Het verschil tussen burnout en depressie

Het verschil tussen burnout en depressie…

De verschillen tussen depressie en burnout:

Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet door gebrek aan energie. Iemand met een depressie zou wel kunnen, maar wil niet. Het leven is het niet waard.

Een persoon met een burn-out is ’s morgens actiever en ’s avonds uitgeteld. Heeft iemand een depressie, dan komt diegene moeilijk uit bed en wordt juist ’s avonds actiever.

Iemand met een burn-out kan wel blij worden van andere dingen in het leven. Een persoon met een depressie voelt overal negatieve stemming over.

 

… is belangrijk voor de juiste behandeling!

De oorzaak van burn-out ligt in een langdurige chronische overbelasting. Bij depressie is de oorzaak vaak onduidelijk en is meestal ook erfelijk.

De symptomen van burnout zijn: lichamelijke en geestelijke uitputting. Bij depressie is dat somberheid, stemmingsschommelingen, moedeloosheid, gevoelens van waardeloosheid, onzekerheid, negatief zelfbeeld, terugtrekken uit de (sociale) wereld.

Het gevolg van een burn-out is een verstoring in de energiehuishouding. Bij depressie voel je onvermogen om ergens van te genieten. Gedachten aan de dood. Je ziet geen toekomst meer.

Burn-out is altijd werkgerelateerd. Een depressie heeft te maken met alle aspecten van je leven. Dus ook je werk.

Het verschil herkennen tussen depressie en burnout zorgt er voor dat je zelf in de regie blijft staan van je behandeling. Laat je dus niet ‘zomaar’ een depressie aanpraten en ben voorzichtig met Antidepressiva. De meeste huisartsen herkennen en erkennen burnout steeds beter. Dit zorgt er voor dat je samen met je huisarts de juiste behandeling kunt kiezen.

Vind je weg op onze site:

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken