De oorzaak van burn-out is voor iedereen anders…

Tegenwoordig kom je er niet meer omheen: Burn-out. 13% van de werknemers ervaart burn-out klachten, waarbij vooral jongeren in de leeftijd van 25 tot 35 er bijzonder vatbaar voor lijken te zijn. De oorzaak van burnout is daarbij individueel.

De druppel…

Bij de boven genoemde groep van 25-35 er’s, de zogenaamde millennials, wordt vaak gesuggereerd dat vooral de perfecte plaatjes op sociale media en de daarmee verbonden prestatie druk de oorzaak zijn van een burn-out. Neem je een kijkje op instagram zie je perfecte foto’s van “perfecte mensen”. Succesverhalen met strakke lijven, big smiles en hashtags zoals #beautiful, #smile, #happy vullen de tijdlijn. De druk voor de volgers is hoog, aangezien zij de bewerkte en gefilterde foto’s als waarheid en “de standaard” aannemen.

Maar zijn sociale media dan de oorzaak van burnout?

…de emmer…

De oorzaak van burnout is dat de spreekwoordelijke emmer overloopt. Maar wat zit er in die emmer en waarom loopt hij over?

De emmer, dat ben jij en je wordt constant gevuld met druppels. Deze druppels zijn een mooie metafoor voor alles wat jouw heeft gevormd denk hierbij aan…

…één druppel karakter…
…één druppel opvoeding…
…één druppel verwachtingen van je ouders…
…één druppel (negatieve) ervaringen…
…één druppel uitdaging op het werk…
…één druppel verwachting van jezelf…
…één druppel toekomstplaatje…
…één druppel perfecte sociale media wereld…

Alle druppels bij elkaar vullen de emmer en zorgen dat deze uiteindelijk overloopt.

…is vol!

De ene emmer is hierbij de andere niet. Welke druppel DE oorzaak van burnout is, die de boel laat overlopen, is voor iedereen verschillend en verder niet van belang. De oorzaak van burnout is de unieke combinatie van alle druppels, die in de loop van de tijd de emmer steeds verder heeft gevuld.

De interessante vraag is daarom niet welke druppel verantwoordelijk is voor het overlopen, maar hoe je van je emmer een zeef maakt! Zo blijft alleen hangen wat belangrijk is en de rest mag wegvloeien…

Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken