Paniekaanval bij een burn-out
Een paniekaanval: je hebt het nog nooit meegemaakt en ineens voel je dat je de controle over je lichaam verliest. Je ademhaling versnelt. Je krijgt last van hartkloppingen. Je begint overmatig te zweten. Je voelt oncontroleerbare spierspanningen. Je oplossend denkvermogen werkt niet meer. Er komt een enorme angst op, die je niet kunt plaatsen. En het enige wat je wilt, is wegvluchten. Weg uit deze situatie. Je hebt een paniekaanval!
Wees gerust, geen paniek
Je hebt dit nog nooit eerder gehad. En het is zeker niet prettig om dit te ervaren. Wat wij veel zien, is dat mensen met een burn-out vaak last hebben van paniekaanvallen. Het symptoom wordt echter in eerste instantie niet direct gelinkt met een burn-out. De geruststelling in deze, is dat er niet iets psychisch mis is met je in de vorm van een stoornis. Dus wees gerust, geen paniek! Je lichaam reageert vanuit een overbelasting. Een paniekaanval bij een burn-out ontstaat door een ontregeld stresssysteem. Het is simpelweg een reactie van je brein, die in de veiligheidsmodus gaat.
Waarom krijg je een paniekaanval?
Vroeger, in de oertijd, was een paniekaanval bij een levensbedreigende ontmoeting met een sabeltandtijger bijzonder functioneel. Maar, we leven niet meer in een oertijd. Waar we vroeger vooral last kregen van stress op jacht naar deze sabeltandtijger, is het nu de verwachting van de ander, die ons stress oplevert. Omdat we vinden dat we hier aan moeten voldoen. En als het niet de ander is, zijn het wel de hoge verwachtingen, die we aan onszelf stellen. We lijken nog steeds te overleven. Omdat we denken dat we mee moeten doen aan de ratrace. Daardoor staan we constant “aan”. Vinden we het normaal dat we altijd beschikbaar moeten zijn voor onze omgeving. We stellen onszelf niet meer de vraag of dit ook is wat we echt willen. En dat zorgt voor een gevoel van klem te zitten. Geen vrije keuze meer te hebben.
Paniekaanval oftewel: je krijgt het niet meer geregeld
Moeten voldoen aan de verwachtingen, die aan je gesteld worden: Het maakt je voortdurend waakzaam. Je lichaam ervaart daardoor een continue druk en alertheid. Het zet je in een vecht-of-vlucht modus. Als dit te lang aanhoudt, slaan de stoppen door en slaat de paniek toe! Een paniekaanval is dus eigenlijk een “help-ik-krijg-het-niet-meer-geregeld” – aanval.
De link tussen een paniekaanval en een burn-out
Iemand met een burn-out raakt dusdanig overbelast dat het brein het niet meer aan kan. Door een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Een grote mate van plichtsbesef. Steeds meer taken, die bij jou terecht komen. En waarvan jij ook vindt dat je ze moet doen. Je blijft doorgaan. Ondanks dat het eigenlijk voor je gevoel niet meer gaat. Door alle “moeten”- lijstjes, ‘nog-even-dit’-taken en gebrek aan voldoening kan jouw spreekwoordelijke emmer overlopen. Als je dan niet naar je gevoel luistert, grijpt je lichaam op een gegeven moment vanzelf in. Om jou te vertellen dat je te ver bent gegaan met jezelf. Wie niet horen wilt, moet maar voelen. Waar de één dan last krijgt van psychosomatische klachten, zoals lage rugpijn, migraine, hernia, krijgt de ander last van een paniekaanval. Beide klachten zijn een uiting van burn-out.
Je lichaam schreeuwt om hulp
Bij een paniekaanval gaat je lichaam in ‘veilige modus’. Juist om jou te beschermen. Dus is het belangrijk dat je dit signaal serieus neemt. De situatie kan erger worden als je een aantal keer achter elkaar een paniekaanval meemaakt. Dan kun je in een vicieuze cyclus terecht komen, waarbij je angst ontwikkelt voor een paniekaanval en daarmee een nieuw trigger installeert. Vluchten in medicatie lijkt dan een oplossing. Echter, ga een paniekaanval niet onderdrukken met medicatie zodat je weer door kunt. Je lichaam zet je niet voor niets stil. Het is van belang dat je het signaal oppakt en naar de onderliggende oorzaak gaat zoeken.
Waar komt de paniek vandaan?
Een paniekaanval is een uiting van een onderliggend probleem. Het is een symptoom, die kan ontstaan vanuit een burn-out. Welke tot nu toe nog niet duidelijk zichtbaar was. Het is dus belangrijk dat er verder wordt gekeken dan puur naar het symptoom. Laat je dus niet zomaar een label opplakken vanuit de psychiatrie. Het probleem is namelijk dat je hulp krijgt in het bestrijden van een symptoom. Terwijl er niet gekeken wordt naar: Waarom is de paniekaanval ontstaan?
Medicatie bij een paniekaanval?!?
Helaas zien we in de praktijk regelmatig dat artsen niet naar de oorzaak van angst en paniek kijken. De behandeling van een paniekaanval gebeurt vaak in de vorm van cognitieve gedragstherapie en medicijnen. Waarbij je tips krijgt als: zoveel mogelijk drukke plekken vermijden. En door oxazepam voor te schrijven. Die de angst en paniek onderdrukt. Waarbij je eigenlijk gedrogeerd en geconditioneerd wordt, zodat je geen last meer van de verschijnselen hebt en weer kunt functioneren. Zo lijkt het dan. Hop, en door. Terug aan het werk…
Echter, je onderdrukt het verschijnsel. Je probleem is er niet mee opgelost. Eigenlijk brengt het je nog verder in moeilijkheden. Want wist je dat medicatie als Oxazepam en Citalopram onder de opiaten valt. En dus net zo verslavend zijn als heroïne?
Neem je paniekaanval serieus! Het kan een burn-out zijn.
Als iemand te lang doorgaat en de symptomen van een burnout negeert, grijpt het lichaam op een gegeven moment in. En dat kan dus ook in de vorm van een paniekaanval. Het is een duidelijke waarschuwing dat je ver over je mentale en lichamelijke grens heen gaat.
Onderzoek bij jezelf waarom je last hebt van paniekaanvallen. Want medicatie nemen of situaties vermijden; het is niet de oplossing. Je hebt een behandeling nodig, die de oorzaak wegneemt.
Is er iets psychisch mis met je? Of heb je ‘gewoon’ last van een burn-out!
*************
Heb je advies nodig over paniekaanval bij een burn-out?
Vraag een adviesgesprek aan met één van onze specialisten
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels |
beste, dit is voor het eerst dat ik mezelf zo goed herken in jullie tekst over burn out en paniekaanvallen.