Hardlopen burn-out – Je kunt niet weglopen!

Behandeling

Hardlopen tegen burn-out! Dit suggereerden vorige week verschillende media naar aanleiding van het  promotieonderzoek van Juriena de Vries.

Onderzoek hardlopen burn-out

Voor haar onderzoek naar de effecten van hardlopen bij burn-out klachten liet de Vries de helft van een groep van 100 werknemers en 100 studenten met burn-out klachten hardlopen. Dit gebeurde gedurende 6 weken, 3 keer per week, één uur lang in een rustig tempo. Alle deelnemers hadden in een vragenlijst aan het begin van het onderzoek aangegeven last te hebben van burn-out klachten zoals vermoeidheid. Na 6 weken bleek de groep van hardlopers niet alleen minder vermoeid te zijn, maar ook beter te slapen en zich beter te kunnen concentreren.

Als verklaring noemt de Vries: “Als je hardloopt, heb je afleiding – je denkt even nergens anders aan. Daarnaast voel je je fitter en daardoor ben je weerbaarder tegen stress. Door het rennen komen stofjes in je lichaam vrij die ervoor zorgen dat je je beter voelt.”

Hardlopen als medicijn?

Uit andere onderzoeken blijkt, dat steeds meer mensen in hun leven één of meerdere keren te maken krijgen met een burn-out. Ruim 40 procent van alle meldingen van bedrijfsartsen vorig jaar bestond uit burn-outklachten, meldt het Centrum voor Beroepsziekten. Hoe fijn en makkelijk zou het dus zijn, als je iedereen met burn-out gewoon kon laten hardlopen om van de klachten af te komen?

Je kunt niet “weglopen”

Volgens Marcel Rijntjes en Marloes Lamers van het Burn-out Herstel & Preventie Centrum AAANDACHT kun je van een burn-out niet “weglopen”. Hardlopen alleen helpt dus niet. “Wat er lichamelijk met je gebeurt bij een burn-out is vrij eenvoudig uit te leggen: de chemische processen in de hersenen raken uit balans waardoor er een kettingreactie ontstaat, die je lichaam ontregelt” legt Marloes uit. Lichamelijke activiteit zoals hardlopen maar ook wandelen, yoga, SRO etc. zijn een belangrijk onderdeel van de therapie.  Het helpt om bewust in het hier en nu te staan, het verstand tijdelijk “op nul te zetten”. Verder neem je tijd voor jezelf, wat vaak tekort komt bij burn-out patiënten. Zij gaan maanden, soms zelfs jaren alsmaar door, staan voor iedereen klaar, kunnen geen “nee” zeggen. Tijd voor zichzelf blijft daarbij nauwelijks of niet. Door te gaan hardlopen of bijvoorbeeld naar de yoga(les) of een mindfulness training te gaan komen deze mensen weer in contact met zichzelf en hebben ze een time-out van de dagelijkse drukte. Dit is zeker een verrijking en heeft een positieve uitwerking op de gemoedstoestand. Om een burn-out succesvol en langdurig te overwinnen is er echter meer nodig. Het probleem van een burn-out ligt dieper. Het komt voort uit ingesleten overtuigingen, denk- en gedragspatronen. Daarvoor kun je niet wegrennen! Daar zul je actief mee aan de slag moeten om die te doorbreken.

Gecombineerde aanpak

In de prachtige omgeving van Vaals in Zuid-Limburg hebben Marcel en Marloes, dé specialisten voor burn-out preventie en herstel in Nederland,  in de afgelopen jaren een uniek, multidisciplinair behandelcentrum opgericht. Binnen het individuele traject combineren zij verschillende methoden voor een snelle en succesvolle burn-outbehandeling. Hierin komen zowel “body” en “mind” aan bod. Als het bij de persoon past, vormt hardlopen onder begeleiding daar een onderdeel van.

8 Stappenplan

Het herstel volgt een 8 stappenplan. Door patiënten uit de situatie en hun gewende omgeving te halen vallen ze helemaal terug op zichzelf. Er is geen afleiding van buiten af, waardoor men automatisch weer dichter bij zichzelf en de eigen behoefden komt. Door middel van intensieve coachingsgesprekken wordt gekeken naar de oorzaak van de burn-out. Oude overtuigingen en gedragspatronen worden gespiegeld, situaties uit familie en/of werk nagebootst waardoor de cliënt tot nieuwe inzichten en zelfreflectie komt.

Een belangrijke onderdeel van dit proces is stap 5: Opbouw naar activiteit! 

Marcel: “Rustig aan doen bij een burn-out is juist datgene wat je niet moet doen. […] We zetten je dus ook lichamelijk aan het werk.” Dit gebeurt door middel van een 10.000 stappen doel. Hoe deze 10.000 stappen per dag bereikt worden, mag iedereen zelf beslissen.

Het Burn-out Herstel & Preventie Centrum heeft een bewegingsdeskundige in huis, die de cliënt, indien nodig, tijdens en na de burn-outbehandeling ondersteunt met een persoonlijk trainingsplan. Ook hierbij wordt gekeken naar de individuele behoefde en mogelijkheden.

Marcel Rijntjes: “We hanteren geen standaard, want iedereen is uniek. Je krijgt datgene wat bij jou als persoon past. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Deze persoonlijke en multidisciplinaire behandeling zorgt er al jaren voor dat het terugvalpercentage minder dan 1% is.”

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!