Symptomen bij overspannen zijn

Wat is het verschil tussen burn-out en overspannen zijn?
Wat is een burn-outWat zijn de symptomen?

Heb jij burn-out klachten?

check of je een burn-out hebt

burn-out klachten en blijven werken

Overspannen of burn-out, wat is het verschil

Last van symptomen van overspannen zijn of is het een burn-out?

Horen de symptomen, waar je last van hebt, bij overspannen zijn of is het een burn-out? Hoe dan ook: het verschil tussen beiden herkennen, is belangrijk voor de juiste behandeling. Al lijken de symptomen van overspannen zijn erg op die van burn-out, toch zitten er een aantal verschillen.

Ben je overspannen of heb je ‘gewoon’ een beetje stress?

Iedereen beleeft zo nu en dan momenten van stress. Het hoort bij het leven. Sterker nog: je hebt een bepaalde mate van stress nodig om in beweging te komen. Als stimulans. Als prikkel. Om jezelf uit te dagen. Anders is het leven wel heel saai.

Wanneer je te lang teveel stress ervaart, raak je overspannen. Er wordt in een korte periode, twee à drie maanden, teveel van je verwacht en geëist. Bij overspannen zijn, voelt het alsof je een veel te zware rugzak hebt gedragen. Doe je deze af en neem je rust, dan gaat het weer. Bij burn-out voel je niet meer dat je rugzak te zwaar is. Ook al doe je hem af om rust te nemen, je hebt geen energie meer om vooruit te komen.

De symptomen, die horen bij overspannen zijn:

Ben je overspannen, dan heb je last van een opgejaagd gevoel. Sterk wisselende stemmingen. Vermoeidheid. Je houding richting je werk blijft echter onveranderd. In tegenstelling tot symptomen, die horen bij een burn-out, waar je tegenzin begint te voelen. Zelfs cynisch wordt. 

Wil je zeker weten dat je geen burn-out hebt. Doe dan hier de burn-out test.

Neem de symptomen van ‘Je overspannen voelen’ serieus

Je voelt je overspannen: dit kan een burn-out worden

Het goede nieuws is, wanneer je overspannen bent, dat je na een periode van rust weer ‘gewoon’ aan het werk kan. Er zit wel een kanttekening aan. En dat is: Weet je de reden WAAROM je overspannen bent geworden? Waarom ben je zo ver gegaan dat je over je eigen grens heen bent gegaan. Heb je je eigen grens niet gevoeld? Heb je hem niet aangegeven? Sta je hier niet bij stil? Waarom ben je doorgegaan. Waarom was dat belangrijk voor jou?

Wat het ook is, de eigenschap dat je over je eigen grens heen kunt gaan, is een goede voedingsbodem voor een burn-out. Zeker als dit vaker voorkomt en je de signalen negeert. Dan is de tweede of derde keer overspannen raken, de druppel om in een burn-out te komen. En die los je niet op door ‘even’ rust te nemen. Daarvoor ben je dan echt te ver gegaan met jezelf.

burnout de druppel die de emmer doet overlopen

Ook als je overspannen bent, kan reflectie je helpen

Daarom is het altijd een mooi leermoment. Want overspannen raken, zet je, net als bij een burn-out, even stil. Maak daar gebruik van door jezelf te reflecteren. Je realiseert je dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. En waar het om gaat, is om voor jezelf te ontdekken waarom je dit hebt gedaan. Waarbij het antwoord op een diepere laag ligt dan: ik moest het af maken. Ik moest een deadline halen. Ik kon even niet anders, omdat de situatie er om vroeg. Het werd van mij verwacht.

Symptomen van overspannenheid negeren, kan leiden tot een burn-out

Negeer je de symptomen van overspannen raken. Blijf je doorgaan, omdat je denkt dat het wel over zal gaan. Dan ben je hard op weg richting een burn-out. Wat begon met overspannen signalen gaat dan over in mentale en lichamelijke klachten en resulteert uiteindelijk in een burn-out. Een burn-out verloopt heel geleidelijk, verspreid over maanden tot zelfs enkele jaren.

Burn-out geen cognitieve gedragstherapie

Vroeg ingrijpen voorkomt veel problemen, zoals uitval op je werk of zelfs een burn-out

Overspannen geraakt? Grijp ook dan in!

Je bent overspannen geraakt? Dan is het belangrijk om niet door te gaan, maar juist op de rem te trappen. Je hebt dan niet per definitie professionele hulp nodig. Bij overspannenheid werkt het zeer effectief om gewoon even rust te pakken. Boek een vakantie. Verleg de focus naar leuke dingen doen. Op deze manier kan je brein weer opladen. En voor je het weet, heb je jouw probleemoplossend vermogen weer terug en voel je dat je er weer tegen kan. Blijf je echter doorgaan, dan kun je in een burn-out raken.

Overspannen raken, is een mooi leermoment

Ook al heb je geen professionele hulp nodig als je overspannen bent geraakt. Toch is het een mooi moment om tot reflectie te komen. Zie het als een kans om te kijken naar jezelf en je patroon dat hierachter zit. Ook daar kunnen wij vanuit onze rol als coach bij helpen. Door je de reflectie te geven waarbij jij jezelf beter leert kennen in Waarom je doet wat je doet. Op die manier leer je herkennen wanneer je te ver dreigt te gaan met jezelf. En zo voorkom je niet alleen dat je nog een keer overspannen raakt. Je voorkomt ook een burn-out. 

Leren van je overspannenheid

Persoonlijk Groei & Ont-wikkelingsprogramma

Wat ons betreft hoef je niet per sé een burn-out te hebben om hulp te kunnen krijgen bij je eigen persoonlijke groei- en ontwikkelingsvraagstukken. Daarom bieden wij een Persoonlijk Groei & Ont-wikkelingsprogramma aan waar iedereen gebruik van kan maken. Of je nu overspannen bent geraakt en hieruit wilt leren. Je ‘gewoon’ tegen jezelf aan loopt en voor je gevoel niet verder komt. Of omdat je graag jezelf wilt leren kennen.

We vinden het normaal dat ieder jaar onze auto wordt gekeurd voor de APK en dat hij regelmatig een beurt krijgt. Zo wordt de auto regelmatig goed nagekeken of hij nog voldoet en veilig is. Gebreken komen, als het goed is, voortijdig aan het licht. Door de auto te onderhouden, blijft de motor soepel draaien. En zo voorkom je dat je met pech langs de weg komt te staan.

burnout herstel centrum aandacht vaals

Tijd voor een persoonlijke APK

Niet omdat je een probleem hebt. Maar omdat jij jezelf belangrijk vindt. Omdat je weet dat groei jouw persoonlijk geluk mogelijk maakt. Daarbij is zelfreflectie misschien wel het meest lastige, dat we als mens kunnen toepassen op onszelf. Je brein is meester in het recht praten van iets dat, wanneer je er van een afstand naar kijkt, eigenlijk ontzettend krom is. Zelfreflectie stelt je in staat om hier van te leren. Waardoor groei en ontwikkeling mogelijk wordt.

Leren van jezelf en de situaties, waar je in terecht komt, vergt een andere manier van denken en doen. En dan is het fijn als je iemand tegenover je hebt zitten, die in staat is om je hierop te reflecteren. Waardoor jij bewust wordt van jezelf. En jij op basis van de nieuwe informatie tot een ander inzicht komt. En daardoor jezelf ontwikkelt.

We doen dit door je een midweek intern te laten verblijven in het Burn-out Herstel Centrum. Door je uit je eigen omgeving te halen, leggen we de focus op jou zodat jij tot reflectie en zelfbewustzijn komt. Tijdens de midweek dat je intern verblijft, krijg je een op maatgemaakt Persoonlijk Groei & Ontwikkelingsprogramma. En heel simpel gezegd: we reflecteren je dan op je patronen zodat jij hier bewust van wordt waardoor ze geen belemmering meer zijn. Wil je meer weten hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Twijfel je of je last hebt van een burn-out? Doe dan hier de burn-out test.

Hoe we jou helpen

AANDACHT voor...

Hier staan wij voor

AANDACHT betekent...

Onze aanpak is individueel, multidisciplinair en op maat gemaakt. Hoewel de symptomen vaak overeenkomen, is elke burn-out uniek. En zo pakken we dan ook onze burn-out behandeling aan: persoonlijk en alleen op jou van toepassing. Standaard methodieken bestaan voor ons niet. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Individueel

Onze behandeling is 1 op 1. Géén groepstherapie. Het gaat om jou persoonlijk!

multidisciplinair

Een burn-out is tweeledig. Wij behandelen zowel lichaam als geest.

Herstel in de Alpen

Onze locatie ligt middenin de natuur; in het prachtige Oostenrijkse Karinthië.

op maat gemaakt

Iedereen is uniek. Daarom is onze therapie op maat. Want het gaat om jou als mens.

Eerst overspannen, dan burn-out…

Chronische stress

Wanneer een gezonde mate van stress omslaat in chronische stress ligt een burnout op de loer.
We kennen het allemaal. Periodes in ons leven, waarin we net dat stapje extra moeten zetten.

Sinds de oertijd is de mens in staat om met stressvolle situaties om te gaan. Sterker nog, we zijn er erg goed in, anders hadden wij nooit kunnen overleven…

Direct hulp bij al je vragen over burn-out

 

Loop je vast? Of heb je het vermoeden dat je een burn-out hebt?

 

Regel zelf direct een coachgesprek bij één van onze specialisten. Je krijgt antwoord op al jouw vragen vanuit de decennia kennis, die wij hebben. Toegepast op jouw persoonlijke situatie.

Je aanvraag hebben wij ontvangen!