Heb ik een burn-out?
Om een zelfdiagnose van burn-out te kunnen maken, moet je weten wat een burn-out eigenlijk is. We hebben een pagina op onze website hiervoor speciaal ingericht. Op deze pagina vind je alle informatie, die je nodig hebt om te weten of je een burn-out hebt.
Welke verschijnselen horen bij de diagnose ‘burn-out’?
Of je nou wel of niet een burn-out hebt…. Het is wel duidelijk dat je ‘last’ hebt van iets. Waarom zou je anders gaan googelen op ‘Heb ik een burn-out’? Het helpt natuurlijk dat je eerst een zelfdiagnose op burn-out maakt. Vaak begint het met lichamelijke verschijnselen. Zoals langdurige vermoeidheid. Niet vooruit kunnen komen. Het gevoel dat je hoofd vol zit. Vermoeidheid in je ledematen. Last van lichamelijke pijnklachten. Vaak hoofdpijn of zelfs migraine. Paniekaanvallen. Vroeg wakker terwijl je nog moe bent. Het gevoel van continu ‘AAN’ staan. Een kort lontje hebben.
Hoe lang ervaar je al stress?
Een zelfdiagnose bij burn-out is nog geen oplossing voor een burn-out. Wel geeft het een richting. Als jij jezelf herkent in de verschijnselen en klachten die we hierboven hebben omschreven en die ook uitgebreider op onze site worden benoemd, dan is de kans groot dat je last hebt van een burn-out. Al deze verschijnselen zijn een greep uit de vele symptomen, die passen bij een burn-out. Vraag jij je af: Heb ik een burn-out? Check dan of je last hebt van teveel stress. En vraag jezelf dan af: hoe lang houdt deze stress al aan? Als je last hebt van een burn-out, dan geeft je lichaam je al langere tijd signalen. Door hierbij stil te staan, kun je dit bewuster gaan voelen.
Neem de signalen serieus
Want de signalen mag je serieus nemen. Het is tijd om in te grijpen. Je hebt daarin zelf een keuze wat je gaat doen. Leg je de focus op het wegnemen van de verschijnselen? Door bijvoorbeeld rust te nemen. Je te concentreren op leuke dingen doen. Op vakantie gaan. Rust nemen. Wandelen in de natuur. Of toch maar eens beginnen met yoga?
Verschijnselen van je burn-out wegnemen?
Allemaal dingen, die je zeker kunt doen om je burn-out handelbaar te maken. En die uiteraard goed voor je zijn. Maar zodra je terug bent in de realiteit, jouw alledaagse werkelijkheid, begint eigenlijk het ‘gezeik’ van voren af aan. En voor je het weet, heb je weer last van ‘van alles’. Terug bij af… Hoe dat kan? Nou, simpel gezegd: omdat je niet bezig bent geweest met het wegnemen van de oorzaak, waardoor je stress hebt.
Of de oorzaak van je burn-out aanpakken!
De uitdaging ligt voor jou in het aanpakken van het probleem bij de kern. Als je auto last heeft van ‘iets dat rammelt’, dan wil je natuurlijk dat dit probleem wordt opgelost. Iedereen snapt dat dit prettiger is. En dat de oplossing niet is: langzamer rijden, zodat het probleem in je auto geen lawaai meer maakt. Zo is het eigenlijk ook met jou als persoon.
De focus bij het antwoord op de vraag ‘Heb ik een burn-out’ zou moeten liggen op: Heb je klachten? En waarom krijg je deze klachten? Wat is daar de oorzaak van? Wat zorgt er eigenlijk voor dat jij je zo voelt. Wat je dan nodig hebt, is een deskundige, die met jou meekijkt onder jouw motorkap. Iemand, die je patronen en je overtuigingen bloot kan leggen. Waardoor je in deze situatie terecht bent gekomen. En ja, je leest het goed: je hebt het aan JEZELF te danken dat je last hebt van teveel stress. En dus ben je zelf verantwoordelijk voor je burn-out. Dat is goed nieuws, overigens. Want dan kun je er zelf ook wat aan doen. Je zult alleen bereid moeten zijn om de regie over jezelf terug te pakken. En daarmee ook echt naar jezelf te willen kijken. Gelukkig is de reis naar persoonlijke ont-wikkeling en zelfreflectie niet alleen een confronterende reis. Het is ook een hele mooie reis. Een ervaring, die je meeneemt in de rest van je leven. Zodat je niet nog een keer in een burn-out terecht komt.
Nog even dit
Je kunt ook een wetenschappelijk onderbouwde test doen, die wij op onze site hebben geplaatst. Deze BAT-test (Burn-out Assessment Tool- test) is ontwikkeld door de KU Leuven en laat zien of je gevoelig bent voor een burn-out of al richting een burn-out zit.
Voorkom een verkeerde diagnose bij burn-out
Voor een daadwerkelijk diagnose raden we je aan om naar je huisarts te gaan. Let daarbij wel op dat je de juiste diagnose krijgt. Want er kleven nogal wat nadelen aan een verkeerde diagnose en dus een psychisch DSM-5 label. Zoals het krijgen van een verkeerde behandeling. Met bijbehorende medicatie. Heb je last van de verschijnselen, die wij op onze site hebben benoemd, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een burn-out. En dan is er psychisch niets mis met jou. Je hebt alleen de juiste behandeling nodig. En dat kan bij ons.
Weten of je een burn-out hebt, is de eerste stap richting de oplossing.
Meer informatie over:
Symptomen bij Burn-out | Onze behandeling | Burn-out klachten
| Het gevaar van verkeerde labels | Doe de burn-out test |
0 reacties