Je partner heeft burnout. Wat kun je doen?

Je partner heeft burn out…

Als partner, collega of familielid is het soms maar moeilijk te begrijpen hoe groot de veranderingen in karakter en het dagelijks leven zijn bij degene, die een burn out heeft. Wie eerst een gemotiveerde, doortastende persoon was, is nu veranderd in een met zichzelf en zijn omgeving worstelende persoonlijkheid. In relatie en verbinding zijn met deze persoon is moeilijk vol te houden. Niets lijkt te werken. Hoe graag en hoe veel je ook je hulp biedt, het lijkt niet veel op te leveren. Alle symptomen richten zich óók naar jou (prikkelbaar, woede, afstoten). Met als gevolg: verstoorde relaties, die regelmatig zelfs tot (echt)scheiding leiden.

…met de juiste hulpverlening komen jullie er samen uit…

Uit elkaar gaan, een echtscheiding, het is niet nodig, weten wij uit ervaring. Zeker niet als in de basis van de relatie het nog goed zit. Met de juiste hulpverlening lukt het om niet alleen jouw partner uit deze situatie te helpen, maar uiteindelijk ook jullie samen. Veel van onze cliënten zien hun burn-out achteraf als een geschenk. Niet alleen zijn ze zelf veranderd, maar hun relatie is ook veranderd. En bijna altijd in positieve zin.

…een burnout maakt een diepere dimensie los, ook in je relatie.

Het positieve van een burn out is dat het je dwingt om anders naar jezelf en je leven te kijken. Het bekende vraagstuk: “Is dit het nou?” passeert de revue. Wie ben ik, wat doe ik eigenlijk, waarom doe ik wat ik doe, vind ik het wel leuk wat ik doe, etc. Het zorgt er voor dat het leven van degene, die in de burn out terecht komt, op zijn grondvesten wordt geschut. En dat is ook de bedoeling van de burn out. Het is een wake up call om het anders te gaan doen. En juist dan kan je relatie onder druk komen te staan. En omdat we weten hoe belangrijk de steun van een partner is in het herstel, wordt in ons traject ook de partner betrokken. Daarnaast zorgt onze behandeling er daadwerkelijk voor dat je in staat bent om te veranderen. En dus verander je ook in je relatie. En dat is altijd in positieve zin. We weten maar al te goed dat de partner hierin betrokken moet worden zodat de verbinding in de basis blijft behouden. Daar besteden we in het traject ook veel aandacht aan.

Heb ik een burnout?

Ik heb een burnout

Ik heb hulp nodig

Het Burnout Centrum

Lees hier onze recente blogs over alles wat met burn-out te maken heeft:

Medicatie bij burn-out – Lees de bijsluiter!

Medicatie bij burn-out werkt niet, en toch wordt het regelmatig voorgeschreven... Ruim 1 miljoen mensen slikt antidepressiva, dat staat in een artikel van de Volkskrant uit 2017.  Dit is ca. 6% van de Nederlandse bevolking. Daarbij is volgens het Trimbos-instituut per...

Lees meer

Burnout specialist – Waarom wij afwijken….

Uit je burnout... Hulp, therapieën en behandelingen voor burnout zijn er "en masse"; van yoga retraites, talloze coaches tot ggz instellingen. Deze laatsten waren trouwens ivm frauduleuze diagnoses recent nog in het nieuws, maar dat terzijde... ...dankzij dé burnout...

Lees meer