Persoonlijke ontwikkeling – durf je pantser af te gooien

Metafoor

Burn-out: De persoonlijke ontwikkeling…

Stel, je bent een kreeft. Je leeft op een mooi zandstrand, waar je in ondiepe poeltjes de dag doorbrengt. Je zachte innerlijk wordt tegen de buitenwereld beschermt door een hard pantser. Als je over het strand loopt, heb je dit pantser nodig. Hij biedt bescherming en veiligheid. Zonder hem kun je niet overleven.

Je bent zo aan je pantser gewend, dat je hem als vanzelfsprekend aanziet en je er niet eens meer bewust van bent. Maar naarmate je verder gaat ontwikkelen en gaat groeien, begint je pantser steeds krapper te worden. Je oude overlevingsstrategie gaat tegen je werken. Je pantser groeit niet mee!

…die pijn moet doen…

Jaren heeft je pantser dienst gedaan om je in leven te houden, maar met de tijd wordt hij steeds meer een belemmering. Meer en meer voel je hem schuren. Het voelt als een zware last. Je zit vast.

Maar, wat doe je hieraan? Het is toch een deel van jou? “Zo ben ik”, ben je geneigd om te zeggen, “Dat is de aard van het beestje”.  Het keurslijf, dat je eerst beschermde, zorgt nu voor een enorme belemmering. In eerste instantie kan het als een opluchting voelen om erkenning te vinden bij anderen en om de feiten en symptomen te analyseren; namelijk dat je groeit en dat je pantser te klein wordt. Daarmee ben je nog niet van je probleem af. Je pantser is, hoe dan ook, nog steeds te klein…

…en juist daardoor zorgt voor groei.

De enige optie om van de door je zelf gecreëerde beklemming af te komen, is het afgooien van je pantser. Als je vast blijft houden aan je oude pantser, kun je je niet verder ontwikkelen en blijft hij je belemmeren! Een kreeft is in staat om zijn pantser af te gooien waardoor er ruimte komt voor een nieuwe. Jij ook?

Maar hoe dan, hoor ik je vragen. Het begint met het realiseren en accepteren dat je pantser jarenlang voor veiligheid heeft gezorgd, maar dat hij nu een belemmering is geworden. Als je vol overtuiging je oude, te kleine pantser durft af te gooien, ontstaat er weer letterlijk ruimte voor groei. In de plaats van je oude belemmerende pantser komt er een nieuwe, die beter bij je past en jou de ruimte biedt, die je nodig hebt!

Voor persoonlijke ontwikkeling, dus om uit de draaimolen van gedachten en patronen te stappen, is een goede (zelf)reflectie nodig. In de spiegel durven kijken. Je bewust worden van je eigen belemmeringen. Dat is niet altijd makkelijk, integendeel…

Als je het goed aanpakt, leidt het herstellen van burn-out tot persoonlijke ontwikkeling en verandering. In onze blog over “fijne” hulp lees je dat het ja knikken van de hulpverlener je hierbij niet verder helpt. Het faciliteert je probleem. Om daadwerkelijk geholpen te worden, zul je de confrontatie met jezelf aan moeten gaan. Pas dan kun je op onbewust niveau de verandering maken. Voor altijd!

Soms is het nodig een deel van jezelf achter te laten om vooruit te komen…

Dit artikel is verschenen in het Spiegelbeeld Magazine.

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!