Ben ik in de overgang of heb ik een burn-out?

Behandeling, Informatie over burn-out, Symptomen bij burn-out

Hoe herken je het verschil tussen burn-out en overgang?

De moderne vrouw heeft het druk. Carrière, gezin, sociale verplichtingen en persoonlijke ambities vechten allemaal om haar aandacht. Het is dan ook geen wonder dat veel vrouwen vroeg of laat te maken krijgen met stressgerelateerde klachten. Maar hoe weet je of je last hebt van een burn-out of dat je in de overgang bent? Hoewel de symptomen soms overeen kunnen komen, zijn er ook duidelijke verschillen. In deze blog gaan we dieper in op hoe je de signalen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

 

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een staat van emotionele, mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door langdurige en overmatige stress. Het is meer dan alleen moe zijn. Een burn-out kan zich uiten in een breed scala aan symptomen, waaronder:

  • Extreme vermoeidheid
  • Het gevoel van een wattig hoofd
  • Concentratieproblemen
  • Moeite met korte termijn geheugen, vergeetachtigheid
  • Depressieve gevoelens (niet te verwarren met een depressie!)
  • Slecht slapen, moeite met in slaap komen en extreem vroeg wakker worden
  • Het gevoel van contact AAN staan
  • Prikkelbaarheid, een kort lontje hebben
  • Last van paniekaanvallen en angstgevoelens
  • Fysieke klachten zoals lage rugpijn, tintelingen, hoofdpijn en maag- en darmproblemen

Wat is de overgang?

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijk proces in het leven van een vrouw dat het einde van haar vruchtbare jaren markeert. Dit proces kan enkele jaren duren en gaat gepaard met hormonale veranderingen die verschillende symptomen kunnen veroorzaken, zoals:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Slaapproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Gewichtstoename

Overeenkomsten tussen burn-out en overgang

De symptomen van een burn-out en de overgang kunnen soms opvallend veel op elkaar lijken, vooral als het gaat om vermoeidheid, slaapproblemen, stemmingswisselingen en geheugen– en concentratieproblemen. Zelfs voor huisartsen en specialisten kan dit het moeilijk maken om een juiste diagnose te maken. Heb je nu te maken met een burn-out of ben je in de overgang? En doordat dit het moeilijk maakt, kun je door een verkeerde diagnose ook een verkeerde behandeling krijgen. Daarom is het ook van belang om zelf bewust te worden van de overeenkomsten en de verschillen tussen burn-out en overgang. Let daarbij vooral op de hieronder genoemde belangrijke verschillen, want die kunnen jou helpen bij het krijgen van de juiste diagnose.

Verschillen tussen burn-out en overgang

1. Oorzaak en Aanvang

Een burn-out wordt doorgaans veroorzaakt door langdurige stress, vaak gerelateerd aan verantwoordelijkheden en externe verwachtingen waarvan jij vindt dat jij er aan moet voldoen. En waar jij dan ook je uiterste best voor doet om dit allemaal voor elkaar te krijgen en te houden. Burn-out ontstaat geleidelijk. Het is een fenomeen dat zich op de achtergrond ontwikkelt. Het kan dan ook jaren duren voordat het volledig tot uiting komt. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de vorm waarin een burn-out zich uit bij iedereen anders kan zijn. De één kan niet meer uit zijn bed komen, de ander zakt letterlijk door zijn benen en kan geen stap meer zetten.

De overgang daarentegen is een natuurlijk biologisch proces dat meestal rond de leeftijd van 45-55 jaar begint. Hoewel stress de symptomen van de overgang kan verergeren, is het geen directe oorzaak.

2. Fysieke Symptomen

De overgang brengt unieke fysieke symptomen met zich mee zoals opvliegers en nachtelijk zweten, die niet voorkomen bij een burn-out. Deze symptomen zijn direct gerelateerd aan hormonale schommelingen.

3. Hormonale Veranderingen

Tijdens de overgang ondergaat het lichaam significante hormonale veranderingen, vooral in de niveaus van oestrogeen en progesteron. Deze hormonale verschuivingen kunnen worden gemeten door middel van bloedonderzoek. Bij een burn-out zijn hormonale veranderingen meestal niet de oorzaak, hoewel langdurige stress wel invloed kan hebben op de hormoonbalans.

Hoe herken je een burn-out?

Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Een arts of psycholoog zou een diagnose kunnen stellen. Wat wij merken in de praktijk, is dat hier al snel richting een DSM-V stoornis wordt gediagnostiseerd. En dus niet burn-out of overgang.

Daarom schrijven we deze blog. Want je kunt last hebben van beiden. Door de overgang kun je kwetsbaarder worden en kan een burn-out tot uiting komen. Daarom is het belangrijk om bewust te worden van je huidige situatie. Dat kan door middel van het doen van de test op onze site. Deze is wetenschappelijk onderbouwd. De test is geen diagnose, maar het kan je wel duidelijkheid geven.

Wil je echt goed naar je eigen situatie kijken, dan kun je met ons een coach/adviesgesprek plannen. Je krijgt dan direct contact met één van onze specialisten, die naar aanleiding van het gesprek, jou beter kan vertellen waar je last van hebt: is het een burn-out, is het de overgang of is het een combinatie van beiden.

Op basis van alle informatie is het belangrijk om de juiste behandeling te zoeken. Hier zit enorm veel verschil in. Veelal is de behandeling van burn-out door een psycholoog gericht op cognitieve gedragstherapie. Je leert dan met tips&tricks om iets anders te doen zodat je geen stress meer zou moeten voelen.

De behandeling van een burn-out zoals wij hem in zetten, richt zich op het vinden van de oorzaak waarom je in de burn-out terecht bent gekomen. Dat gaat dieper en is intensiever. Wij kijken voorbij je gedrag. Het goede nieuws is namelijk dat deze oorzaak altijd binnen jezelf ligt. Goed nieuws, want dit betekent dat je er zelf ook grip op kunt krijgen. Met een goede behandeling, waarbij je naar de oorzaak kijkt van je burn-out, kun je binnen enkele weken grip krijgen op de situatie en uiteindelijk volledig herstellen van je burn-out. Het hoeft absoluut geen maanden tot jaren te duren.

Hoe herken je de overgang?

De overgang kan worden bevestigd door middel van bloedonderzoek, dat de hormoonspiegels meet. Naast medische testen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de typische symptomen van de overgang. Behandeling kan bestaan uit hormoontherapie, veranderingen in levensstijl zoals dieet en lichaamsbeweging. Het inzetten van medicatie kan hierbij ook zinvol zijn en bij specifieke symptomen verlichting geven.

Ons advies aan jou:

Hoewel de symptomen van een burn-out en de overgang soms overlappen, zijn er belangrijke verschillen in de oorzaken en specifieke symptomen van beide aandoeningen. Het is essentieel om de juiste diagnose te krijgen om van daaruit een effectieve behandeling te kunnen starten of de juiste hulp te kunnen krijgen.

Ga in overleg met je huisarts en daarnaast, als je vermoed dat er sprake is van een burn-out: neem contact met ons op. Maak een afspraak voor een adviesgesprek zodat er duidelijkheid bij jou komt. Je spreekt immers op dat moment met een specialist.

Belangrijkste bewustwording bij jezelf: je hebt ergens last van. En  natuurlijk wil je daar wat aan doen. Want het is niet fijn om je zo te voelen. De focus, die wij er op leggen, is: waarom heb je er last van? Want door naar de oorzaak te kijken, los je het probleem daadwerkelijk op. Daar kunnen we je bij helpen. Door je bewust te maken. Door je te reflecteren.

Want of het nu om een burn-out of overgang gaat:

Kijk in de spiegeling van je eigen reflectie, zodat je verandert en kom weer balans met jezelf.

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels |

Neem contact met ons op

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!