Groepstherapie bij burn-out

Behandeling

Groepstherapie bij burn-out: Therapie of lotgenoten contact?

Bij veel GGZ instellingen en therapeuten wordt er, om kosten te besparen, gewerkt met groepstherapie (groepsessies) bij burn-out. Dit is therapie in groepsverband, meestal met 8-10 deelnemers. De therapie duurt per sessie ca 1-2 uur. De deelnemers komen regelmatig, normaliter 1x per week bijeen. Aangezien burn-out niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar komen patiënten met behulp van een frauduleuze diagnose bij een GGZ instelling of therapeut terecht, waar zij aansluiten bij een groepstherapie bij burn-out.

…aan de slag met het probleem…

Samen met andere patiënten, vaak met hele andere diagnoses, worden de verschijnselen in een groepsessie besproken. Een therapeut let daarbij op dat iedereen regelmatig aan het woord komt. Een voor één mag iedereen zijn probleem, zoals depressieve gevoelens, angststoornis, verslaving en burn-out verschijnselen, op tafel gooien. De rest van de groep reageert hierop en geeft, vanuit eigen ervaring en empathie, advies. Een uurtje vliegt in een groep voorbij en het is maar de vraag of iedereen elke sessie aan de beurt kan komen. In onze ogen is dit geen therapie, maar een groepsgesprek.

…van een ander!

Het mooie aan groepstherapie bij burn-out is natuurlijk dat het kan leiden tot herkenning en erkenning van het probleem. Wellicht voelt iemand zich hierdoor niet alleen met zijn zorgen. Het kan echter ook leiden tot het ontkennen of weg-relativeren van het probleem. “Als ik dit hoor, stelt mijn probleem niets voor.” Met als gevolg dat iemand zichzelf wegcijfert en het eigen probleem niet meer serieus neemt. Mensen met burn-out hebben vaak een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel en zijn regelmatig heel zorgzaam. Hun probleem wordt door groepstherapie bij burn-out niet opgelost, maar juist gefaciliteerd, met het gevaar, dat zij zich de problemen van de ander persoonlijk aantrekken en deze willen oplossen, waardoor ze zichzelf wederom voorbijlopen.

Kortom, wat moet je als burn-out patiënt met de problemen van een ander? De gesprekken blijven gezien de groep en de tijd aan de oppervlakte en op het niveau van de verschijnselen. Of er, tijdens groepstherapie bij burn-out, voldoende aandacht is voor je eigen ontwikkeling is maar de vraag. Voor een duurzaam herstel is het noodzakelijk om de diepte in te gaan. Dit kan alleen in een individueel traject, waarbij de cliënt helemaal terugvalt op zichzelf.

Wil je herkenning voor je probleem en je ervaring uitwisselen met anderen? Pak dan een lekker kopje koffie en ga klagen op een burn-out forum, want….

Door te luisteren naar het probleem van een ander los je je eigen belemmering niet op! 

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!