Burnout of overgang…
Diagnose burnout en de gevolgen als artsen de symptomen niet herkennen… In de afgelopen weken stond veel geschreven in de media over de grote verwarring van burnout- en overgangsklachten. Het blijkt dat veel vrouwen op basis van de symptomen een verkeerde diagnose krijgen en vervolgens onterecht en langer dan nodig ziek thuis zitten. De speciaal opgerichte arbodienst “Healthy Women” ondersteunt deze vrouwen. Maar het begint natuurlijk bij de juiste diagnose…en die blijkt voor veel huis- en arboartsen moeilijk. Juist als het om burnout gaat.
…de juiste diagnose ‘burnout’…
Bij de diagnose burnout gaat er veel mis. Wij herkennen hierbij twee scenario’s:
1. Iemand heeft een burnout, maar krijgt een andere diagnose
We hebben er al vaker over geblogd: wij maken regelmatig mee, dat (huis)artsen en/of zorginstellingen bewust op een burnout een ander “label” plakken. Om op deze manier alsnog de kosten te kunnen declareren bij de zorgverzekering. Terwijl algemeen bekend is dat burnout niet in de DSM-5 is opgenomen en dus ook niet vergoed wordt door de zorgverzekering. De NZa is al langere tijd bezig dit soort frauduleuze declaraties aan te pakken. Steeds meer grote klinieken worden op de vingers getikt of moeten zelfs hun deuren sluiten.
2. Iemand heeft bepaalde klachten en krijgt de diagnose ‘Burnout’
Bij symptomen van vermoeidheid, stress en niet lekker in je vel zitten, wordt al snel geroepen: “burn-out”. Volgens gynaecoloog Van Dijken op Linda.nl “[…] is burn-out een soort verzamelnaam geworden voor als het niet goed met iemand gaat”. Zonder verder te kijken en andere dingen uit te sluiten, wordt al snel de diagnose ‘burnout’ gegeven.
De juiste diagnose burnout is van extreem belang! In beide gevallen leidt het niet erkennen/of herkennen van burnout tot een verkeerde behandeling. En daar is natuurlijk niemand mee geholpen.
…is van extreem belang!
Regelmatig diagnosticeren artsen, door onwetendheid of om een vergoeding van de zorgverzekering te krijgen, burnout als psychische stoornis in de vorm van aanpassingsstoornis, angststoornis of depressie. Dit heeft vaak ernstige gevolgen, zoals onnodig medicijnen gebruik, verkeerde behandeling (denk aan groepstherapie in verslavings- of revalidatieklinieken) en een jarenlange onterechte stempel! Dit kan je zelfs jaren later nog achtervolgen. Denk aan het aanvragen van een nieuw rijbewijs, een overlijdensrisicoverzekering of een AOV.
Maar hetzelfde geldt ook andersom. Iemand in de overgang heeft last van hormonale veranderingen, die zich zowel psychisch als fysiek manifesteren. Dan is er een andere behandeling nodig, dan een behandeling gericht op een burnout. Ook in dit geval hebben een verkeerde diagnose en behandeling nare gevolgen. De persoon voelt zich niet begrepen en kan vervolgens, door de psychische klachten, alsnog in een burnout terecht komen.
In het ergste scenario krijgt iemand met overgangsklachten onterecht de diagnose burnout en vervolgens de stempel depressie, om binnen de vergoeding van de zorgverzekering te vallen. En voor je het weet, zit iemand, die in de overgang zit, in een groepstherapie met suïcidalen en verslaafden…
In alle genoemde gevallen lopen mensen gevaar, onnodig lang ziek thuis te zitten. Het gemiddelde ziekteverzuim bij “burnout” is volgens arbo-online 242 dagen. Veel te lang, weten wij – aangezien personen dankzij de juiste behandeling al binnen enkele weken weer deel kunnen en willen nemen aan de samenleving en het werkleven. Want van onnuttig en doelloos thuis zitten is nog niemand gelukkig geworden.
Waar is de arts gebleven, die elke patiënt individueel bekijkt, de tijd neemt om door te vragen om te zien wat de patiënt daadwerkelijk nodig heeft. Elke hulpvraag verdient toch de AANDACHT?
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties