Het verschil tussen burn out en depressie

Het verschil tussen burn-out en depressie

De verschillen tussen depressie en burn-out:

Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet door gebrek aan energie. Iemand met een depressie zou wel kunnen, maar wil niet. Het leven is het niet waard.

Iemand met een burn-out is ’s morgens actiever en ’s avonds uitgeteld. Iemand met een depressie komt moeilijk uit bed en wordt ’s avonds actiever.

Iemand met een burn-out kan wel blij worden van andere dingen in het leven. Iemand met een depressie voelt overal negatieve stemming over.

De oorzaak van burn-out ligt in een langdurige chronische overbelasting. Bij depressie is de oorzaak vaak onduidelijk en is meestal ook erfelijk.

Bij burnout zijn de symptomen: lichamelijke en geestelijke uitputting. Bij depressie is dat somberheid, stemmingsschommelingen, moedeloosheid, gevoelens van waardeloosheid, onzekerheid, negatief zelfbeeld, terugtrekken uit de (sociale) wereld.

Bij burn-out is de energiehuishouding verstoord. Bij depressie voel je onvermogen om ergens van te genieten. Gedachten aan de dood. Je ziet geen toekomst meer.

Burn-out is altijd werkgerelateerd. Een depressie heeft te maken met alle aspecten van je leven. Dus ook je werk.

Het verschil herkennen tussen depressie en burn-out zorgt er voor dat je zelf in de regie blijft staan van je behandeling. Laat je dus niet ‘zomaar’ een depressie aanpraten en ben voorzichtig met Antidepressiva. De meeste huisartsen herkennen en erkennen burn-out steeds beter. Dit zorgt er voor dat je samen met je huisarts de juiste behandeling kunt kiezen.

Heb ik een burnout?

Ik heb een burnout

Ik heb hulp nodig

Het Burnout Centrum

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out werkt niet, en toch wordt het regelmatig voorgeschreven... Ruim 1 miljoen mensen slikt antidepressiva, dat staat in een artikel van de Volkskrant uit 2017.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per...

Lees meer

Burnout specialist – Waarom wij afwijken….

Uit je burnout... Hulp, therapieën en behandelingen voor burnout zijn er "en masse"; van yoga retraites, talloze coaches tot ggz instellingen. Deze laatsten waren trouwens ivm frauduleuze diagnoses recent nog in het nieuws, maar dat terzijde... ...dankzij dé burnout...

Lees meer