Wat te doen bij burn out? Zoek de juiste hulpverlening!

Wat te doen bij burn out…

Via je werkgever kom je bij de bedrijfsarts of arbo-arts terecht. Deze is verantwoordelijk voor het goed vastleggen en monitoren van jouw herstelproces. De overheid heeft hiervoor de Wet Verbetering Poortwachter ingevoerd. Het maakt duidelijk wat jij en jouw werkgever moeten doen als je langdurig ziek bent geworden. De bedrijfsarts of arbo-arts faciliteert dit voor je werkgever.

…zorg voor de juiste diagnose…

Heb je een burn-out, dan is het belangrijk om de juiste hulpverlening te zoeken. In eerste instantie kan dit je huisarts zijn, die je voorziet van de juiste diagnose ‘Burn-out’. Wettelijk gezien heeft je werkgever dit ook schriftelijk nodig om samen met jou de juiste behandeling te kunnen kiezen.

…zodat je de behandeling krijgt, die je gaat helpen…

Belangrijk voor jou om te weten, is dat jij beslist over het behandelingstraject samen met je werkgever. De bedrijfsarts en arboarts zijn hierin adviseurs. Hun rol is monitoren hoe het met je gaat en je in de gaten houden of je ook baat hebt bij de gekozen hulpverlening. Kies de hulpverlening die bij je past en waar je een goede klik mee voelt. Voor je herstel is dit namelijk cruciaal.

…want burnout vraagt om een specialistische aanpak.

Belangrijkste advies dat we je kunnen geven is: Laat je niet in een traject stoppen wat niet specifiek is gericht op burn-out. Onder de noemer ‘Overspannen’ of ‘Depressie’ wordt je behandeling vergoed door jouw zorgverzekering, maar het werkt niet en het kost jou altijd je Eigen Risico en je Eigen Bijdrage en je loopt het risico dat je gepakt wordt voor fraude. Want burn-out is wettelijk gedefinieerd als een beroepsziekte, waar je werkgever voor verantwoordelijk is. Ook financieel. Vraag gerust na bij je zorgverzekeraar. Een burnout wordt niet door hun vergoed.

Heb je het gevoel dat je in een traject bent beland, die niet goed voelt, trek bij je werkgever aan de bel, zodat jullie samen naar een andere oplossing kunnen kijken. Ook daarin bieden wij graag onze hulp en expertise aan.

Heb ik een burnout?

Ik heb een burnout

Ik heb hulp nodig

Het Burnout Centrum

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out werkt niet, en toch wordt het regelmatig voorgeschreven... Ruim 1 miljoen mensen slikt antidepressiva, dat staat in een artikel van de Volkskrant uit 2017.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per...

Lees meer

Burnout specialist – Waarom wij afwijken….

Uit je burnout... Hulp, therapieën en behandelingen voor burnout zijn er "en masse"; van yoga retraites, talloze coaches tot ggz instellingen. Deze laatsten waren trouwens ivm frauduleuze diagnoses recent nog in het nieuws, maar dat terzijde... ...dankzij dé burnout...

Lees meer