Hardwell stopt- Hoe vast zit jij in je succes?

Nieuws, Opinie

Op 7 september maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd te gaan stoppen. Onder andere de druk van een vol tourschema werd hem te groot. Begin dit jaar werd de muziekindustrie op een harde manier bewust gemaakt van de enorme druk die dj’s ervaren door de zelfmoord van Avicii, die begin van het jaar “niet langer verder” kon vanwege de druk van het succes.

Hardwell stopt

Op facebook schrijft Hardwell dat hij als kind al heel ambitieus was en altijd 200% wilt geven. Binnen enkele jaren is hij uitgegroeid tot een van de meest succesvolle dj’s. Hij was twee keer op wereldtournee en werd twee keer uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Nu, op z’n 30ste, neemt hij, volgens zijn manager Anna Knaup, bewust “een stap terug”.

Groot succes…

Hardwell schrijft nu het leven te leiden dat hij altijd heeft nagestreefd. “Een leven gevuld met muziek, echte menselijke interactie en de vrijheid mezelf in de voor mij meest pure vorm uit te drukken”. Hij lijkt zijn doel bereikt te hebben. Maar de prangende vraag ‘Is dit het wel?’ komt zelfs bij de meest succesvolle dj naar boven. Geld; succes; roem; iedereen droomt hier toch van? Dus als je het hebt, dan moet je toch gelukkig zijn? Of zorgt het succes, de roem en het geld er juist voor dat je passie onder druk komt te staan. Het succes eist ook zijn tol. Hardwell ondervindt het aan den lijve en trekt aan de bel. Zijn eigen vrijheid en de menselijke interactie, waar hij zo vol voor ging, komt onder druk te staan van de hele machine die rondom hem ontstaan is om zijn succes ook te blijven faciliteren.

…leidt tot grote druk….

Marcel, Mastercoach bij Aandacht legt uit wat hem opvalt bij Hardwell en wat hij vaak ziet bij zijn cliënten: “Als je ambitie hebt en gedreven bent dan komt daar op een zeker moment succes uit. Heb je succes, dan leidt het ertoe dat je dingen anders moet organiseren.” Denk hierbij aan het aannemen van managers, administratie, planners, podiumbouwers, maar ook de immense verwachtingen van de fans. “Het draait dan niet meer om het muziek maken, maar om de hele machine, die eromheen is ontstaan, draaiende te houden.”

Een vicieuze cirkel ontstaat: “Succes kan dus leiden tot je eigen wurggreep, waarbij je steeds meer creëert om je heen, wat continue in leven gehouden moet worden.” Zelf beschrijft Hardwell het gevoel als “een rit in een achtbaan die nooit ophield.”

Wat is succes?

Volgens Marcel zijn veel mensen zich, op het moment dat ze ergens aan beginnen, niet bewust van de consequenties van hun potentieel succes. Het is daarom heel belangrijk al van te voren erbij stil te staan wat succes voor iemand betekent en wat diegene gelukkig maakt.

Marcel: “Wellicht heeft de zelfdoding van zijn collega dj Avicii, Hardwell getriggert om over zijn eigen situatie na te denken en zich af te vragen: is dit – een zware tourschema, deadlines, interviews en releasedatum’s – wel waar ik gelukkig van word?”
De cruciale vraag is volgens Marcel: “Wanneer is iemand eigenlijk tevreden en voor zichzelf succesvol, los van wat anderen daarvan vinden? Als je daarbij niet stilstaat, kan het zijn dat je vastloopt in je eigen succes!”

Persoonlijke groei

Gelukkig worden zich steeds meer succesvolle mensen, met behulp van coaching, bewust van de valkuil van hun succes en lijkt ook Hardwell op tijd een stap terug te zetten: “Er is nog zo veel dat ik wil delen met familie en vrienden, er zijn nog zo veel wegen die ik wil inslaan, maar door altijd maar Hardwell te zijn blijft er te weinig energie, liefde, creativiteit en aandacht over voor mijn leven als ‘normaal’ persoon.”

“Soms betekent een stap terug juist persoonlijke groei! Respect voor de keuze die Robbert heeft gemaakt.”

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!