Selecteer een pagina

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Behandeling

Medicatie, zoals Antidepressiva, bij burn-out?!?

We vallen maar gewoon gelijk met de deur in huis. Heb je last van een burn-out, dan heb je de juiste hulp nodig. En niet een pilletje dat de symptomen onderdrukt.

Is kiezen voor medicatie bij burn-out de gemakkelijkste weg?

Het lijkt de makkelijkste weg; pilletje er in en dan gaat het wel weer over. In de praktijk, en ook wat wij aan onze tafel meemaken, blijkt dat je uiteindelijk verder van huis bent. Medicatie onderdrukt de verschijnselen, met als gevolg een volledige afvlakking van je gevoel. En dan ben je niet meer behandelbaar. Je hebt namelijk je emoties nodig om bij de oplossing te komen. Daarnaast realiseren veel mensen zich niet dat Antidepressiva verslavend is. Je kunt niet zo maar stoppen. Je moet er van af kicken. En dan kom je er achter dat fabrikanten van Antidepressiva totaal geen afkickschema aanbieden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de werking van Antidepressiva nooit echt daadwerkelijk is aangetoond…

Bijwerkingen: Lees de bijsluiter!

Medicatie, zoals Antidepressiva, hebben tal van bijwerkingen. Klachten kunnen zelfs erger worden. Bij jongvolwassenen tussen de 18-24 jaar, kunnen Antidepressiva tot een toename van suïcidaal gedrag leiden. Andere bijwerkingen en de contra-indicaties zijn o.a. misselijkheid, nervositeit, gevoelloosheid, prikkelbaarheid/agressie, seksuele stoornissen, verminderde hartwerking en gewichtstoename. Het AvroTros programma RADAR van 18-02-2019 maakte er een speciale aflevering over. Mensen, die in het programma aan het woord komen, vertellen over waanvoorstellingen, psychoses, hallucinaties, fysieke geweld tegen de partner tot zelfs een zelfmoordpoging. Een vrouw beschrijft dat zij helemaal niets meer voelde en daardoor “tot alles in staat” was.

Kans op terugval is groot

Het kan weken duren voordat een Antidepressivum begint te werken en het wordt aangeraden de medicatie, na herstel, nog 6-9 maanden te blijven slikken, om een terugval te voorkomen. Want, zodra je stopt met antidepressiva, is de kans groot dat sombere gevoelens weer terugkomen, omdat de oorzaak niet is aanpakt. Een goede afweging tussen ‘de kosten en de baten’ is daarom enorm belangrijk! Vraag aan je huisarts maar eens of hij zelf deze pillen zou slikken…

Meest voorgeschreven medicatie bij een burn-out: Antidepressiva

En toch wordt het zeer regelmatig voorgeschreven. Dan is het niet zo vreemd dat meer dan 1,2 miljoen mensen antidepressiva slikt, volgens een artikel van NRC uit 2017 en recentelijk een bericht op NU.nl.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking! Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per jaar maar zo’n 5 % van de volwassen bevolking depressief. Hoe kan het dat de aantallen niet overeenkomen? Om maar te zwijgen over het aantal  jongeren dat Antidepressiva neemt.

Een van de oorzaken is, dat antidepressiva niet alleen bij depressie, maar ook bij andere psychische aandoeningen ‘gewoon’ voorgeschreven worden. Alsof het een paracetamol is. Bovendien worden, aldus hoogleraar klinische psychologie Derksen (afkomstig uit het zelfde artikel), “De meeste psychofarmaca […] door huisartsen voorgeschreven. Die vragen niet altijd door. Terwijl officieel Antidepressiva alleen door psychologen voorgeschreven mag worden. We zijn gewend om bij een medisch of psychisch probleem te kijken naar Mediceren of Opereren. Buiten deze twee opties lijkt de medische wereld niet te kunnen denken. Als patiënt heb je slechts tien minuten voor een consult. En dan lijkt een burn-out al snel op een depressie. Terwijl “…een derde van de depressies na een paar maanden vanzelf overgaat…”  (bron). Je kunt je afvragen of er dan überhaupt sprake is van een depressie.

