Referentie Burn-out Herstel in Vaals: “Hier moet ik heen!”

Ervaringen

Tamara’s burn-out herstel traject begon begin 2017 met de diagnose burn-out. Tamara, 38 uit Friesland, deelt hier haar verhaal en ervaringen met ons en beschrijft haar burn-out herstel bij Burn-out Herstel & Preventie Centrum AANDACHT in Vaals.

“Als vrouw moet je alles kunnen”

“Ik was altijd een sterke vrouw geweest. Ik hield alle balletjes in de lucht. Als vrouw moet je tegenwoordig alles kunnen.” Tamara is moeder van twee lieve kinderen in de leeftijd van 9 en 5 en is gelukkig getrouwd met Martijn. Aangezien haar man soms maanden in het buitenland verbleef voor zijn werk, zorgde zij voor de kinderen, het huishouden en werkte zij 36 uur per week als vestigingsmanager van een uitzendbureau.

Haar tweede kindje had destijds regelmatig last van longklachten en was vaak in het ziekenhuis. Dat veroorzaakte veel zorgen. Maar Tamara bleef gewoon door werken. Na een auto-ongeluk kreeg zij last van nekklachten, die ook met behulp van fysiotherapie niet beter werden. “Er kwamen steeds meer kwaaltjes bij. Ik kreeg zelfs last van hyperventilatie”. Toen haar vader afgelopen maart met een herseninfarct in het ziekenhuis werd opgenomen, werd het voor Tamara uiteindelijk echt te veel. Zij ging naast haar werk en de zorg voor haar kinderen elke dag naar het ziekenhuis en probeerde haar moeder op te vangen.

“Ik kon helemaal niets meer”

Tamara krijgt in deze tijd steeds vaker last van paniekaanvallen. De huisarts noemt voor het eerst “burn-out” en adviseert rustig aan te doen. In dezelfde week kan Tamara niet meer naar het werk en durft de auto niet meer uit om de kinderen naar school te brengen. “Ik stond die ochtend helemaal stijf, had een soort black-out. Ik kon helemaal niets meer.” Tamara durft inmiddels niet meer alleen te blijven, kan geen prikkels meer aan. Visite, de deurbel, haar spelende kinderen; ze trekt het niet meer. Haar gedachten slaan helemaal op hol… “Zou ik mezelf iets aan kunnen doen? Ben ik gek of depressief? Kan ik nog wel alleen blijven met mijn kinderen?” Haar man zit inmiddels met de handen in z’n haar – hij is de wanhoop nabij. Zo heeft hij zijn vrouw nog nooit gezien. De huisarts adviseert een traject bij de psycholoog en medicatie.

“Hier moet ik naartoe!”

Medicatie wil Tamara absoluut niet, dus begint zij te zoeken op internet. Daar komt zij het artikel  ““Burnout: dan neem je toch gewoon antidepressiva”” tegen, geschreven door Marloes, coach en burn-out specialist bij AANDACHT. Tamara kijkt op de site van het Burn-out Preventie en Herstel Centrum in Vaals en voelt zich meteen begrepen. “Hier moet ik naartoe!” zegt zij tegen haar man. Hij belt meteen met Marcel, Master Coach bij Aandacht, en legt de situatie uit. Eén dag later zit hij samen met Tamara in de auto op weg van Friesland naar Vaals.

“Ik kon meteen terecht”

Door het unieke concept kunnen zij vrijwel direct in een van de appartementen van het Burn-out Preventie en Herstel Centrum – weg uit de situatie, uit de vertrouwde omgeving. “Het is een fijne plek, je voelt je er meteen veilig en vertrouwd.” Op maandagochtend heeft Tamara haar kennismakingsgesprek. Binnen twee uur hebben Marloes en Marcel de vinger op de zere plek en is duidelijk: Tamara heeft inderdaad een burn-out, en er is zeker geen medicatie nodig! Om haar alvast op weg te helpen, krijgt ze ademhalingsoefeningen mee naar huis en er wordt , op advies, een fitbit aangeschaft. “Ga wandelen, ik wil dat je de vogeltjes weer hoort fluiten”, was de boodschap. Verder was de opdracht “geen moeten meer”!

Thuis nemen Tamara en Martijn meteen contact op met hun werkgevers. Gelukkig krijgen zij alle medewerking en steun, die ze nodig hebben. Martijn neemt zorgverlof op en regelt in de daarop volgende weken alles rond de kinderen en het huishouden. Tamara’s collega’s en de arbodienst mogen van haar baas geen contact met haar opnemen om haar de nodige rust te garanderen. Tamara wordt volledig ontzorgd, waardoor ze weer op zichzelf kan focussen. Op dat moment heeft zij echter nog steeds paniekaanvallen en kan zij geen prikkels aan. Met haar man gaat zij dagelijks wandelen, steeds een stukje verder van huis.

“Confronterend… En juist dat had ik nodig.”

Een aantal weken later, begin mei, kan Tamara terecht voor Tamaras burn-out herstel traject bij Aandacht in Vaals. Tijdens een midweek op de hoeve, ook wel “intern” genoemd, krijg zij verschillende coachingsessies, ademhalingsoefeningen en een bewegingstherapie. Dat ze geen contact mag hebben met haar familie vindt Tamara zwaar, maar daardoor valt zij helemaal terug op zichzelf. In het mooie heuvelland gaat zij veel wandelen, herontdekt haar liefde voor de natuur weer en voelt zich vrij.

“Je krijgt een enorme spiegel voorgehouden. Je kunt de coaches niet voor de gek houden”, vertelt Tamara. Door de ademhalingsoefeningen en TRE (Tension Release Exercises) wordt zij rustiger en kan zij weer ontspannen.

De bewegingstherapie leert haar om haar energie en inzet te doseren. Presteren op 70%, dat kon Tamara eerder niet. Zeker niet als voormalig topsportster. Het was voor haar altijd alles of niets – de berg oprennen met 110% en er dan achter komen dat de top nog niet bereikt is. Ze leert door de bewegingstherapie haar grenzen kennen en deze beter te bewaken. En ze krijgt het vertrouwen in haar lichaam terug. In deze tijd begint zij weer met hardlopen.

Na de eerste midweek intern is zij van haar paniekaanvallen af en… ze hoort de vogeltjes weer fluiten!

Wat Tamara echter nooit meer zal vergeten, is dat ze de knuffel van haar kinderen eindelijk weer kon voelen.

“Ik ben een andere vrouw”

Na de tweede midweek intern gaat het heel goed met haar. Ze is een andere vrouw, staat nu al anders in het leven en is van haar hyperventilatie af! Eind mei gaat zij langzaam aan, volgens haar eigen schema, re-integreren. Eind augustus is zij volledig gere-integreerd en werkt zij al weer 36 uur per week. Tijdens haar derde midweek intern in oktober wordt er over haar werk gesproken. Door de “missie-visie” sessie komt zij erachter dat ze op haar werk helemaal op haar plek zit. Zij doet al het werk dat ze leuk vindt en wat binnen haar missie “mensen in beweging brengen” past. Wel wordt er besproken hoe ze dit werk kan aanpassen, zodat het beter in haar drukke leven past en zij zichzelf niet te kort doet. “Petje af voor mijn werk. Ik kreeg van begin af aan alle medewerking en begrip, die ik nodig had!” Ook de werkgever van haar man neemt de situatie serieus en geeft hem de ruimte voor zijn vrouw en kinderen te zorgen. Dit leidt ertoe, dat Tamara in alle rust, zonder te “moeten” aan haar burn-out kan toegeven en de juiste hulp krijgt. Hierdoor is zij binnen enkele weken weer aan het werk.

Cadeautje burn-out

De inzichten, die zij kreeg tijdens Tamaras burn-out herstel sessies bij AANDACHT in Vaals en de manier waarop zij stap voor stap dichter bij zichzelf kwam, maken enorme indruk op Tamara. Zij heeft geleerd waar haar burn-out vandaan kwam en hoe ze in de toekomst haar grenzen beter kan bewaken. Thuis werken zij en haar man nu nog meer als team samen. Tamara weet nu dat zij niet alles alleen hoeft te doen en dat om hulp vragen geen vertoon van zwakte is. In haar tijd bij AANDACHT heeft zij haar liefde voor de natuur terug ontdekt en hebben zij en haar man besloten om te verhuizen. Ze wonen nu midden in de natuur, aan het veld en het water. “Elke ochtend geniet ik met een kop koffie van het uitzicht.” Iets wat voor de burn-out in een leven op automatische piloot voor Tamara niet mogelijk was.

“Ik heb geleerd mezelf op nummer 1 te zetten. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook een goede moeder, partner en werknemer zijn.”

Meer informatie over:

Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels

Neem contact met ons op

2 Reacties

  1. Thijs Geerdink

    Onze dochter fantastisch, wij hebben het van dichtbij meegemaakt mijn dochter een evenbeeld van haar vader altijd 120 % inzet. Maar wat bereik je hiermee, neem nu je vader 62 jaar altijd gewerkt nooit ziekte gehad, maar dan een herseninfarct gekregen met veel paniek van leven en dood, ik snapte hier niets van maar jullie bleven mij steunen ondanks de burn out die jouw te wachten stond, ik bleef knokken voor herstel terwijl jij moest knokken tegen jouw burn out. gelukkig heb jij een goede keus gemaakt en terecht gekomen bij ” Aandacht” in Vaals, persoonlijke aandacht hebt gekregen voor jouw probleem en gelukkig weer de oude “zelfs sterker” eruit bent gekomen.

    Thijs Geerdink

    Antwoord
    • Marina Willen

      Beste Thijs!
      Bedankt voor uw mooie reactie! Hopelijk gaat het weer beter met u. Fijn dat u het herstel van uw dochter zo positief ervaart en ziet dat zij er sterker uit is gekomen!
      We blijven ook in de toekomst voor haar (en haar naasten) klaar staan, mocht dat nodig zijn!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!