Hoe ontstaat een paniekaanval?

Informatie over burn-out, Symptomen bij burn-out

Wat is een paniekaanval?

Je zit in de auto en opeens voelt het alsof je hartkloppingen krijgt. Het zweet breekt je uit, je begint sneller te ademen, je wordt duizelig en het lijkt alsof je de controle over je lichaam niet meer in de hand hebt. Waar je op dat moment hoogstwaarschijnlijk last van hebt, is een paniekaanval. En dat is beslist niet prettig! In één van onze blogs gaan we uitgebreid in op wat een paniekaanval nou eigenlijk is. In deze blog staan we stil bij het ontstaan van een paniekaanval.

Hoe ontstaat een paniekaanval?

Een paniekaanval is een waarschuwing van je lichaam dat het niet goed met je gaat. Het zet je lichaam in Vechten, Vluchten of Bevriezen. Fight, Flight, Freeze. Je maakt op het moment dat je een paniekaanval krijgt een enorme hoeveelheid cortisol en adrenaline aan.

Ons lichaam is eigenlijk een prachtig fenomeen. Het geeft raad. Het maakt je wijs. Het geeft je richting. Maar!! Het werkt alleen in je eigen voordeel als jij ook bereid bent er goed naar te luisteren. En dat is waar het vaak mis gaat. Want in hoeverre sta jij in verbinding met jezelf en je eigen lijf? Stress is daarbij een hele belangrijke trigger voor een paniekaanval. Je lichaam gaat in de overdrive. Wat er gebeurt, om jou lichamelijk stil te zetten (omdat je mentaal niet naar jezelf hebt geluisterd): Je lichaam grijpt in. En dat kan bij iedereen op een andere manier zijn. In dit geval: door een paniekaanval.

Waarom ontstaat een paniekaanval?

Een paniekaanval ontstaat wanneer je gedurende een lange periode een hoge mate aan stress ervaart. Langdurige teveel stress zorgt voor een te hoog gehalte aan cortisol in je systeem. Er hoeft dan maar iets kleins te gebeuren en je lichaam gaat in een soort van overdrive: de paniekaanval. Adrenaline wordt aangemaakt om er voor te zorgen dat je in Vluchten kunt schieten. En dat zorgt voor de verschijnselen van hartkloppingen, kortademigheid, hyperventilatie, transpireren, oorsuizen, etc. Waar je ook op dat moment bent. In de auto. In de supermarkt. Op je werk.

De angst voor een paniekaanval kan je leven gaan beheersen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht vanuit ‘Angst voor de paniekaanval’, dat weer een paniekaanval veroorzaakt, dat bevestigt dat de angst voor de paniekaanval daadwerkelijk gegrond is en daardoor krijg je weer een paniekaanval. Tot het moment waarop jij besluit de regie over je leven weer terug te pakken. En ja, dat kan!

Wat doe je aan een paniekaanval.

Je kunt deze verschijnselen, en dus de paniekaanval, onderdrukken. Door ademhalingsoefeningen te doen op het moment dat je de paniekaanval krijgt. Door je focus te verleggen in je brein naar iets wat je leuk vindt om te gaan doen. Door uit de situatie te stappen, die de paniekaanval heeft veroorzaakt. Of zelfs door medicatie of tranquilizers te nemen…

Er is psychisch niets mis met je

Echter, al deze handelingen zijn bedoeld om de verschijnselen te onderdrukken. Terwijl jouw lichaam je juist een belangrijke boodschap vertelt. Waar je misschien nu toch echt wel wat mee moet gaan doen. Want ook al heb je een paniekaanval en voelt dat absoluut niet fijn. Er is psychisch NIETS mis met je. Het is een reactie vanuit een overbelast stresssysteem. Het lijkt dan de makkelijkste weg om de focus te leggen op HOE je jouw stresssysteem kunt ontlasten. Realiseer je echter dat op het moment dat je dit even niet doet of vergeet, de paniekaanval weer terugkomt.

De sleutel tot herstel zit in de WAAROM

Eerlijk is eerlijk: Vraag jij je stiekem niet af, vanuit nieuwsgierigheid naar jezelf: WAAROM heb ik de paniekaanval? WAAROM ervaar ik teveel stress?

Daar ligt de sleutel om geen last meer te hebben van paniekaanvallen. Of van een hoge mate aan stress in zijn algemeenheid. Waar je dus eigenlijk de aandacht op mag vestigen, is de oorzaak waarom je stresssysteem overbelast is geraakt. En dan zit je al gauw in je eigen patronen en jouw overtuigingen, die hieraan ten grondslag liggen. Waarom heb je stress? Waar komt deze vandaan? Wat zit hier achter? Wat is de parallel, die je hierin ziet met andere situaties en gebeurtenissen in je leven? Op het moment dat je dit helder hebt voor jezelf, kun je werken aan een oplossing, die bij jou past. Niet op cognitief niveau. Maar juist op de diepere laag, die hieronder zit. Want als je daar iets voor jezelf verandert, dan verandert je gedrag automatisch mee. En juist onder druk van wie of welke situatie dan ook, ga je merken dat je veel minder stress ervaart. Juist omdat je er op een andere manier, vanuit je gevoel en je overtuiging, in staat.

De vraag is:

Luister je naar de boodschap van je paniekaanval. Of sla je (weer) op de vlucht….

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels |

Neem contact met ons op

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!