Klachten bij een burn-out
Welke lichamelijke klachten horen bij een burn-out? Onze aanpakBurn-out Symptomenburn-out: je lichaam grijpt in
Lichamelijke klachten burn-out
Lichamelijke klachten burn-out, zoals langdurige vermoeidheid, rugpijn, problemen met darmstelsel, duizeligheid en angstaanvallen zijn meestal de eerste verschijnselen waarbij iemand zich realiseert dat er iets aan de hand is. Helaas moet bij velen het lichaam het eerst vrijwel opgeven voordat er ingegrepen wordt en de symptomen en de situatie van burn-out serieus genomen worden.
En wat doe je dan? Uiteraard wil je graag van die vervelende lichamelijke klachten af, want dan kan je gewoon weer door, toch? Door alleen op de lichamelijke klachten burn-out te focussen, stel je een burn-out weliswaar tijdelijk uit.
Vrijwel alle onderzoeken (incl. die van ons zelf) wijzen uit: bewegen bij een burn-out helpt! Echter; het is een valkuil om te denken dat je de burn-out kan voorkomen of genezen door enkel te bewegen of te sporten bij burn-out.
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden
Herstellen van je burn-out: niet alleen lichamelijk
Het is de combinatie van het mentale stuk, je overtuigingen en patronen, en de beweging, die onze aanpak zo succesvol maakt. Het is van belang om niet alleen aan het mentale stuk aandacht te besteden, maar ook zeker aan de lichamelijke klachten burnout. Tal van behandelmethodes, gericht op het lichaam, zien we dan ook als paddenstoelen uit de grond schieten. Van hardlopen (met een coach?), yoga opleidingen, retraites, mindfulness, haptonomie tot lichaamsmassages. Het lijkt zo eenvoudig: ga bewegen, breng rust in je lijf en je bent van je burn-out af…
Fictie
De echte reden waarom je in een burnout komt, heeft nooit te maken met het feit of je wel of niet sport, beweegt of voldoende ontspant. In ons centrum zien wij regelmatig (top)sporters met een burnout. De stelling “Hoe meer je sport, hoe kleiner de kans op een burnout” is dus echt onzin.
Feiten
Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine, het stofje dat je lichaam nodig heeft om serotonine aan te maken: je natuurlijke antidepressiva. Zonder al te diep op de lichamelijk achtergrond in te gaan van de onbalans die een burnout in je hormoonhuishouding creëert, is het van belang om je te realiseren dat de aanmaak van endorfine tweeledig is. Je maakt enerzijds endorfine aan door te bewegen, anderzijds maak je het aan door voldoening te halen uit wat je doet. Je hoeft dus niet 5 kilometer te hardlopen om dit proces in gang te zetten.
Wil je echter beweging inzetten om de lichamelijke klachten burnout te genezen en om weerbaarheid bij stress te garanderen, dan vraagt dit om een gedegen plan van aanpak waarbij je deze wetenschap meeneemt.
Multidisciplinaire aanpak
De juiste begeleiding en coaching
Dit betekent dat je therapeuten nodig hebt, die deze kennis ook in huis hebben en de focus hierop leggen. Onze multidisciplinaire aanpak is daarom zowel gericht op mentaal herstel, door middel van coaching, als ook op lichamelijk herstel, door middel van bewustwording in beweging. Daarbij reiken we je ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken aan, zodat jij in staat bent om ook je lichamelijk herstel in gang te zetten. Op deze manier draaien we niet alleen de lekkende kraan dicht, maar gaan we ook op zoek naar het lek zelf.
Onze kennis om je lichaam te activeren en in “genezing“ te zetten, helpt direct om lichamelijke klachten burnout weg te nemen. Door zowel inspanning als ontspanning krijg je weer de noodzakelijke energie terug en zal je lichaam weer de benodigde endorfine kunnen aanmaken om je dagelijkse druk en stress aan te kunnen.
Hoe we jou helpen
AANDACHT voor...
Beter worden door je burn-out?
neem dan contact op
Hier staan wij voor
AANDACHT betekent...
Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.
Individueel
Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!
multidisciplinair
Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.
Herstel in de Alpen
Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.
op maat gemaakt
Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.
Hardlopen bij burn-out
Volgens Marcel Rijntjes en Marloes Lamers van het Burn-out Herstel & Preventie Centrum AAANDACHT kun je van een burn-out niet “weglopen”. Hardlopen alleen helpt dus niet. “Wat er lichamelijk met je gebeurt bij een burn-out is vrij eenvoudig uit te leggen: de chemische processen in de hersenen raken uit balans waardoor er een kettingreactie ontstaat, die je lichaam ontregelt” legt Marloes uit. Lichamelijke activiteit zoals hardlopen maar ook wandelen, yoga, SRO etc. zijn een belangrijk onderdeel van de therapie.