Mijn ervaring met AANDACHT:
“Ik heb mijn passie gevonden!”
Oscar* (34) uit Groningen, samenwonend en vader van een 2-jarige zoon, is vorig jaar uitgevallen met een burnout. Hoe hij dit beleefd heeft en wat zijn ervaringen zijn met Burnout Herstel Centrum Vaals, vertelt hij in deze blog.
Bore-out
Na zijn studie HEAO bedrijfseconomie werkte Oscar een aantal jaren als klantadviseur in de bank- en verzekeringsbranche. Helaas bleek dit een moeilijke branche als gevolg van internet en de opkomende crisis. Hierdoor waren er weinig doorgroeimogelijkheden en volgden de reorganisaties elkaar op. Helaas bracht een overstap naar een andere werkgever binnen de branche geen verbetering. Ook hier kon hij niet werken aan zijn persoonlijke groei en was er onvoldoende uitdaging. De vraag “Is dit wat ik wil?” kwam steeds vaker in hem op en uiteindelijk resulteerde de ontevredenheid en het tekort aan uitdaging in een bore-out. Samen met een psycholoog, zijn werkgever en de bedrijfsarts ging Oscar op zoek naar een oplossing.
Dit moet slagen!
Samen kwamen zij tot de conclusie dat een carrièreswitch verandering in de situatie zou brengen. Oscar ging een opleiding volgen en via via kwam hij terecht bij een grote werkgever, waar hij in januari 2016 aan de slag ging als Assistent Controller. Achteraf gezien had hij al tijdens het sollicitatiegesprek twijfels over de bedrijfscultuur en of de functie wel bij hem paste. Op dat moment was hij zo blij dat hij, met weinig relevante werkervaring aangenomen werd en iemand hem deze kans gaf, dat hij over zijn scepsis heen stapte.
Helaas kreeg hij gelijk. De inwerkperiode verliep moeilijk en was niet zoals toegezegd: er was weinig tijd, geen klik met zijn leidinggevende en hij kreeg moeilijk aansluiting bij zijn collega’s. Hij werd in het diepe gegooid… Het voelde alsof hij in drijfzand terecht was gekomen, waarin hij steeds dieper wegzakte. Oscar had van de carrièreswitch veel verwacht, maar voelde dat hij in hetzelfde gevoel terecht kwam als bij de vorige werkgever. Hij kwam niet verder, het lukte niet om het werk eigen te maken, vond weinig steun en vertrouwen bij zijn collega’s en raakte gedemotiveerd. Een moeilijke situatie voor een perfectionistische doorzetter, die dingen liever gister dan vandaag onder de knie heeft!
Toen hij in april voor de eerste keer vader werd van een zoon, werd het voor Oscar alleen maar zwaarder. Door de gebroken nachten kon hij op het werk niet de van zichzelf geëiste 120% leveren. Een nieuwe Controller op de afdeling gaf Oscar weer even meer vertrouwen in de toekomst, maar tegelijkertijd werden de druk die hij zichzelf oplegde en de negatieve spiraal steeds groter. Hij kon niet meer afschakelen, dacht alleen nog maar aan werken. “Ik wil dit, dit moet slagen” hield hij zichzelf voor. Dit is ruim een jaar zo doorgegaan, omdat het op sommige dagen ‘beter’ leek te gaan en dit hem hoop gaf. Inmiddels had hij hierover regelmatig gesprekken met een bedrijfsmaatschappelijk werker.
Burn-out
Toen hij na zijn zomervakantie terug kwam op kantoor, kon Oscar maar één ding denken: “Wat doe ik hier?” Hij ging met constante tegenzin naar het werk en op een ochtend op weg naar kantoor brak hij. Huilend ging hij naar kantoor en ook op zijn werkplek aangekomen kon hij de tranen niet tegenhouden. Hij was doodop! Oscar belde zijn vriendin en die vond dat het zo niet verder kon en dat hij naar huis moest komen!
