Tijd voor verandering
Wat te doen bij burn-out?
Je voelt je al een tijdje niet jezelf en hebt last van burn-out symptomen. Op internet en burn-out fora lees je allemaal ervaringsberichten, adviezen en tips. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer… je vraagt je af: Wat moet ik doen als ik een burn-out heb?!
Heb je een burn-out, dan is het belangrijk om de juiste hulpverlening te zoeken. In eerste instantie kan dit je huisarts zijn, die je voorziet van de juiste diagnose. Wettelijk gezien heeft je werkgever dit ook schriftelijk nodig om samen met jou de juiste aanpak te kunnen kiezen. Je werkgever heeft namelijk een zorgplicht als het gaat om arbeidsgerelateerde ziektes. En burn-out is wettelijk gezien een arbeidsgerelateerde ziekte.
Burn-out is geen depressie of angststoornis!
Tip; Zorg voor de juiste diagnose
Een essentiële burn-out tip die we je kunnen geven is: Zorg voor de juiste diagnose!
Laat je niet in een traject stoppen wat niet specifiek is gericht op burn-out. We merken dat mensen vaak onder de noemer ‘Overspannen’ of ‘Depressie’ of een andere stoornis worden behandeld omdat dan je therapie vergoed wordt door jouw zorgverzekering. Realiseer je dat je dan een behandeling krijgt voor een stoornis waar je eigenlijk geen last van hebt. Bovendien kost het jou altijd je Eigen Risico en je Eigen Bijdrage. Daarnaast loop jij het risico dat je in een verkeerd behandeltraject met onnodige medicatie terecht komt. Een burn-out is geen stoornis! Een burn-out is een overbelast stresssysteem. En daardoor raakt je hormoonhuishouding uit balans waardoor je klachten krijgt als paniekaanvallen, angstaanvallen, niet meer goed kunnen functioneren in grote gezelschappen, etc.
Blijven werken tijdens je burn-out
Burn-out en aan het werk: verstandig of niet?
Burn-out en werken gaan niet samen. Je stresssysteem is overbelast en door aan het werk te blijven, kan deze overbelasting niet herstellen. Het zijn juist de gedreven mensen met een hoog plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel die opgebrand raken. Regelmatig is het niet de persoon zelf, maar de collega’s of leidinggevende die ingrijpen en signaleren dat er iets niet goed gaat… En uiteindelijk is het je eigen lichaam die een heel duidelijk signaal geeft dat het zo niet verder kan en je letterlijk stil zet. Dat is het moment waarop jij je mag realiseren: zo kan het niet langer. Toegeven dat het niet meer gaat, is voor de meeste mensen in een burn-out de moeilijkste stap om te zetten. Onze tip: realiseer je dat dit ook de eerste stap is op weg naar herstel.
Hoe verder? Je meldt je ziek en via je werkgever kom je bij de bedrijfsarts of arbo-arts terecht. Deze is verantwoordelijk voor het goed vastleggen en monitoren van jouw herstelproces volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Wat voor jou van belang is om te weten, is dat jij de vrijheid van zorgkeuze hebt. Ongeacht wat je bedrijfsarts of arbo-arts je adviseert. Kies de zorg, die voor jouw gevoel het beste bij jou en je hulpvraag past.
Zorgverzekering vergoedt geen burn-out
Recht op vergoeding
Burn-out is geen psychische stoornis en is daarom niet opgenomen in de DSM-5. Een burnout behandeling mag daarom ook niet vergoed worden door de zorgverzekering.
Onze tip: Let op met frauduleuze declaraties, waarbij zorgverleners via een andere diagnose, zoals depressie of angststoornis alsnog een vergoeding krijgen! Dit is strafbaar en levert jou een label op in je medisch dossier, zorgt voor een verkeerde therapie en soms zelfs onnodig medicijnen gebruik.
Je werkgever is aansprakelijk
Volgens de WHO is burn-out een werkfenomeen, daarom is wettelijk gedefinieerd dat je werkgever aansprakelijk is. Ook financieel. Daarom is je werkgever erbij gebaat dat jij snel en duurzaam herstelt van je burn-out, aangezien een zieke werknemer gemiddeld €250 per dag kost. De overheid heeft hiervoor de Wet Verbetering Poortwachter ingevoerd. Het maakt duidelijk wat jij en jouw werkgever moeten doen als je langdurig ziek bent geworden. De bedrijfsarts of arbo-arts faciliteert dit voor je werkgever. Ze hebben hierin een controlerende rol. Wat we vaak in de praktijk meemaken, is dat ze een adviserende en soms dwingende positie innemen.
Belangrijk voor jou om te weten, is dat jij beslist over het behandelingstraject samen met je werkgever. De bedrijfsarts en arboarts zijn hierin enkel observators. Hun rol is monitoren hoe het met je gaat en je in de gaten houden of je ook baat hebt bij de gekozen hulpverlening. Eén van de belangrijke tips bij burn-out: Kies de hulpverlening die bij jou en je hulpvraag past en waar je een goede klik mee voelt. Voor je herstel is dit namelijk cruciaal.
Heb je het gevoel dat je in een traject bent beland, die niet goed voelt, trek bij je werkgever aan de bel, zodat jullie samen naar een andere oplossing kunnen kijken. Ook daarin bieden wij graag onze hulp en expertise aan.
Wat moet je doen?
Je partner heeft een burn-out
Een partner met burn-out; je zou er bijna zelf één van krijgen…
Wie te maken heeft met een partner, familielid of collega met burn-out is al snel medeslachtoffer. We betrekken je daarom graag bij het herstelproces. Wat in eerste instantie belangrijk is om te doen, is je partner ondersteunen in het zoeken naar de juiste hulpverlening. Op onze site kun je lezen wat een burn-out inhoudt. Wat gebeurt er precies met iemand die een burn-out heeft. Voor jou als partner is dit fijn om te weten, omdat je het gedrag van je partner beter in perspectief kunt zien. Begrip is het belangrijkste wat je partner nu nodig heeft. Erkenning voor de burn-out en begrip wat er intern gebeurt bij je partner.
We begeleiden je in de do’s en dont’s en halen je direct uit de hulpverlenersrol, waar je niet in thuis hoort. We staan open voor je vragen en adviseren je bij alle stappen, die je partner in het proces gaat meemaken.
Laat de behandeling aan ons over, dan kan jij je concentreren op jezelf, jouw leven en het liefdevol opvangen van je partner.
Belangrijk om te weten:
Het belang van een juiste diagnose!
Burn-out en blijven werken: is dat verstandig?
Hoe we jou helpen
AANDACHT voor...
Beter worden door je burn-out?
neem dan contact op
Hier staan wij voor
AANDACHT betekent...
Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.
Individueel
Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!
multidisciplinair
Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.
Herstel in de Alpen
Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.
op maat gemaakt
Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.
Medicatie bij Burn-out
Let op, antidepressiva zijn geen geneesmiddel! Zij “genezen” niet de oorzaak van het probleem, maar nemen enkel de scherpe kantjes van de emotie weg. Wat betekend dat men ook leuke emoties minder voelt. Er wordt een soort sluier over de gevoelens gelegd, waardoor het (tijdelijk) dragelijk wordt. Het probleem wordt niet verholpen, er wordt enkel aan symptoombestrijding gedaan.