Solliciteren tijdens burn-out…

Je zit thuis met een burn-out. De (werk-)druk werd te hoog, je kon niet meer. Maar je wilt zo graag door. Dus bedenk je, dat het een oplossing is om te veranderen van baan. Bij een andere werkgever, met andere collega’s en andere werkzaamheden wordt alles vast beter…

Veranderen van baan is geen oplossing!

Op het eerste gezicht lijkt solliciteren tijdens burn-out wellicht een goede oplossing. In de eerste dagen ben je euforisch, er gebeurt iets spannends in je leven. Je gaat eindelijk voor je gevoel vooruit. Echter, er is niets opgelost.

Solliciteren tijdens burn-out, en vervolgens veranderen van baan, is alsof je met een auto, die een lekke band heeft, van de snelweg afgaat om ‘rustiger’ op een binnenweg te gaan rijden in de hoop dat je geen last meer hebt van de lekke band….

Je komt in een andere omgeving in een nieuwe baan, die misschien wat minder van je vraagt. Maar je belemmering zit er nog steeds. Je patroon, die je in de weg zat bij je andere baan, heb je nog steeds. Het is slechts een kwestie van tijd, tot het gevoelsmatig weer begint te wringen.

Verminder vaart, sta stil en kom tot zelfreflectie

Letterlijk vaart minderen en stil gaan staan om te herkennen en erkennen dat je een probleem hebt, is de eerste stap. De realiteit onder de ogen durven zien en je verwachtingen bijstellen, geven de ruimte, die nodig is, om überhaupt te kunnen herstellen.

Je kunt niet voor jezelf weglopen

Een burn-out is altijd iets persoonlijks. Het heeft te maken met je overtuigingen en je karaktereigenschappen. Daarvoor kun je niet weglopen. Ook niet door te solliciteren tijdens burn-out en letterlijk te “veranderen van baan”. Je neemt jezelf en je lekke band mee. Om echt geholpen te worden zul je naar de denkbeeldige garage moeten. De expert weet hoe die jou kan helpen. Door individueel en multidisciplinair met jou aan het werk te gaan kom je laagje voor laagje dichter bij je kern. Je leert jezelf steeds beter kennen.

Werk aan je herstel en leer jezelf kennen

Als je weet waar je belemmerende overtuigingen vandaan komen, ben je in staat je eigen patronen te herkennen en (met behulp van een coach) te doorbreken. Dan ben je in staat met de (werk-) stress om te gaan en hoef je niet meer ‘te vluchten’. Dat je, door je nieuwe inzichten na je burn-out, wellicht alsnog gaat veranderen van baan, is iets anders… Dat doe je dan vanuit kracht en overtuiging.

Dan neem je de binnenweg, omdat je van het uitzicht wilt genieten…

 

Meer informatie over:

Burn-out en werken | Onze behandeling | Burn-out Symptomen