Lichamelijke klachten burnout; bewegen helpt

Lichamelijke klachten burnout…

Lichamelijke klachten burnout, zoals langdurige vermoeidheid, rugpijn, problemen met darmstelsel, duizeligheid en angstaanvallen zijn meestal de eerste verschijnselen waarbij iemand zich realiseert dat er iets aan de hand is. Helaas moet bij velen het lichaam het eerst vrijwel opgeven voordat er ingegrepen wordt en de symptomen en de situatie van burnout serieus genomen worden.

En wat doe je dan? Uiteraard wil je graag van die vervelende lichamelijke klachten af, want dan kan je gewoon weer door, toch? Door alleen op de lichamelijke klachten burnout te focussen, stel je een burnout weliswaar tijdelijk uit.

Vrijwel alle onderzoeken (incl. die van ons zelf) wijzen uit: bewegen bij een burn-out helpt! Echter; het is een valkuil om te denken dat je de burn-out kan voorkomen of genezen door enkel te bewegen of te sporten bij burnout.

…herstellen alleen in combinatie…

Het is de combinatie van het mentale stuk, je overtuigingen en patronen, en de beweging, die onze aanpak zo succesvol maakt. Het is van belang om niet alleen aan het mentale stuk aandacht te besteden, maar ook zeker aan de lichamelijke klachten burnout. Tal van behandelmethodes, gericht op het lichaam, zien we dan ook als paddenstoelen uit de grond schieten. Van hardlopen (met een coach?), yoga opleidingen, retraites, mindfulness, haptonomie tot lichaamsmassages. Het lijkt zo eenvoudig: ga bewegen, breng rust in je lijf en je bent van je burn-out af…

Wat klopt er niet:
De echte reden waarom je in een burnout komt, heeft nooit te maken met het feit of je wel of niet sport, beweegt of voldoende ontspant. In ons centrum zien wij regelmatig (top)sporters met een burnout. De stelling “Hoe meer je sport, hoe kleiner de kans op een burnout” is dus echt onzin.

Wat klopt er wel:
Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine, het stofje dat je lichaam nodig heeft om serotonine aan te maken: je natuurlijke antidepressiva. Zonder al te diep op de lichamelijk achtergrond in te gaan van de onbalans die een burnout in je hormoonhuishouding creëert, is het van belang om je te realiseren dat de aanmaak van endorfine tweeledig is. Je maakt enerzijds endorfine aan door te bewegen, anderzijds maak je het aan door voldoening te halen uit wat je doet. Je hoeft dus niet 5 kilometer te hardlopen om dit proces in gang te zetten.

Wil je echter beweging inzetten om de lichamelijke klachten burnout te genezen en om weerbaarheid bij stress te garanderen, dan vraagt dit om een gedegen plan van aanpak waarbij je deze wetenschap meeneemt.

…met de juiste begeleiding en coaching!

Dit betekent dat je therapeuten nodig hebt, die deze kennis ook in huis hebben en de focus hierop leggen. Onze multidisciplinaire aanpak is daarom zowel gericht op mentaal herstel, door middel van coaching, als ook op lichamelijk herstel, door middel van bewegingssessies. Daarbij gaat het dus niet om zomaar te gaan sporten en te hopen dat dit werkt, maar om een gedegen persoonlijk plan dat is afgestemd op jouw niveau en jouw lichamelijke klachten burnout. Hiervoor hebben wij in ons team een bewegingsdeskundige, die samen met jou gaat kijken wat jij nodig hebt. Alle vormen van beweging kunnen daarbij ingezet worden. Belangrijk is wat bij jou past – nu en vooral ook in de toekomst.

Onze kennis om je lichaam te activeren en in “genezing“ te zetten, helpt direct om lichamelijke klachten burnout weg te nemen. Door zowel inspanning als ontspanning krijg je weer de noodzakelijke energie terug en zal je lichaam weer de benodigde endorfine kunnen aanmaken om je dagelijkse druk en stress aan te kunnen.

Onze multidisciplinaire aanpak heeft dus ook altijd een deel wat puur op het lichaam is gericht. Daarbij gaat het erom zomaar te gaan sporten en te hopen dat dit werkt, maar om een gedegen plan van aanpak waarvan je ook in de toekomst profijt hebt.

Vind je weg op onze site

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Vanaf 16 maart 2020 is het definitief: de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen gaat van 130 naar 100 km/uur.
Niet alleen op de snelweg maar ook in het (bedrijfs-) leven zitten veel mensen met plankgas op de linker baan…

Lees meer
Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd...

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken