Mindfulness bij burn-outklachten

Behandeling

Mindfulness bij burn-out klachten

Het verzacht tijdelijk…

Het is het eind van het jaar en de zorgverzekeraars zijn druk bezig om nieuwe klanten te werven. VGZ adverteert dit jaar met mindfulness bij burn-outklachten. In het aanvullend pakket is een 8-weekse mindfulnesstraining opgenomen, waarvan klanten met burn-outklachten gebruik kunnen maken. Deze mindfulness bij burnout cursussen vinden 1x per week plaats en worden, meestal, in groepsverband gegeven.

“Een leuk gebaar” volgens Marloes Lamers van Burn-out Herstel  & Preventie Centrum AANDACHT in Vaals. Volgens haar kan de mindfulnesstraining de symptomen wellicht iets verzachten en/of een burn-out tijdelijk uitstellen, maar is het geen duurzame oplossing.

Burn-out klachten

Burn-outklachten kunnen zowel van psychische als ook van lichamelijke aard zijn. Denk hierbij aan snelle irritatie en prikkelbaarheid, het bekende “kort lontje”, slecht slapen, piekeren, maar ook hoofdpijn, (lage) rugpijn, concentratie problemen etc.

Steeds meer mensen krijgen hiermee te maken. In 2017 gaf volgens het CBS 16% van de Nederlandse werknemers aan hiervan last te hebben. Dit is een stijging van 2,5% ten opzichte van 2015.

Medicatie bij burn-out

Een veelvoorkomend probleem is dat burn-out(klachten) worden behandeld als een psychische stoornis, waarbij medicijnen, zoals antidepressiva “off-label” worden toegepast. Een problematiek, die ook de VGZ niet is ontgaan. “Het is een groeiend probleem dat mensen steeds meer onnodig medicijnen slikken en dat veel mensen uitvallen met een burn-out.” aldus VGZ woordvoerder Dennis Verschuren in een artikel van AD. Onnodig medicijnengebruik heeft niet alleen gevolgen voor de cliënt, maar betekend ook hoge kosten voor de zorgverzekeraar.

Dat medicatie bij burn-out overbodig en zelfs hinderlijk zijn bij de therapie, is iets dat de coaches van AANDACHT al jaren constateren. “We zijn het wat dat betreft dus wel eens met de VGZ”, verklaart Lamers. “Echter zijn wij wel kritisch en vragen ons af, of dit niet vooral een maatregel in het belang van de zorgverzekeraar zelf is, om de eigen kosten te reduceren.”

Specialistisch werk

Een burn-out is namelijk een serieuze aandoening, die een specialistische en individuele behandeling vereist. Een cursus mindfulness bij burn-out is daarbij wellicht een mooie aanvulling om bewuster in het hier en nu te staan, maar kan nooit volstaan als therapie. Voor een succesvolle behandeling is het nodig om op een dieper niveau naar de oorzaak te kijken. Wat zijn de overtuigingen van de cliënt die leiden tot een gedragspatroon, dat wederom leidt tot de burn-out klachten? Om op deze manier de diepte in te gaan is een individuele een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk.

“Pleister op botbreuk”

Dat de VGZ burn-outklachten serieus neemt en het medicijnengebruik terug wil dringen, is volgens Lamers een positief teken. Herkenning geven aan een burn-out en de daarmee verbonden klachten is namelijk een belangrijke stap op weg naar herstel.

Mindfulness bij burn-outklachten is volgens haar echter vergelijkbaar met “het plakken van een pleister op een botbreuk. Aan de buitenkant lijkt het, alsof er iets is gedaan, maar het probleem is op een dieper niveau niet verholpen.”

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!