Je partner heeft een burn-out

Wat kun je doen?
Onze aanpakBurn-out Symptomen

Intern verblijven en herstellen

Herstel middenin de natuur van je burn-out

Wat kun jij als partner doen?

Je partner heeft een burn-out…

Een partner met burn-out is een echte uitdaging. Het is soms moeilijk te begrijpen hoe groot de veranderingen in karakter en het dagelijks leven zijn bij degene, die een burn-out heeft. Wie eerst een gemotiveerde, doortastend persoon was, is nu veranderd in een met zichzelf en zijn omgeving worstelende persoonlijkheid.

In verbinding blijven, is moeilijk

Niets lijkt te werken. Hoe graag en hoe vaak je ook je hulp aanbiedt, het lijkt niet veel op te leveren. Alle symptomen richten zich óók naar jou (prikkelbaar, woede, afstoten). Met als gevolg: een verstoorde relatie, die zelfs tot een (echt)scheiding kan leiden.

Een partner met een burn-out: Wat kun jij doen?

Wanneer je partner burn-out klachten heeft, dan uit zich dat meestal naar de omgeving in emotionele uitspattingen. Dit kan in de vorm van verdriet zijn, maar vaak is het in de vorm van boosheid. Het is de machteloosheid, die je partner voelt over de huidige situatie. Voor jou belangrijk om je dit te realiseren. Zodat je herkent en kunt plaatsen waarom je partner doet wat hij doet. Waarom hij reageert in deze situatie zoals hij reageert.

Het gedrag van je partner is niet persoonlijk bedoeld

Ondanks dat je partner vanuit machteloosheid zich afreageert op zijn omgeving, is het heel belangrijk om te weten dat dit niet persoonlijk bedoeld is. Dit is ook belangrijk voor je kinderen om te weten, zodat ze de reactie van hun ouder niet persoonlijk maken. Waardoor ze de situatie die ontstaat in het perspectief van een burn-out kunnen zetten. Het zegt niets over hun. Het zegt iets over hun ouder en hoe deze zich voelt.

burnout herstel

Wat kun jij doen om je partner te helpen?

Tips als je partner een burn-out heeft

We krijgen vaak de vraag: Heb je tips wat ik kan doen in deze situatie? Het belangrijkste wat je partner nodig heeft, is de juiste hulp: een behandeling gericht op burn-out. Daarnaast kunnen onderstaande tips wellicht helpen voor een stuk verlichting. 

Tip 1: Geef ruimte aan de emotie

Wat je partner nodig heeft, is de ondersteuning in de vorm van: de emotie mag er zijn, het is oké. Ik geef je ruimte. Dit houdt in dat je niet tegen de emotie in gaat door in de verdediging te schieten of zelf ook in de aanval te gaan. Probeer niet het probleem van je partner op te lossen. Dat moet degene zelf doen.

Tip 2: Vraag naar de ‘Waarom’

Blijf open staan voor je partner. Herken dat je partner vanuit machteloosheid probeert de omgeving verantwoordelijk te maken voor hoe hij/zij zich voelt. Open blijven staan doe je door je partner te vragen waarom hij voelt wat hij voelt. Door te vragen: wat heb je nodig? Deze vragen zorgen ervoor dat hij zelf zijn eigen verantwoording terugkrijgt over zijn eigen gedrag en de gedachtes, die daarbij horen.

Tip 3: Faciliteer niet het patroon door in de oplossing te gaan zitten.

Als degene, die we liefhebben een probleem heeft, hebben we als mens de neiging om in de oplossing te schieten. Dan heb je geen pijn meer en gaat het beter met je. En dat is nou net wat je niet moet doen. Het is juist belangrijk om niet in de oplossing te gaan zitten, maar in de status quo: erkenning geven aan het gevoel. Dan ontstaat er rust. Maak je partner bewust zonder dat je een oplossing aanbiedt. Of zonder dat je voor hem gaat denken wat hij nodig heeft en daar naar gaat handelen.