De eerste weken ziek thuis sliep Oscar heel veel. Verder had hij schuldgevoelens en maakte zichzelf verwijten. Bij de bedrijfsmaatschappelijk werker en de huisarts vond Oscar een luisterend oor, maar beiden vermeden de diagnose burn-out. De huisarts stelde een regulier traject bij een psycholoog voor, maar dat had Oscar al een keer gevolgd en toch zat hij hier weer. Hij wilde dieper gaan, zocht meer dan slechts één gesprek per week. Via Google kwam hij terecht bij “Aandacht – hét burnout herstel centrum in Nederland”. Het concept, de multidisciplinaire aanpak en de intensiteit van het traject spraken hem aan.
Zorgplicht werkgever
Helaas was er weinig tot geen medewerking vanuit de werkgever en voelde hij zich niet serieus genomen. Bovendien had Oscar een aflopend contract , waardoor hem het gevoel bekroop dat zijn werkgever tijd wilde rekken om “makkelijk van hem af te komen”. Dit wekte in Oscar een strijdlust op. Hij wilde verder met zijn leven en re-integreren. Hierdoor kon hij de kracht vinden om regelmatig achter de laptop te kruipen om zich te verdiepen in de wet- en regelgeving rondom burnout. Uiteindelijk volgde een pittig gesprek met een HR medewerker en zijn leidinggevende. Toen zij voorstelden een intern traject bij de bedrijfsmaatschappelijk werker te volgen, wees Oscar hen op hun zorgplicht.
Aangezien burnout een erkende beroepsziekte is en zelfs in de Arbo-wet is opgenomen, is de werkgever medeverantwoordelijk voor het burnout herstel. Daarbij heeft de werknemer vanuit de WGBO (Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst) een vrije keuze in behandelaar én behandeling.
De bedrijfsarts gaf een positief advies richting de leidinggevende over het door Oscar voorgestelde hersteltraject bij Aandacht. Een week later bleek dat zijn werkgever uiteindelijk akkoord ging met de behandeling bij Aandacht, niet van harte, maar Oscar had zijn doel bereikt.
Burnout Herstel Centrum Aandacht
Het traject met de werkgever heeft helaas lang geduurd, maar toen er eenmaal een overeenkomst was bereikt, ging het snel. In november startte Oscar met zijn burnout herstel in Vaals. Hij verbleef twee keer één midweek intern en werd hierin geconfronteerd met zichzelf, zijn overtuigingen en patronen. Tijdens de eerste week bleek dat hij onbewust en enorme muur om zichzelf had opgebouwd. Daarnaast kwamen er zaken uit het verleden naar boven die veel meer impact op hem bleken te hebben dan hij zelf dacht. De multidisciplinaire aanpak van gesprekken en beweging, rust en het feit dat hij geen contact had met thuis/werk, dwongen hem om dichter bij zichzelf te komen en zich volledig op zijn herstel te focussen. De tweede week intern draaide vooral om de vraag: “Hoe nu verder?”
Waar is Oscar nu eigenlijk goed in? Waar wordt hij blij van? Via de Missie – Visie sessie kwam “strategie” naar boven. Vanaf dat moment vielen de puzzelstukjes voor Oscar op hun plaats…
Passie gevonden
Met zijn werkgever ging Oscar eind 2017 respectvol uit elkaar. In januari 2018 begon hij aan de opleiding voor makelaar. Iets wat hij al als tiener graag had willen doen, maar wat hem vanwege de toen slechte werkgelegenheid werd afgeraden. In het beroep van makelaar is strategie heel belangrijk! Oscar kon stage gaan lopen op het makelaarskantoor van een oud-collega om te zien of zijn beeld van het beroep overeenkomt met de werkelijkheid. Dit maakte hem alleen maar enthousiaster, dit was precies waar hij al die jaren naar op zoek was: zijn passie! Inmiddels is hij, naast zijn opleiding parttime werkzaam als Assistent Makelaar op een klein makelaarskantoor. Vol (zelf-)vertrouwen kijkt hij nu naar de toekomst.
“Aandacht heeft mij geholpen om het juiste spoor te vinden, waarmee ik weer het zelfvertrouwen heb om heuvels te bedwingen en onderweg te genieten van de wandeling die leidt naar de prachtige toekomst die voor mij ligt. – Ik heb mijn passie gevonden!”
*naam gewijzigd ivm privacy
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties