Tips Burnout – Wat te doen bij burnout?

Wat te doen bij burnout…

Tips burnout; je voelt je al een tijdje niet jezelf en hebt last van burnout symptomen. Op internet en burnout fora lees je allemaal ervaringsberichten en adviezen en op een gegeven moment zie je van bomen het bos niet meer… je vraagt je af: Wat te doen bij burnout?!

…hier vind je een aantal burnout tips!

Heb je een burnout, dan is het belangrijk om de juiste hulpverlening te zoeken. In eerste instantie kan dit je huisarts zijn, die je voorziet van de juiste diagnose. Wettelijk gezien heeft je werkgever dit ook schriftelijk nodig om samen met jou de juiste behandeling te kunnen kiezen.

Zorg voor de juiste diagnose…

Een van de belangrijkste burnout tips die we je kunnen geven is: Zorg voor de juiste diagnose!
Laat je niet in een traject stoppen wat niet specifiek is gericht op burnout. Onder de noemer ‘Overspannen’ of ‘Depressie’ wordt je behandeling vergoed door jouw zorgverzekering, maar het werkt niet en het kost jou altijd je Eigen Risico en je Eigen Bijdrage en je loopt het risico dat je in een verkeerd behandeltraject met onnodige medicatie terecht komt.

Burnout en werken…

Burnout en werken gaan niet samen. Het zijn juist de gedreven mensen met een hoog plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel die opgebrand raken. Regelmatig is het niet de persoon zelf, maar de collega’s of leidinggevende die ingrijpen en signaleren dat er iets niet goed gaat…
Je meld je ziek en via je werkgever kom je bij de bedrijfsarts of arbo-arts terecht. Deze is verantwoordelijk voor het goed vastleggen en monitoren van jouw herstelproces.

Recht op vergoeding…

Niet via de zorgverzekering:
Burnout is geen psychische stoornis en is daarom niet opgenomen in de DSM-5. Een burnout behandeling mag daarom ook niet vergoed worden door de zorgverzekering.
Let op met frauduleuze declaraties, waarbij zorgverleners via een andere diagnose, zoals depressie of angststoornis alsnog een vergoeding krijgen! Dit is strafbaar en levert jou een label op in je medisch dossier, zorgt voor een verkeerde behandeling en soms zelfs onnodig medicijnen gebruik.

Wel door de werkgever:
Volgens de WHO is burnout een werkfenomeen, daarom is wettelijk gedefinieerd dat je werkgever aansprakelijk is. Ook financieel. De overheid heeft hiervoor de Wet Verbetering Poortwachter ingevoerd. Het maakt duidelijk wat jij en jouw werkgever moeten doen als je langdurig ziek bent geworden. De bedrijfsarts of arbo-arts faciliteert dit voor je werkgever.

De werkgever is erbij gebaat dat jij snel een duurzaam herstelt van je burnout, aangezien een zieke werknemer gemiddeld €250 per dag kost.

Vrije zorgkeuze…

Belangrijk voor jou om te weten, is dat jij beslist over het behandelingstraject samen met je werkgever. De bedrijfsarts en arboarts zijn hierin adviseurs. Hun rol is monitoren hoe het met je gaat en je in de gaten houden of je ook baat hebt bij de gekozen hulpverlening. Één van de belangrijke tips burnout: Kies de hulpverlening die bij je past en waar je een goede klik mee voelt. Voor je herstel is dit namelijk cruciaal.

Heb je het gevoel dat je in een traject bent beland, die niet goed voelt, trek bij je werkgever aan de bel, zodat jullie samen naar een andere oplossing kunnen kijken. Ook daarin bieden wij graag onze hulp en expertise aan.

Wat te doen bij burnout partner?

Een partner met burnout; je zou er bijna zelf één van krijgen…
Wie te maken heeft met een partner, familielid of collega met burnout is al snel medeslachtoffer. We betrekken je daarom graag bij het herstelproces. Wat in eerste instantie belangrijk is om te doen, is je partner ondersteunen in het zoeken naar de juiste hulpverlening. Op onze site kun je lezen wat een burnout inhoudt. Wat gebeurt er precies met iemand die een burnout heeft. Voor jou als partner is dit fijn om te weten, omdat je het gedrag van je partner beter in perspectief kunt zien. Begrip is het belangrijkste wat je partner nu nodig heeft. Erkenning voor de burnout en begrip wat er intern gebeurt bij je partner.

We begeleiden je in de do’s en dont’s en halen je direct uit de hulpverlenersrol, waar je niet in thuis hoort. We staan open voor je vragen en adviseren je bij alle stappen, die je partner in het proces gaat meemaken.

Laat de behandeling aan ons over, dan kan jij je concentreren op jezelf, jouw leven en het liefdevol opvangen van je partner.

Heb je na het lezen van deze burnout tips nog vragen over burnout en onze behandeling, neem dan contact op met ons.

Vind je weg op onze site

Wat is een burnout?

burnout symptomen foto

Ik heb een burnout

foto burnout herstel

Hoe wij je gaan helpen

burnout behandeling afbeelding

Het Burnout Centrum

afbeelding burnout behandeling

Lees hier onze recente blogs

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Onthaasten? Verlaag je maximum snelheid!

Vanaf 16 maart 2020 is het definitief: de maximum snelheid op Nederlandse snelwegen gaat van 130 naar 100 km/uur.
Niet alleen op de snelweg maar ook in het (bedrijfs-) leven zitten veel mensen met plankgas op de linker baan…

Lees meer
Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Burn-out BN’ers – in de wurggreep van succes

Op dit moment lezen we bijna dagelijks in de media over de toestand van Jan Smit en Marco Borsato. Twee BN’ers, die allebei kampen met burn-out. Dit is geen nieuw fenomeen in de showbiz. Eind 2018 maakte Robbert van de Corput alias Hardwell bekend voor onbepaalde tijd...

Lees meer
Ik heb een vraag


Ik wil kennismaken