Een burn-out is géén depressie!

Het is daarom enorm belangrijk om een juiste diagnose te stellen en door te vragen! Burn-out en depressie zijn namelijk twee volledig verschillende ziektebeelden, al kunnen de symptomen op elkaar lijken.

Iemand met burn-out wil wel, maar kan niet, door gebrek aan energie.
Iemand met een depressie kan wel, maar wil niet, het leven is het niet waard.

Bij een burn-out kan de persoon nog wel van dingen genieten, waarbij iemand met een depressie alleen nog maar somber is, geen vreugde meer voelt en zich steeds meer terugtrekt uit het sociale leven.

Helaas zien wij in ons Burn-out Herstel & Preventie Centrum regelmatig dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld. Door onwetendheid of om een vergoeding van de zorgverzekering te krijgen. Zorgverleners en bedrijfsartsen, ze werken er allemaal aan mee en adviseren je dit ook nog te doen. De gevolgen hiervan zijn schrijnend. Iemand met een verkeerde diagnose krijgt een levenslange stempel en een inadequate behandeling. Vaak worden er ook, onterecht, medicatie voorgeschreven. En helaas zijn dat bij burn-out meestal antidepressiva. Voor je het weet, loop je compleet gedrogeerd rond. En gaat het leven volledig aan je voorbij.

Burn-out los je niet op met een pilletje

Burn-out ontstaat door een te hoge (werk)druk. In eerste instantie kan werkdruk een positieve uitwerking op het lichaam hebben. Houdt de stress echter te lang aan, dan raken de stoffen, die verantwoordelijk zijn voor de stressverwerking, in disbalans. Endorfine is een signaalstof, dat wordt aangemaakt als gevolg van lichamelijke inspanning, opwinding en werkt op het beloningssysteem. Bij een burn-out raken de leuke dingen, zoals sporten, sociale contacten etc, die zorgen voor het vrijkomen van endorfine, steeds meer op de achtergrond. Daardoor wordt er steeds minder endorfine aangemaakt. Tegelijkertijd reageert het lichaam op de voortdurende stress met de aanmaak van cortisol. Iemand ervaart steeds minder vreugde door het lage gehalte van endorfine en het lichaam moet steeds meer cortisol aanmaken om nog met de stress te kunnen dealen.

Een te hoog cortisol gehalte heeft een negatieve invloed op de aanmaak van serotonine. Et voilà! Er ontstaan depressieve gevoelens… De oorzaak hiervan is, in tegenstelling tot een echte depressie, redelijk eenvoudig te verhelpen. Zonder medicatie!

Wat helpt wel? Adequate hulp!

Door de cliënten weer letterlijk in beweging te zetten, wordt er weer meer endorfine en minder cortisol aangemaakt. Het lichaam ervaart minder stressklachten. Tegelijkertijd is jezelf mentaal in beweging zetten nodig. Door zelfreflectie. Door op zoek te gaan naar jouw onderliggende overtuigingen, die geleid hebben tot het gedrag, dat ervoor heeft gezorgd dat je in de burn-out terecht bent gekomen. Jouw WAAROM. Bij ons leer je niet om stress te voorkomen. Je leert om er anders mee om te gaan. Waardoor gevoel en verstand weer in balans komen!

Aan jou de keuze: pak je een pilletje of pak je het probleem aan

Bekijk ook:

Pak je probleem bij de wortel | Onze unieke burn-out behandeling
Het gevolg van verkeerde labels | Burn-out is geen psychische stoornis

Neem contact met ons op

1 Reactie

  1. Marleen Gielen

    Prachtige tekst! Ik pak het probleem aan! No pulls!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *