Je partner heeft een burn-out

Wat kun je doen?
TipsJe relatie lijdt er onder

Maak kennis en start je herstel

Jouw eerste stap naar herstel

Je partner heeft een burn-out

Lees er hier alles over

Partner met burn-out steunen

Wat kun jij als partner doen?

Je partner heeft een burn-out…

Een partner met burn-out is een echte uitdaging. Het is soms moeilijk te begrijpen hoe groot de veranderingen in karakter en het dagelijks leven zijn bij degene, die een burn-out heeft. Wie eerst een gemotiveerde, doortastend persoon was, is nu veranderd in een met zichzelf en de omgeving worstelende persoonlijkheid.

In verbinding blijven, is moeilijk

Niets lijkt te werken. Hoe graag en hoe vaak je ook je hulp aanbiedt, het lijkt niet veel op te leveren. Alle symptomen richten zich óók naar jou (prikkelbaar, woede, afstoten). Met als gevolg: een verstoorde relatie, die zelfs tot een (echt)scheiding kan leiden.

Een partner met een burn-out: Wat kun jij doen?

Wanneer je partner burn-out klachten heeft, dan uit zich dat meestal naar de omgeving in emotionele uitspattingen. Dit kan in de vorm van verdriet zijn, maar vaak is het in de vorm van boosheid. Het is de machteloosheid, die je partner voelt over de huidige situatie. Voor jou belangrijk om je dit te realiseren. Zodat je herkent en kunt plaatsen waarom je partner doet wat hij/zij doet. Waarom je partner reageert in deze situatie zoals hij/zij reageert.

Het gedrag van je partner is niet persoonlijk bedoeld

En ja, het is heel lastig als je partner in een burn-out zit. Het heeft uiteraard ook effect op jou en op jullie omgeving. Ondanks dat je partner vanuit machteloosheid zich afreageert op de omgeving, is het heel belangrijk om te weten dat dit niet persoonlijk bedoeld is. Dit is ook van belang voor je omgeving, zoals kinderen, om te weten. Zodat zij de reactie van je partner of hun ouder niet persoonlijk maken. Zo help je de ander om de situatie, die nu is ontstaan, in het perspectief van een burn-out te zetten. Het zegt niets over hun. Het zegt iets over je partner en hoe deze zich voelt.

Een partner met burn-out heeft effect op je relatie

Door een burn-out kan je partner je afstoten

Een burn-out heeft heftige emotionele gevolgen. Zeker als de situatie te lang duurt en er geen oplossing lijkt te komen. Bijvoorbeeld in de vorm van een behandeling die werkt. Je partner kan jou dan het gevoel geven je af te stoten. Omdat je partner vanuit machteloosheid zichzelf niet onder controle heeft. Laat staan zijn of haar omgeving. Degene, die je dan het meest lief hebt, stoot je als eerste af.

Laat een burn-out niet tussen jullie in komen

Realiseer je dat alles wat je partner doet, ook al is het jou afstoten: het is niet persoonlijk naar jou toe gericht. In feite is je partner niet toerekeningsvatbaar. En dat komt, doordat een burn-out zorgt voor emotie en gedrag die moeilijk onder controle te houden is.

Medicatie bij burn-out
burnout herstel

Wat kun jij doen om je partner te helpen?

Tips als je partner een burn-out heeft

We krijgen vaak de vraag: Heb je tips wat ik kan doen in deze situatie? Het belangrijkste wat je partner nodig heeft, is de juiste hulp: een behandeling gericht op burn-out. Daarnaast kunnen onderstaande tips wellicht helpen voor een stuk verlichting.

Tip 1: Geef ruimte aan de emotie

Wat je partner nodig heeft, is de ondersteuning in de vorm van: de emotie mag er zijn, het is oké. Ik geef je ruimte. Dit houdt in dat je niet tegen de emotie in gaat door in de verdediging te schieten of zelf ook in de aanval te gaan. Probeer niet het probleem van je partner op te lossen. Dat moet degene zelf doen.

Tip 2: Vraag naar de ‘Waarom’

Blijf open staan voor je partner. Herken dat je partner vanuit machteloosheid probeert de omgeving verantwoordelijk te maken voor hoe hij/zij zich voelt. Open blijven staan doe je door je partner te vragen waarom je partner voelt wat hij/zij voelt. Door te vragen: wat heb je nodig? Deze vragen zorgen ervoor dat je partner zelf de eigen verantwoording terugkrijgt over het eigen gedrag en de gedachtes, die daarbij horen.

Tip 3: Faciliteer niet het patroon door in de oplossing te gaan zitten.

Als degene, die we liefhebben een probleem heeft, hebben we als mens de neiging om in de oplossing te schieten. Dan heb je geen pijn meer en gaat het beter met je. En dat is nou net wat je niet moet doen. Het is juist belangrijk om niet in de oplossing te gaan zitten. Maar in de status quo: erkenning geven aan het gevoel. Dan ontstaat er rust. Maak je partner bewust zonder dat je een oplossing aanbiedt. Of zonder dat je voor je partner gaat denken wat hij/zij nodig heeft en daar naar gaat handelen.

Tip 4: Help je partner in het vinden van de juiste hulp

Voor je partner is het belangrijk dat diegene zich realiseert dat het niet goed gaat. De eerste stap in het herstel van een burn out is accepteren van de huidige situatie. Dit is een hele lastige stap om te zetten. Omdat je partner het gevoel heeft te hebben gefaald. En accepteren is toegeven hier aan, voor het gevoel. Laat je partner deze website zien. Vooral de informatie over de symptomen bij burn-out en de klachten bij burn out kunnen voor veel herkenning zorgen. Door het lezen van de website maakt je partner een belangrijke stap in de acceptatie. Spreekt je partner onze website en onze visie op de behandeling van een burnout aan, maak dan samen met je partner een afspraak voor een kennismaking.

Met de juiste hulpverlening komen jullie er samen uit

Een partner met een burn-out: je zou er zelf bijna één van krijgen

Uit elkaar gaan. Een echtscheiding. Het is niet nodig, weten wij uit ervaring. Zeker niet als het in de basis van de relatie nog goed zit. Met de juiste hulpverlening lukt het om niet alleen jouw partner met burn-out uit deze situatie te helpen, maar uiteindelijk ook jullie samen.

Een burn-out zorgt voor verdieping

Veel van onze cliënten zien hun burn-out achteraf als een geschenk. Niet alleen zijn ze zelf veranderd, maar hun relatie is ook veranderd. Vaak in positieve zin.

partner met burnout
partner met burn-out

Als je het goed aanpakt, zorgt een burn-out voor een diepere dimensie. In jezelf en ook in je relatie

De burn-out van je partner heeft ook effect op je relatie

Het positieve van een burn-out is dat het je dwingt om anders naar jezelf en je leven te kijken. Niet alleen voor je partner met burn-out, maar ook voor jou is het een kans om opnieuw de balans op te maken. Het bekende vraagstuk: “Is dit het nou?” passeert de revue. Wie ben ik, wat doe ik eigenlijk, waarom doe ik wat ik doe, vind ik het wel leuk wat ik doe, etc. Het zorgt er voor dat het leven van je partner met burn-out  op de grondvesten wordt geschut. En dat is ook de bedoeling van de burn-out. Het is een “wake up call” om het anders te gaan doen.

Als één van de twee partners begint zichzelf te ontwikkelen en oude patronen afschud, kan je relatie onder druk komen te staan. En omdat we weten hoe belangrijk de steun van een partner is in het herstel, wordt in ons traject ook de partner betrokken. Daarnaast zorgt onze behandeling er daadwerkelijk voor dat je in staat bent om te veranderen. En dus verander je ook in je relatie. En dat is altijd in positieve zin. We weten maar al te goed hoe belangrijk het is voor de partner met burn-out dat zijn/haar partner betrokken wordt bij het herstel traject, zodat de verbinding in de basis blijft behouden. Daar besteden we in het traject ook veel aandacht aan.

Ter geruststelling: Een burn-out is geen stoornis. Goed nieuws dus: herkent je partner zich in deze burn-out symptomen, dan is er niet veel mis met je partner. Niet anders dan dat je partner last heeft van eigen patronen, die ervoor zorgen dat hij/zij over de eigen grens heen gaat. En dat is al lastig genoeg.

Burn-out geen cognitieve gedragstherapie

Je hebt een burn-out: dat is goed nieuws!

Een burn-out is gewoon te behandelen

Je hebt last van een burn-out. En dat is gewoon te behandelen. Zonder medicatie. Zonder langdurig sleepende trajecten. ​Wat jij nodig hebt, is een passende behandeling. Een specialist, die actief met je aan de slag gaat en doordringt tot de kern. 

Een specialist met aandacht voor jouw uniekheid

Kies je voor ons, dan kies je voor een gespecialiseerde behandeling van burn-out en persoonlijke ontwikkeling. Daarin leveren we maatwerk. Een burn-out is persoonlijk. Voor iedereen is de oorzaak anders. Ondanks dat de burn-out symptomen op elkaar lijken.

Je hebt last van jezelf; en dat is op te lossen!

Waar je last van hebt, zijn je patronen. Waardoor je over je grens heen gaat. En dus uitgeput bent geraakt. De kunst is om erachter te komen welke patronen dit zijn. En vooral: waarom zijn ze ooit ontstaan?

Waarom doe je wat je doet?

De sleutel tot de oplossing van je burn-out ligt in het antwoord waarom je doet wat je doet. Door er achter te komen waarom deze patronen zijn ontstaan, kun je ze veranderen. En dit proces is voor iedereen uniek. Daarom vraagt een behandeling van burnout om flexibiliteit en maatwerk. Gericht op het individu. Die je helpt om jezelf beter te begrijpen. Zodat je vanuit inzicht tot verandering komt. Je moet dus aan de slag in de fundamenten van je ZELF.

Een burn-out geeft je de kans om te investeren in jezelf.
Wie loskomt van zijn patronen, staat sterker in zichzelf en flexibeler in het leven. Alleen dan blijf je altijd overeind.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Schaam je!

Taboe op burn-out!

Ook in 2019 merken wij dat er nog steeds een taboe rust op burn-out. Vreemd, vinden wij. In besloten (facebook-) groepen is het een drukte van jewelste. Veel leed, ervaringen en tips worden hier gedeeld. Terwijl in het openbaar en op “open” sociale media kanalen het angstvallig rustig is. Schijnbaar logisch, want iedereen in je netwerk kan immers zien dat je iets “liked” of een commentaar geeft. En wie wil er nou in deze mooie en “perfecte wereld” van sociale media geassocieerd worden met een burn-out?

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!