Wat is een burn-out en hoe ontstaat het?

Wat is een burn-out …

Hier vind je uitleg op de vragen “wat is een burn-out” en “hoe ontstaat een burn-out?”. Met deze informatie willen we je meer inzicht geven in wat een burn-out lichamelijk en geestelijk met iemand doet. Zo begrijpen jij en je omgeving beter wat er aan de hand is.

“Wie zich goed voelt, presteert beter. Wie beter presteert, voelt zich ook goed.”

Hoge werkdruk en stress kunnen een positieve invloed hebben op hoe jij je voelt. Houdt de druk te lang aan, dan ligt het gevaar van burn-out op de loer. Het lichaam maakt dan niet meer voldoende endorfine aan. Endorfine heb je nodig om de stress aan te kunnen. Dat heet ‘coping’.

…het begint bij een tekort aan endorfine…

Hoe ontstaat een burnout?
Endorfine wordt aangemaakt door te bewegen en te sporten, maar ook door de voldoening te voelen bij de dingen, die je doet. Het bekende trotse gevoel dat we allemaal wel eens ervaren. Op het moment dat jij je niet meer tevreden voelt, of dit nu komt doordat je hoge eisen stelt aan jezelf of dat je omgeving dit doet, komt de aanmaak van endorfine in gevaar.

Ontevredenheid zorgt ervoor dat je harder gaat werken en nog beter je best gaat doen. In het begin kost dat weinig moeite, maar uiteindelijk lukt dat steeds minder. De kwaliteit van je werk gaat achteruit Als gevolg ga je nog herder werken. Je laat leuke dingen schieten, zoals sporten. Interne frustratie hoopt zich op. Je voelt en krijgt steeds minder erkenning. Hierdoor neemt de stress verder toe. Je hebt steeds meer endorfine nodig om te kunnen blijven functioneren, maar je lichaam maakt het niet meer aan. Als reactie hierop maakt je lichaam meer cortisol aan: het hormoon dat ervoor zorgt dat je stress aankunt. Je bent in een negatieve spiraal terechtgekomen.

…je potje energie raakt op…

Stress voelt in één keer niet meer ‘prettig’. Het is een muur, die op je afkomt. Je potje energie raakt langzaam op doordat er meer cortisol aangemaakt moet worden. Hierdoor raakt de glucoseopname in je hersenen ontregelt. Je hersenen raken als het ware oververhit. In recente studies wordt beweerd dat er een ‘neuroinflammatie’ optreedt: een ontsteking in je hersenen. Een burn-out. Dit verklaart ook waarom je moeite hebt om iets te onthouden en dus vergeetachtig wordt. Je kortetermijngeheugen raakt beschadigd.

…je voelt je depressief…

Te hoge cortisol ontregelt ook nog eens de aanmaak van serotonine. Dit is het stofje dat je blij maakt en je het gevoel geeft dat je de wereld aan kunt. Je natuurlijke Antidepressiva. Door te weinig serotonine kun je depressieve gevoelens krijgen en depressief lijken. En dan wordt burnout al gauw verward met een depressie. In het ergste geval krijg je zelfs Antidepressiva voorgeschreven. Onnodig! De symptomen worden bestreden en daar ben jij zeker niet mee geholpen. Je burnout kan dan juist langer gaan duren dan nodig.

…en je slaapt slecht…

Doordat je minder serotonine aanmaakt, wordt er ook minder melatonine aangemaakt. Dit is het slaaphormoon dat je lichaam nodig heeft om tot rust te komen. Voor je gevoel sta je constant ‘AAN’. Je komt niet in slaap en bent vroeg wakker. Daardoor voel je je lusteloos, onrustig, uit balans en chronisch moe.

Wil je weten of jij gevoelig bent voor een burnout?

…burn-out vraagt om een specialistische aanpak van zowel lichaam als geest.

Een belangrijke vraag naast, “Wat is een burnout”, is “Hoe herstel ik van een burnout?”
Een burnout vraagt juist daarom om een specialistische aanpak. Uit ervaring weten we dat veel trajecten onnodig lang duren en niet het gewenste resultaat geven. Dit komt doordat de oorzaak van de burnout in de diepte niet wordt aangepakt.

Belangrijk bij de behandeling van een burnout is dat bestaande patronen worden doorbroken. En dat kan, maar alleen met de juiste hulp. Pas dan krijg je de controle terug over je prestaties, de voldoening die je daarbij voelt en heb je zelf de aanmaak van endorfine weer in de hand. Je komt dus nooit meer in een burnout terecht (de kans op terugval is bij ons <1%).

Vind je weg op onze site:

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken