geen rekening mee hebt gehouden en waardoor je kinderen niet opgehaald kunnen worden, wie moet er gebeld worden, hoe los ik dit op, en hoe moet dat met het eten… Sinds de oertijd is de mens in staat om met stressvolle situaties om te gaan. Sterker nog, we zijn er erg goed in, anders hadden wij nooit kunnen overleven…
Als mens hebben we een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het zorgt er voor dat we in beweging blijven. Het zorgt voor inspiratie, persoonlijke groei. Het geeft ons een gevoel van nut. Met stress is dus op zich niets mis.
…als je altijd “aan” staat…
Terug naar de oertijd… waar je te voet, gekleed in een warme vacht en enkel gewapend met een speer op jacht bent naar een mammoet. Terwijl jij door het gras sluipt, sta je ineens oog in oog met een sabeltandtijger. Nu gaat het om leven en dood! Je lichaam ervaart stress en reageert erop door adrenaline en noradrenaline aan te maken, waardoor je hartslag en bloeddruk omhoog en de spijsvertering omlaag gaan. Je bent volledig alert en kunt optimaal reageren. Je zit in de “vecht of vlucht modus” – alles is gericht op overleven! Je lichaam zorgt ervoor dat je boven je eigen kunnen uitstijgt en uitzonderlijk goed, op de volle 100%, kunt presteren.
Je gaat het gevecht aan, want natuurlijk win je van deze sabeltandtijger. Als het gevecht over is, normaliseren zich de lichamelijke processen weer. Het gevaar is voorbij. Je hartslag zakt en je spijsvertering komt weer op gang…
…ligt een burnout op de loer…
De sabeltandtijger is uitgestorven. Het gevaar van dit soort confrontaties met de natuur hebben wij tegenwoordig niet meer. Het fenomeen stress is echter gebleven. Kerst bij de schoonouders of het afronden van een belangrijk project op het werk zijn niet levensbedreigend, maar zorgen voor dezelfde lichamelijke stressreacties. Wist je dat?
Korte momenten van stress zijn voor ons lichaam geen probleem. Als we echter een constante druk en beschikbaarheid ervaren, wordt het chronische stress. Het lichaam is dan voortdurend in een “vecht of vlucht modus“. Waardoor de lichamelijke processen verstoord worden. Dit is ook terug te zien in de typische lichamelijke klachten bij burnout, zoals maag-darmklachten, rugklachten, angstaanvallen en hartkloppingen. Dit geeft ook meteen het verschil aan tussen overspannen en burnout. Bij kortstondige stress kan iemand tijdelijk overspannen raken. Het is op dat moment even teveel. Door rust te nemen en de stress te reduceren, herstelt het lichaam en kan diegene weer normaal functioneren. Bij burnout is rust nemen niet meer voldoende. Je bent dan te lang met een net iets te zware rugzak doorgelopen.
Stress ervaart iedereen anders. Bepaalde karaktereigenschappen, zoals het gevoel constant beschikbaar te moeten zijn, een hoog verantwoordelijkheids- en plichtgevoel, zorgen ervoor dat iemand chronische stress ervaart. Het lichaam is dan niet meer in staat om uit te rusten en zijn processen te normaliseren, met als gevolg…een burnout.
..tenzij je op tijd ingrijpt!
Chronische stress komt niet alleen voor op de werkvloer. Ook privé situaties kunnen leiden tot overbelasting en een ongezonde mate van stress. Kom je niet meer tot rust en voel je je constant opgejaagd? Wordt alles je te veel en voelt het alsof er geen einde in zicht is? Dan heb je wellicht te maken met chronische stress. Het kan ook zijn, dat anderen de symptomen herkennen en jou daarop aanspreken of dat jij de kenmerken bij iemand anders waarneemt. Vaak is het de omgeving, die de signalen van chronische stress of burnout klachten ziet en je ervan bewust maakt. Belangrijk is dan dat er snel ingegrepen wordt, voordat iemand omvalt met een burnout.
Waarom en wat iemand als chronische stress ervaart is heel verschillend. Het heeft te maken met persoonlijke overtuigingen en gedragspatronen. Met behulp van onze stress gespecialiseerde coaches wordt jij je bewust van dit soort patronen, leer je ze doorbreken en kom je dichter bij je pure zelf.
Aan jouw de keuze, doorgaan met stress vermijden of leren je stress te verslaan.
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties