Door digitalisering…
Door social media en smart devices wordt een beroep gedaan op onze beschikbaarheid en stijgt het risico op burn-out.
Stel je voor, het is zaterdag avond. Je zit met je vrienden aan tafel in een gezellig restaurantje. De tafel staat vol heerlijke versnaperingen en lekkere drankjes, jullie zijn verdiept in een interessant en enthousiast gesprek…Plotseling begint je smartwatch te trillen, een bericht van je moeder of je morgen op de koffie komt. Volledig onbewust pak je je telefoon uit de tas en begin je een antwoord te typen. Automatisch gaat de rest ook de telefoons pakken: “Even checken of ik een berichtje heb.” Het gesprek valt stil, iedereen kijkt op zijn gsm, en als je hem dan toch al in handen hebt, open je ook snel Facebook en Instagram. Na een tijdje merk je op dat iedereen op de telefoon zit…”Nou gezellig” roept één van de vrienden met een brede glimlach en iedereen legt snel de telefoon weg. Niet helemaal weg natuurlijk. Hij blijft binnen handbereik… je moet immers wel bereikbaar zijn…
…constant beroep op onze beschikbaarheid…
Wie herkent het niet? Door social media, smartphones en andere devices zijn wij 24/7 bereikbaar en constant op de hoogte van alle ontwikkelingen en gebeurtenissen. Het smartphone ligt op tafel tijdens het diner met vrienden. Want stel dat je iets mist.. En als je een berichtje krijgt, dan moet je hem à la minute beantwoorden, toch? Sterker nog, we verwachten ook van de ander dat hij meteen en ter plekke reageert. De vinkjes van WhatsApp versterken dit gevoel. Ik kan zien dat de ander het bericht heeft gelezen: “Waarom antwoord hij dan niet? Wat zegt dit over mij? Heb ik iets fout gedaan?!”
Doordat wij constant en overal ter plekke beschikking hebben over het laatste nieuws, recente informatie, de mail, social media en diverse app-groepen zijn we permanent bereikbaar. We staan continu open voor allerlei prikkels van buitenaf.
Geen probleem, voor iemand die zichzelf hiervoor kan afsluiten… voor de anderen stijgt het risico op burn-out!
…stijgt het risico op burn-out!
Maar wat als jij hiervoor gevoelig bent? Als je graag wilt voldoen aan de wensen van de ander en moeite hebt met het aangeven van grenzen?
Kun jij een app-bericht ook eens een tijdje onbeantwoord laten? Of veroorzaakt het stress, aangezien de ander kan zien dat je wel online bent geweest maar niet geantwoord hebt? Voel jij dat er constant een beroep op jouw beschikbaarheid wordt gedaan?
Niet alleen in de digitale wereld maar ook in de “normale” wereld gebeurt dit continu. “Kun je even die klant terug bellen…kun je nog even dit document afmaken…” Je moeder die belt omdat je al lang niet meer op de koffie bent geweest. Je kind dat eindeloos aandacht vraagt. Er wordt constant een beroep gedaan op jouw beschikbaarheid.
Mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en plichtbesef vinden het vaak moeilijk om hierin de grens aan te geven. Zij stellen de eisen en wensen van de ander boven hun eigen belangen en lopen daardoor een hoog risico op burn-out.
Durf jij je los te maken van de constante beschikbaarheid en je telefoon in de tas te laten?!
Wij vinden:
Offline is the new luxury!
Loop jij risico op een burn-out? Doe hier de test!
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels
0 reacties