Cognitieve gedragstherapie bij burn-out

Behandeling

TNO maakte de arbobalans 2018 bekend. Bijzonder opvallend: de burn-out cijfers blijven stijgen. In de laatste 10 jaar is het aantal medewerkers met burn-out klachten met bijna 5% gestegen tot 16,1% van de beroepsbevolking. Een adequate therapie bij burn-out met duurzaam resultaat en een snelle re-integratie zijn daarom van uiterst belang!

Burn-out, een psychische stoornis?

De wachtlijsten voor een therapie bij burn-out zijn vaak enorm lang. Behandelcentra, die gericht zijn op psychische stoornissen (depressie, angststoornis, etc.) behandelen, onterecht en op basis van frauduleuze diagnoses, burn-out. Hierdoor worden de wachtlijsten bij deze centra enorm lang, want wie wil nu niet dat de therapie bij burn-out door de zorgverzekering vergoed wordt? De wachttijden lopen dan al snel op tot meerdere maanden. Daarnaast wordt ook de wachtlijst voor patiënten met “echte” psychische stoornissen langer en langer. Met alle gevolgen van dien! Hoeveel verwarde personen zijn er deze maand op straat gesignaleerd?

Cognitieve gedragstherapie…

Veel GGZ instellingen en reguliere therapeuten werken met cognitieve gedragstherapie bij burn-out. Deze therapie is een combinatie uit gedrags- en gesprekstherapie, waarbij de cognities (herinneringen, opvattingen, kennis, fantasie) van de cliënt centraal staan. De theorie achter deze behandelmethode is, dat men niet ongelukkig wordt door de gebeurtenis zelf, maar door de “gekleurde bril” waarmee de cliënt ernaar kijkt. De gedachte, emotie en het gedrag, die volgen op een prikkel worden tijdens de therapie geanalyseerd en de therapeut geeft tips en voorstellen hoe men in de toekomst anders op dezelfde prikkel kan reageren. Je krijgt letterlijk te horen wat je zou moeten doen. De vraag is of je zit te wachten op de tips & tricks van een ander als het om jouw leven gaat.

…opgelegd gedrag volgens een strak protocol…

De verandering wordt bij cognitieve gedragstherapie bij burn-out van buitenaf “opgelegd” en ligt in de oppervlakte structuur. Het is als het aanleren van een kunstje. Als dit gebeurt, dan moet je zo reageren…. Marloes Lamers, coach bij Burn-out Herstel & Preventie Centrum AANDACHT ziet hierin een valkuil: “Onze natuurlijke reactie op opgelegd gedrag is weerstand, want we weten niet waarom we het ‘nieuwe gedrag’ moeten vertonen als we niet het gevoel hebben dat dit uit onszelf komt. Onder druk verval je dan automatisch in bekend gedrag, je oude patroon.”
Een ander probleem bij cognitieve gedragstherapie bij burn-out is dat de therapeut vanuit zijn eigen wereldbeeld en overtuigingen handelt. Verder werken GGZ instellingen, om aan de eisen van de zorgverzekeraars te voldoen, met strakke protocollen. Hierbij staat vastgelegd hoe vaak een gesprek mag plaatsvinden en hoe lang het mag duren. De therapie wordt stap voor stap volgens dit protocol doorlopen en duurt daardoor weken tot maanden.

…of ga je zelf ontdekken wat je nodig hebt.

“Elk burn-out is uniek! Daarvan zijn wij overtuigd.” vertelt Marloes Lamers. “Daarom is ook onze therapie bij burn-out voor iedere cliënt uniek.”
Bij AANDACHT hanteren zij geen strak protocol, maar werken de coaches met een 8-stappenplan, dat voor ieder cliënt individueel vorm wordt gegeven. Zij dagen de cliënt uit, om naar de kern van zijn overtuigingen te gaan. De diepte structuur, waar de verandering moet plaatsvinden om vanuit jezelf tot ander gedrag te komen. Hierbij leggen de coaches de verantwoordelijkheid bij de cliënt. Zij reiken geen tips aan, maar stellen de juiste vragen, waardoor de cliënt zelf bewust wordt van zijn belemmerend gedrag en achterliggende overtuigingen.

Marloes legt uit: “We komen niet met iets uit een boekje, maar maken je bewust, zodat je zelf de verandering kunt creëren.”  Door de unieke combinatie van intern verblijven in het Burn-out Herstel Centrum van AANDACHT op “Hoeve de Linde” , halen zij de cliënt uit zijn bekende omgeving, de dagelijkse sleur en drukte. Hierdoor valt de cliënt volledig terug op zichzelf. Een bewegingsdeskundige gaat met de cliënt fysiek aan de slag, om de lichamelijke oorzaak van het burn-out aan te pakken. Deze unieke multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat de coaches van AANDACHT snel naar de oorzaak van het probleem “doorpakken”. Een burn-out hoeft daardoor geen maanden te duren. De ervaring is dat alle cliënten al na twee midweken intern zichzelf in staat voelen om met de re-integratie te starten.

“In alles wat we doen gaan we terug naar de essentie. Daar ligt de sleutel tot inzicht en verandering!” (Marloes Lamers)

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!