Tip 4: Help je partner in het vinden van de juiste hulp

Voor je partner is het belangrijk dat hij zich realiseert dat het niet goed met hem gaat. De eerste stap in het herstel van een burn out is accepteren van de huidige situatie. Dit is een hele lastige stap om te zetten. Omdat je partner het gevoel heeft te hebben gefaald. En accepteren is toegeven hier aan, voor het gevoel. Laat je partner deze website zien. Vooral de informatie over de symptomen bij burn-out en de klachten bij burn out kunnen voor veel herkenning zorgen. Door het lezen van de website maakt je partner een belangrijke stap in de acceptatie. Spreekt hem onze website en onze visie op de behandeling van een burnout aan, maak dan samen met hem een afspraak voor een kennismaking.

Met de juiste hulpverlening komen jullie er samen uit

Een partner met een burn-out: je zou er zelf bijna één van krijgen

Uit elkaar gaan. Een echtscheiding. Het is niet nodig, weten wij uit ervaring. Zeker niet als het in de basis van de relatie nog goed zit. Met de juiste hulpverlening lukt het om niet alleen jouw partner met burn-out uit deze situatie te helpen, maar uiteindelijk ook jullie samen. 

Een burn-out zorgt voor verdieping

Veel van onze cliënten zien hun burn-out achteraf als een geschenk. Niet alleen zijn ze zelf veranderd, maar hun relatie is ook veranderd. En bijna altijd in positieve zin.

Als je het goed aanpakt, zorgt een burn-out voor een diepere dimensie. In jezelf en ook in je relatie

De burn-out van je partner heeft ook effect op je relatie

Het positieve van een burn-out is dat het je dwingt om anders naar jezelf en je leven te kijken. Niet alleen voor je partner met burn-out, maar ook voor jou is het een kans om opnieuw de balans op te maken. Het bekende vraagstuk: “Is dit het nou?” passeert de revue. Wie ben ik, wat doe ik eigenlijk, waarom doe ik wat ik doe, vind ik het wel leuk wat ik doe, etc. Het zorgt er voor dat het leven van je partner met burn-out  op zijn grondvesten wordt geschut. En dat is ook de bedoeling van de burn-out. Het is een “wake up call” om het anders te gaan doen.

Als één van de twee partners begint zichzelf te ontwikkelen en oude patronen afschud, kan je relatie onder druk komen te staan. En omdat we weten hoe belangrijk de steun van een partner is in het herstel, wordt in ons traject ook de partner betrokken. Daarnaast zorgt onze behandeling er daadwerkelijk voor dat je in staat bent om te veranderen. En dus verander je ook in je relatie. En dat is altijd in positieve zin. We weten maar al te goed hoe belangrijk het is voor de partner met burn-out dat zijn partner betrokken wordt bij het herstel traject, zodat de verbinding in de basis blijft behouden. Daar besteden we in het traject ook veel aandacht aan.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Werknemer

Je hebt de diagnose burn-out. Hier vind je informatie over onze behandeling en hoe wij jou gaan helpen, zodat jij BETER wordt. 

Ondernemer met burnout

Ondernemer

Wanneer jijzelf uitvalt met een burn-out, is het natuurlijk belangrijk om weer zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.

Organisatie

Als een medewerker uitvalt met burn-out is het  belangrijk om te weten wat je zorgplicht is en hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Burn-out bedrijfsarts verwijzers

Verwijzer

Uiteraard werken wij graag samen met verwijzers; met het doel de cliënt BETER en duurzaam terug te laten keren in het arbeidsproces.

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit. 

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

midden in de natuur

Ons centrum ligt midden in de natuur; in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Je krijgt wat je nodig hebt; niet meer en niet minder.

Schaam je!

Taboe op burn-out!

Ook in 2019 merken wij dat er nog steeds een taboe rust op burn-out. Vreemd, vinden wij. In besloten (facebook-) groepen is het een drukte van jewelste. Veel leed, ervaringen en tips worden hier gedeeld. Terwijl in het openbaar en op “open” sociale media kanalen het angstvallig rustig is. Schijnbaar logisch, want iedereen in je netwerk kan immers zien dat je iets “liked” of een commentaar geeft. En wie wil er nou in deze mooie en “perfecte wereld” van sociale media geassocieerd worden met een burn-out?